Reprezentanta Ucrainei, Jamala, a câștigat finala competiției Eurovision 2016, care a avut loc pe 14 mai la Stockholm, în Suedia. Piesa Jamalei – 1944  transmite un puternic mesaj despre efectele devastatoare ale războiului.

Susana Jamaladinova, cu numele scenic Jamala, interpretă de jazz, aparține minorității tătare din Crimeea. Când vin străinii, îți intră în casă, îi ucid pe toți și apoi spun „Nu suntem vinovați”, așa începe piesa 1944”, melodie cu note dificile, dar care păstrează influențele pop, tipice concursului Eurovision. Piesa cutremurătoare face referire la deportările tătarilor din Crimeea, ordonate de dictatorul sovietic, Stalin, în perioada celui de-al II-lea Război Mondial. Sute de tătari au murit în timpul deportărilor, mulți dintre ei, înfometați. Până în 1980, tătarilor nu li s-a permis să revină în Crimeea. În contextul în care Rusia a anexat Crimeea în 2014, trezind revolta minorității tătare și numeroase conflicte armate, piesa Jamalei ar fi putut fi văzută ca o lovitură pentru Moscova. Însă Jamala a insistat asupra faptului că piesa nu are un substrat politic, reușind să convingă organizatorii Eurovision. ”Eram sigură că dacă cânți, dacă spui adevărul, aceasta va atinge oamenii”, Jamala mărturisește jurnaliștilor, după competiție.

Deși Australia a stat toată seara în fruntea clasamentului cu cele 26 de țări finaliste, anunțarea rezultatelor televotului a schimbat radical situația. Ucraina a câștigat trofeul Eurovision, din acest an, cu 534 de puncte, iar Australia a primit 511 puncte. A treia în clasament, dar prima după preferințele telespectatorilor, a fost Rusia, care anul acesta a fost reprezentată de Serghei Lazarev.

Pe scena de la Globe Arena din Stockholm au urcat reprezentanții a 26 de țări: Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Suedia, Olanda, Ucraina, Marea Britanie.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.