Pictura, mijloc de comunicare între copiii din România și cei din Ucraina

Acest articol este despre cum o simplă zi de marți s-a transformat într-o sărbătoare a sufletului pentru 20 de copii. Am fost asemeni unui colecționar, mi-am umplut buzunarele cu emoții, liniște și prietenie.

Douăzeci de chipuri blânde, din Ucraina și România, cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, s-au adunat pe 29 noiembrie într-o sală de clasă a Liceului de Arte din Sibiu. Timizi la început și „zgârciți la vorbe”, după o oră nu îi mai puteai recunoaște. În acea încăpere au fost șterse toate granițele de pe hartă și s-a vorbit într-o singură limbă: cea a desenului. Copiii au participat împreună la un atelier și pe parcursul unei ore au încercat să transforme un simplu copac în operă de artă.

„Am văzut niște copii mici, care au fost aduși aici și de la care am încercat să rupem un zâmbet. Am încercat să îi facem, cel puțin pentru o oră, să uite de lumea din care provin și de nenorocirile care se întâmplă și sper că ne-a reușit să o facem prin intermediul unui act de creație.”, a menționat Viorel Florin, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Sibiu, cadru didactic la Liceul de Arte.

Două națiuni dialoghează prin artă

Principalul obiectiv al acestei întâlniri a fost stabilirea unui contact între copiii din Ucraina și copiii din Sibiu: „Anterior am organizat astfel de cursuri pentru a lua gândul copiilor de la război. Prin desen ei își exprimau emoțiile și arătau lumea lor interioară. De data aceasta am vrut să așezăm la o masă două culturi, să facem schimb de experiențe, să ne împrietenim cu cei ce ne-au primit atât de călduros la ei acasă. Mi se pare că prietenia dintre copii, este fundamentul prieteniei dintre două națiuni”, a explicat Stanislav Lipovskii, reprezentantul Mișcării pentru Tineri „Zdorovaia Ucraina”.

Înarmați cu acuarelă și creioane colorate, tinerii artiști au intrat în rolul celebrului pictor Piet Mondrian și au așternut pe coala de hârtie forme abstracte ale copacilor pe lângă care trec în fiecare zi. Copiii mici nu vorbeau engleza, cei mari nu cunoșteau rusa, dar au vorbit prin zâmbete și culori: „Nu avem nevoie de o limbă comună pentru a ne înțelege – arta însăși este un limbaj. Copiii au comunicat prin ceea ce au desenat, prin schimbul de materiale între ei. Totuși, arta are un efect benefic asupra oamenilor și bănuiesc că prin acest curs copiii au reușit să uite de nenorociri”, a adăugat Viorel Florin.

Copii fericiți, adulți liniștiți

Se pare că această experiență va pune bazele unei colaborări de durată. În momentul în care nici nu se prevedea finalul orei, participanții întrebau nerăbdători să afle când se va desfășura următorul curs:

„Mă bucur că a fost posibilă activitatea de astăzi. Desenul e ceva ce mă inspiră și mă relaxează, iar alături de acești copii, mai mici decât noi, am reușit și să ne distrăm”, spune Rebeca, elevă în clasa a VIII-a.

Daria și Ecaterina sunt două fetițe de opt ani, venite din Dnepr și Herson. Conturau cu multă dibăcie și atenție foaia albă, care la scurt timp a prins forma unui tablou din galeriile de artă. Ele au ținut să mulțumească pentru lecție și au spus că vor reveni cu drag. Pentru ele desenul este asociat cu bucuria, iar faptul că au putut sa-și dea frâu liber spiritului creativ, le-a inspirat și mai mult.

Încântați au rămas și profesorii care au ghidat ora: „Arta poate fi și o terapie, asta se cunoaște. Din acest motiv, încurajăm și copiii din alte școli să picteze, indiferent dacă pe viitor aleg sau nu o specialitate din domeniul artelor plastice. Ne bucurăm că au venit acești copii. Elevii noștri sunt deschiși la astfel de evenimente și o facem cu mare entuziasm”, precizează Crina Oprean, profesor de sculptură la Liceul de Arte.

Este uimitor cum un creion simplu se transformă în mâna unui copil. Dintr-o bucată neînsuflețită de lemn, devine arma împotriva tristeții. Adulții au multe de învățat de la copii, pentru că în fiecare dintre ei trăiește un artist.

de Andreea Tarlapan

Junalism, anul III