Ce naşte izolarea? O atomizare încă şi mai mare a oamenilor şi comunităţilor, sau, din contră, solidarizare, coeziune şi o nevoie încă şi mai puternică de colagulare a comunităților în jurul unor valori comune. 60 de artişti din Austria şi din România întorc pe toate feţele versiunile lor pentru viitor generate de pandemie în documentarul #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac. Andrei Popov, director adjunct al FCA şi producătorul executiv al proiectului, ne recomandă premiera absolută a acestui film, pe 10 septembrie, în cadrul competiţiei româneşti a Astra Film Festival.
Oana Cristea Grigorescu: Cum s-a născut ideea seriei de interviuri cu artiștii aflați în izolare în primele luni de pandemie? Aceste video-interviuri au fost punctul de plecare al filmului documentar omonim.
Andrei Popov: Am creat acest experiment video la Forumul Cultural Austriac, împreună cu domnul Thomas Kloiber, directorul nostru, chiar în perioada carantinei, în aprilie-mai 2020, atunci când eram cu toții închiși în case. Nu am vrut să reproducem în niciun fel proiectele care vorbeau, atunci, despre cum ne trăiam fiecare dintre noi singurătatea şi claustrarea. Ne-am spus că trebuie să profităm de moment pentru a ne uita puțin spre viitor, la ceea ce doream și ce speram să facem cu noi înşine, noi toţi, pe termen mediu şi lung, pentru că o astfel de reaşezare radicală a modului de viaţă te obligă, implicit, să te gândeşti la aşa ceva. Or societatea, comunităţile se oglindesc în artişti; am făcut apel la ei, mai ales că situaţia FCA este una privilegiată – noi ne găsim cumva între cele două ţări, Austria și România, lucrăm cu artişti din cele mai variate domenii… I-am rugat aşadar, să ne vorbească despre modul în care se văd evoluând pe ei înşişi, despre schimbările pe care le-ar putea suferi profesiile lor, arta pe care o practică, despre utilitatea socială a muncii lor, despre transformările pe care le întrevăd în societăţile noastre. Au rezultat 60 de mărturii video, câte 30 pentru fiecare din cele două spații culturale, care dialoghează indirect între ele şi care, toate, conţin perspective diferite de celelalte.
Video-experimentul nu a fost doar o tribună de expresie dedicată strict momentului carantinei şi soluţiilor de a ieși cât mai repede din ea. Atât el cât şi filmul realizat de Carmen Lidia Vidu, pornind de la acest material, reprezintă nu numai un exerciţiu ideatic, ci şi un substitut al mobilităţii între două spaţii culturale.
Andrei Popov: Într-adevăr, pentru participanţi şi public a fost o modalitate de verificare şi validare a propriilor percepţii, o încercare de contracarare a sentimentului singurătăţii în faţa unei probleme majore. Au dorit să vadă ce şi cum fac ceilalţi, desigur cu diferenţele de abordare culturală specifice – românii întorşi, mai degrabă, către individ în context social, iar austriecii către consecinţele sociale ale crizei pandemice asupra individului. Faptul că „nu sunt singur/ă cu gândurile mele” a şi fost, cred, motivul succesului experimentului #newTogether, care s-a desfăşurat pe reţelele sociale ale FCA și ale Radio România Cultural, și care ne-a condus la ideea filmului documentar, a sintetizării celor 60 de contribuții. Graţie sprijinului partenerilor noştri de la Raiffeisen Bank, ne-am permis să visăm în format mare, aşa că ne-am îndreptat spre binecunoscuta şi foarte apreciata regizoare Carmen Lidia Vidu, ea însăşi participantă la experiment. Artista este o forţă în prelucrarea detaliului și a acestui gen de „istorie cu i mic”, după cum spune chiar ea. Realizarea documentarului a fost o reală aventură în care Carmen, alături de Cristina Baciu, editoarea și animatoarea producţiei, s-au aruncat cu un entuziasm extraordinar. Este meritul lui Carmen Lidia Vidu de a fi pus în evidenţă acest „dialog în izolare”, cum îl numeşte ea, al oamenilor şi al culturilor, de a fi oferit coerenţă şi armonie acestui puzzle de voci foarte diverse, de a fi reconstituit contextul sonor și vizual al acelor mărturii. Carmen Lidia Vidu a creat un document, un dicționar al ideilor perioadei de carantină și pandemie, în care ne regăsim cu toții.
Premiera de la Sibiu, din cadrul Astra Film Festival, a documentarului #newTogether e doar începutul unei călătorii de prezentare a filmului.
Andrei Popov: Aşa este, pentru că va ajunge curând în diferite oraşe din ţară (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea etc.), dar şi la Viena, pentru premiera austriacă, şi apoi în diferite festivaluri de film documentar. Documentarul, însă, face parte dintr-un program amplu, care poartă acelaşi nume și care e organizat de FCA. Acesta se va desfăşura în mai multe oraşe ale României (inclusiv Sibiu) până la finalul anului 2023, în contextul programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Vor fi proiecte culturale diverse care urmăresc, tocmai, să încurajeze artiştii şi publicul din cele două ţări să se cunoască mai bine, dincolo de clişee, să lucreze în iniţiative comune, să intensifice dialogul cultural fie şi prin intermediul ecranelor, dacă nu în persoană.
*articol publicat în Capital Cultural nr. 28