Fie că sunteți la Madrid în concediu cu familia, într-un citybreak cu prietenele din copilărie sau în interes de serviciu, orașul oferă câte ceva pentru fiecare prilej. Cu o populație de 3,3 milioane de cetățeni, capitala Spaniei este ușor de parcurs odată ce ați ajuns acolo.

De pe Aeroportul Alfonzo Suarez nu vă rămâne decât să găsiți cât de repede o hartă a orașului și una a liniilor de metrou. Apoi încălțați-vă comod, înarmați-vă cu bună dispoziție și bucurați-vă de forfota pe care capitala Penisulei Iberice o oferă.

Lume, foarte multă lume. Turiști, localnici, bulevarde late, pe alocuri cu piste de biciclete, multă natură, imigranți cu tarabe mobile care vând tot soiul de lucuri contrafăcute și care pândesc echipajele poliției pentru a o uschi spre nicăieri, și buticuri elegante cu haine la prețuri reduse. Așa arată o zi obișnuită în Madrid. Localnicii sunt peste măsură de ospitalieri și prietenoși, iar prin clădirile-i înalte și impozante, Madridul te îndeamnă să te uiți spre cer.

IMG_5762

Foto: Monika Tompos

După ce am parcurs câțiva zeci de kilometri, alergând dintr-un loc în altul, am ales câteva dintre locurile care să transforme această destinație într-un #must pentru 2018.

El Prado

Printre cele mai vizitate muzee din lume și cu siguranță, din Spania, El Prado găzduiește colecții impresionante de pictură și sculptură precum Goya, Rubens, Velasquez, Bosch și El Greco.

Cu o întindere de câteva zeci de camere spațioase, oferă o perspectivă clasică asupra artei spaniole în primul rând. Proiectată în 1785, la ordinul lui Carol al II-lea, de către arhitectul Juan de Villanueva, clădirea Muzeului Național El Prado a găzduit inițial Cabinetul de Istorie Naturală, iar mai apoi a fost transformată, în perioada domniei lui Ferdinand al VII-lea, la insistențele soției sale Maria Isabel de Braganza, în Muzeul Regal de Pictură și Sculptură. În Noiembrie 1819, Muzeo del Prado deschide oficial ușile vizitatorilor, fiind însă mereu în transformare. În 1900 și 1960 i se mai adaugă câteva pavilioane și Salon de los Reinos, fostul muzeu al armatei. De-a lungul timpului, s-au mai încercat câteva proiecte unele mai îndrăznețe decât altele, iar mai apoi în 2007, muzeul s-a extins pe o suprafață de 16.000 m2, sperând să primească acum 2.5 milioane de vizitatori, față de 1.8 milioane câte avea până atunci.

În noiembrie 2016, conducerea muzeului a anunțat oficial că arhitectul Norman Foster va începe împreună cu Carlos Rubio Carvaja, un proiect prin care va renova Salon des Reinos din Palatul Buen Retiro și îl va transforma până în 2019 într-o altă extensie a El Prado, în valoare de 32 milioane $.

Muzeo Del Prado include și un proiect umanitar. Cu ajutorul fundației Bosch, înființează în anul 2016 camera Bosch cu desene realizate de copii cu autism.

Pe lângă cele 7.600 de picturi, 1000 de sculpturi, 4.800 de printuri și 8.200 de desene, muzeul oferă și facilități precum garderobă, tablete de închiriat pe parcursul vizitei, ghid electronic, hartă, cafenea, restaurante sau o librărie.

Astfel Muzeo del Prado oferă oportunitatea ideală de a îmbina socialul cu arta și de a petrece o întreagă zi în stil clasic.

Sol

Statui. Statui vivante. Statui cu Charlie Chaplin care vorbesc engleză, statui care zboară, statui sclipicioase, statui de toate felurile pe care le găsești imediat ce ieși din stația de metrou Sol. Emblema orașului Madrid se află chiar în mijlocul pieței pline de turiști nerăbdători să experimenteze toate ideile spontane din vacanță, iar locul ideal pentru asta este chiar Plaza del Sol.

Puerta del Sol este una dintre porțile zidului care a înconjurat Madridul în secolul XV. Numele l-a primit de la soarele ce răsărea mereu cu fața spre intrare, poarta fiind orientată către est.

IMG_5787

Foto: Monika Tompos

Sol reprezintă și kilometrul zero al orașului, iar în afara fixării unui punct de reper pentru sistemul de numerotare al străzilor, Sol reprezintă și punctul zero al democrației spaniole, îngăduind protestatarilor să se adune în miezul pieței cu ocazii precum atacul de pe 11 martie sau implicarea Spaniei în războiul din Iraq. Un număr mare de protestatari a decis în 2011, să campeze chiar în Plaza del Sol, pentru a-și arăta nemulțumirea cu privire la sistemul democratic spaniol, această mișcare numindu-se „acampadasol” și luând mare amploare pe rețelele de socializare precum Twitter și Facebook. Demonstrațiile au durat 3 luni, din 15 mai 2011 până în 2 august 2011.

Sol este locul potrivit pentru a vă bucura de libertate, pentru a vedea o mulțime de oameni distrându-se laolaltă sau de a căuta petreceri de-a lungul nopții, zona fiind renumită pentru viața de noapte pe care o oferă.

Academia de Bellas Artes

La câțiva pași de Puerta del Sol se află Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, fondată în 1752, unde au studiat cândva Picasso și Dali. Acum, muzeul academiei găzduiește 1.500 de lucrări și 600 de sculpturi, printre care picturi ale lui Van Dyck și Rubens, El Greco, Velasquez, Murillo sau Goya, fost director al academiei.

În prezent, aici se află sediu Academiei de Arte din Madrid.

Atletico Madrid

Și șuuuuut, șiiii gooool. De câte ori nu am auzit această expresie răsunând pe stadionul Vicente Calderón?

atletico_skysports

Atletico Madrid

Atletico Madrid este deja parte din istorie, iar muzeul Atletico de Madrid și Colecția Pablo Ornaque vrea ca noi să facem parte din această istorie. Cu ajutorul tehnologiei digitale, ale echipamentelor audiovizuale și ale unor detalii precum mingi, tricouri și numere celebre ale fotbaliștilor preferați, Muzeo Atletico de Madrid, oferă prilejul de a ne poziționa în tribunele meciului de fotbal preferat. Știați că la magazinul Atletico Madrid îți poți grava pe loc numărul fotbalistului tău preferat, pe echipamentul ales?

IMG_5768

Foto: Monika Tompos

Plimbări și bună dispoziție

Parque del Buen Retiro înseamnă parcul bunei relaxări dacă este tradus mot-a-mot și este unul dintre cele mai mari parcuri din Spania, aparținând până în secolul XIX Monarhiei Spaniole, devenind apoi parc public.

În fiecare duminică, din mai și până în octombrie, are loc în parcul relaxării, un concert gratuit al Banda Sinfónica de Madrid. Tot aici are loc anual un târg de carte iar cititorii împătimiți pot lăsa cărți deja citite, ziare sau reviste în rafturile din parc spre a fi citite de  altcineva.

Parcul reprezintă o oază de natură pentru cei ce vor să evadeze din cotidian, plimbându-se cu bicicleta, rolele sau pur și simplu.

IMG_5750

Foto: Monika Tompos

Ospitaliate spaniolă

Un vino tinto înseamnă un vin roșu, capitol la care spaniolii urmăresc să fie campioni mondiali (nu numai la fotbal). Astfel pun la dispoziție o întreagă gamă de vinuri dintre cele mai alese. Trebuie băute însă cu grijă deoarece spaniolii sunt foarte pretențioși. Vinul roșu se servește la temperatura camerei și cel alb rece. Și atenție când ești întrebat dacă vrei să ți se toarne dublu în pahar.

Spaniolii sunt maieștri al ospitalității, așadar nu refuzați când vi se oferă fie o Tortilla de Patatas, fie  un Café con leche , sau o ciocolată realizată după celebra rețetă a lui San Ginés din 1894.