În premieră națională, primul spectacol de teatru science-fiction este montat pe scena Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu. R.U.R.(Rossum’s Universal Robots) în regia lui Vlad Cristache. Spectacolul este realizat după textul lui de Karel Čapek, o piesă de teatru scrisă în 1920.

„E primul text care a avansat ideea că societatea va reuși să creeze inteligență artificială, replici mecanizate ale oamenilor care vor lucra în locul nostru. O societate cu stăpâni și sclavi, în care omul se joacă de-a Dumnezeu și creează utilaje cu suflet. Am încercat să generăm pe scenă o lume a viitorului aflată în pragul apocalipsei, o lume care vorbește despre noi azi, despre o societate sterilă, lipsită de afect, de compasiune, obsedată de rezultate, de cifre și aproape deloc de spirit. O societate populată de oameni-roboți și de roboți-oameni, în care treptat-treptat îți pierzi identitatea. Spectacolul e gândit ca o instalație-concert, având ca soundtrack muzica trupei Kraftwerk, părinții muzicii electronice. E un show ludic, un colaj postmodern din toate clișeele stilistice din filmele și cărțile SF care mi-au excitat imaginația în copilărie. Însă, prin toată această compilație de excentricități întunecate și entertaining, R.U.R. încearcă să răspundă la o întrebare filozofică esențială… Ce te face să fii om?”, spune regizorul Vlad Cristache.

Spectacolul R.U.R.  a fost pus în scenă la Secția Germană a Teatrului Radu Stanca.

Actorul Ali Deac: „E un spectacol plin de emoție, contrar faptul că este cu și despre roboți. Pe parcursul repetițiilor mi-am confirmat  că noi, oamenii suntem atât de angrenați în tot ce presupune mediul virtual și tehnologia în ziua de azi încât am ajuns să ne dezumanizam. Uităm de emoții, de sentimente, uităm de multe ori de persoanele dragi de lângă noi. Însă, roboții Primus și Helena ne arată că există speranță și că dragostea învinge mereu. E un carusel emoțional cu happy-end și cum îmi place mie să spun, e un poem electro-uman.

Actrița Anca Cipariu spune că lucrul la acest spectacol a fost o perioadă extrem de frumoasă: „Regizorul Vlad Cristache are un stil personal de lucru, e cumva freestyle, nu știi niciodată la ce să te aștepți. Are o energie pozitivă care e molipsitoare. Cât despre rolul meu, nu vreau să divulg prea mult. Eu o joc pe Helena, fiica președintelui care vine la fabrica de roboți R.U.R să investigheze cum sunt făcuți roboții și cum sunt tratați. Ea este reprezentantă a Ligii pentru umanitate. Firește că lucrurile stau altfel decât crede ea sau spectatorul. E o poveste plină de surprize.”

Spectacolul va avea premiera vineri, 2 martie, de la ora  19.00. Se va juca în limba germană cu traducere în limba română.

cover foto: Calin Muresan

Casetă:

REGIA: Vlad Cristache
ASISTENT REGIE: Emőke Boldizsár
SCENOGRAFIA: Andreea Tecla, Mădalina Niculae
COREGRAFIA: Ștefan Lupu
DRAMATURGIA: Fabiola Eidloth
ÎN DISTRIBUȚIE: Valentin Späth, Anca Cipariu, Daniel Plier, Daniel Bucher, Renate Müller-Nica, Ali Deac, Emőke Boldizsár, Fabiola Petri, Robert Fekete, Adrian Neacșu, Cristina Blaga, Veronica Arizancu, Eduard Pătrașcu, Pali Vecsei, Cristian Iordan, Flavius Haiducescu, Gabriel Popescu, Andrada Oltean, Larisa Miskolczi, Andrei Suveica, Alexandrina Grecu, Darius Prodan, Alis Pelle, Cezara Crețu
CU SPRIJINUL AS. MED. PR. Andrei Mihu.