S-a difuzat între 1994 și 2004 și a avut în total 10 sezoane. Se concentrează pe viața a șase prieteni din cartierul new-yorkez Manhattan pe cînd aveau 20-30 de ani. Episodul final al serialului (al 18-lea din sezonul 10 și al 236-lea în total) a fost urmărit de 52,5 milioane de spectatori americani, devenind astfel al 4-lea cel mai urmărit episod final din istoria televiziunii.

Cine nu a văzut măcar câteva episoade din Friends, dacă nu cumva pe toate? Dacă țin bine minte, eu îl urmăream pe Pro TV. A fost un adevărat fenomen și a avut un impact incredibil asupra mai multor generații de public. Multora chiar le-a schimbat într-un fel sau altul viața. Inițial trebuia să se numească ”Insomnia Cafe”, apoi titlul s-a transformat în ”Friends like us”, pentru ca în cele din urmă să fie scurtat și simplificat la ”Friends”. Pentru mulți, personajele din „Friends” au fost prietenii pe care nu i-au avut niciodată, iar Central Perk cafeneaua ideală pentru bârfe și râsete.

Serialul a fost unul din cele mai de succes sitcomuri din toate timpurile și a câștigat multe din cele 63 de nominalizări la premiile Primetime Emmy Awards. S-a clasat anual în primele 10 cele mai vizionate televizări americane și este încă redifuzat de multe posturi din lume. Și în termeni financiari există superlative cu care poate fi corelat ”Friends”: spre finalul filmărilor s-a ajuns ca fiecare actor principal din distribuție să fie plătit cu câte 1 milion de dolari pe episod.

Jennifer Aniston, în rolul lui Rachel, Courtney Cox – Monica, Lisa Kudrow – Phoebe, Matthew Perry – Chandler, Matt LeBlanc – Joey și David Schwimmer – Ross sunt actorii care au scris istorie. Așa de bine funcționa chimia între ei că au devenit apropiați și în viața reală. Spun că țin încă legătura, dar cu toate astea în ultimii 17 ani nu s-au mai aflat toți șase deodată în aceeași încăpere. Ca să se rezolve acest aspect s-a născut ideea unei revederi. De două ori au fost amânate filmările din cauza pandemiei, dar iată că de puțin timp este disponibil pe HBO GO un show numit ”Friends: reuniunea”.

Conceput în principal ca un talk-show în care cei 6 stau și deapănă amintiri și secrete de culise ce țin de bucătăria internă a serialului, am apreciat în primul rând emoția sinceră a revederii lor. Plâng, se îmbrățișează, se tachinează, râd în hohote. Sau recitesc părți din scenariu în timp ce pe un ecran merge fragmentul original din serial. Rachel, Monica, Phoebe, Ross par neschimbați. Doar Chandler și Joey arată diferit, amândoi cu multe kilograme în plus față de momentul filmărilor. Despre Matthew Perry se știe că a avut probleme mari cu dependența de alcool și de droguri; pentru că vorbește puțin, greoi și dezlânat s-a speculat că ar fi consumat ceva înainte de show. Dar producătorii asigură că actorul de fapt avea altă problemă – fusese la dentist înainte și-l dureau rău dinții. Oricum, buna dispoziție e garantată și merită să vă uitați. O să aflați între care dintre actori a existat de-adevăratelea atracție sentimentală și o să o vedeți pe Cindy Crawford într-o paradă de modă improvizată purtând pantalonii de piele ai lui Ross, celebri într-unul dintre episoade. E și David Beckham povestind cum se uită la ”Friends” când e trist și departe de familie. Apar și alți actori invitați de-a lungul timpului în casting; mi-ar fi plăcut să fie și Bruce Willis despre care legenda spune că a jucat gratis în ”Friends” în urma unui pariu pierdut cu Matthew Perry.

După ”Friends: reuniunea” nu m-aș mira să vi se facă dor de vechile poante și să vă uitați din nou la serial. Sunt disponibile toate cele 10 sezoane pe HBO GO.

articol publicat inițial pe radiocluj.ro.

sursa foto: Wonderland Magazine