Scrisori aruncate din trenurile morții, încălțăminte pentru copii, o mască de gaz a naziștilor și sute de obiecte, mai exact vreo 600, sunt expuse la Madrid în aceste zile în cadrul unei expoziții.  Organizatori speră ca ea să joace un rol crucial în modelarea mentalității societății actuale.

Expoziția se numește „Auschwitz: Not far away, not long ago”/„Auschwitz: Nu foarte departe, nu de mult” și a fost deschisă de la începutul lunii decembrie la Madrid, la Arte Canal Exhibition Centre. Este este una itinerantă. În lunile următoare va ajunge, pe rând, în alte orașe din Europa, America, Asia și Oceania. La Arte Canal Exhibition Centre va fi deschisă până pe 17 iunie 2018.

„Este foarte important ca Auschwitz să ajungă la oameni”, spune Luis Ferreiro, directorul proiectului și al companiei spaniole Musealia. Acesta a creat proiectul împreună cu o echipă de experți îndrumați de istoricul Robert Jan van Pelt.

@Jesús-Varillas/http://auschwitz.net

Printre obiectele expuse se numără desene ale deținuților găsite în sticle ascunse în lagărul de concentrare, o bucată de gard electrificat și unul dintre vagoanele cu care evreii, polonezii, prizonierii de război, romii sau alții erau duși în lagărele de concentrare de la Auschwitz. În total, mai mult de 600 de obiecte, unele mai personale decât altele, cu o poveste amară.

Potrivit lui Ferreiro, „este pentru prima dată când o colecție cu obiecte personale aparținând deținuților de la Auschwitz, de dimensiuni atât de mari, părăsește Muzeul Național Auschwitz-Birkenau și pleacă într-o călătorie prin lume”, scriu editorii de la timesofisrael.com, citând AFP. „Mai multe dintre obiectele expuse în cadrul expoziției nu au mai fost expuse publicului până acum”, mai spune Ferreiro.

@Jesús Varillas/http://auschwitz.net

Fernando Arlandis, unul dintre organizatori, a spus, de asemenea, că „s-a dorit ca suferința fizică a deținuților să fie cât mai evidentă în cadrul expoziției”, scrie timesofisrael.com.

Pe unul dintre pereții spațiului expozițional apare scris: „Am văzut crimele din blocul II, purtând o mască de gaze”. Cuvintele aparțin lui Rudolf Hoess, contabilul unui căpitan de la Auschwitz- Birkenau.

@Jesús Varilla/http://auschwitz.net

Aproximativ 1,1 milioane de oameni, cea mai mare parte dintre ei evrei, și-au pierdut viața în lagărele de concentrare de la Auschwitz, în timpul celui de al doilea război mondial, după ce Germania nazistă a invadat Polonia, în 1940.

„Simțim cum crește tot mai mult sentimentul de rasism, anti-semitism și xenofobie, în zilele noastre”, a declarat la rândul său Piotr M. A. Cywinski, directorul Muzeului Auschwitz-Birkenau, adăugând că „această expoziție, în aceste momente, poate juca un rol crucial în școli, în societate”.

 

*Foto reprezentativă: ©Pablo Á. Mendivil