de Anca Mureșan

Să spunem că ai 70 de ani, ai păreri aproape despre orice, îți place să te contrazici și ești o scriitoare cunoscută – deși n-ai mai scris demult cărți. Locuiești de vreo 50 de ani la New York; iubești orașul, îi admiri calitățile, dar îi vezi defectele și problemele administrative. Ești o cititoare pasionată și bună cunoscătoare a vieții culturale. Erudiția nu te transformă într-un vorbitor inaccesibil pentru publicul larg, ba din contră, căci ai foarte foarte mult umor. Atât de mult că ai putea fi protagonista unui spectacol de stand-up comedy. Cam așa poate fi prezentată pe scurt Fran Lebowitz, pentru cei care nu o cunosc deja.

„Pretend it’s a city/Să spunem că e un oraș” este deopotrivă un portret al orașului New York și un fel de autobiografie a lui Fran și antologie a părerilor pe care ea le are despre diferite subiecte. Nimic nu scapă spiritului ei critic: graba și agitația oamenilor, mizeria și urâțenia de la metro, calitatea serviciilor care l-ar scoate din calmul proverbial pe însuși Dalai Lama, haosul urbanistic și grotescul unor zgîrie-nori copiați pe modelul celor din Dubai. Orașul este prezentat așa cum este acum și cum era în urmă cu câteva decenii, când aflăm cu mirare că Fran a fost pentru o vreme șofer de taxi. Povestește că în tinerețea ei încălzirea locuințelor era o problemă atât de serioasă în New York, încât atunci când cineva avea intenții sentimentale te întreba mai întâi dacă este căldură la tine acasă. Dacă stăteai într-un asemenea apartament, cu încălzire, te transformai brusc într-o Brigitte Bardot, își amintește Fran; iar replica ideală pentru agățat venea imediat: ”Ai căldură? Să mergem!”

Nu era totul roz nici atunci, dar era totuși mai bine și mai frumos decât e acum. Și pe vremea aceea, în anii 70 când s-a mutat ea în New York, era un oraș extrem de scump. Fran Lebowitz recunoaște că îi place să trăiască pe picior mare și cheltuie mai mult decât își poate permite. Iubește să cumpere mobilă și haine scumpe; a stat mereu în apartamente mari și luxoase, însă nu atât pentru că ea avea nevoie de spațiu, ci ca să aibă loc pentru cele 10.000 de cărți pe care le are. De altfel ultimul episod din serie este dedicat acestei pasiuni pentru cărți și pentru citit.

Sunt în total 7 episoade scurte, a câte o jumătate de oră în ”Pretend it’s a city” și se discută despre multe: despre țigări și obsesia actuală pentru un stil de viață sănătos (Fran Lebowitz este o fumătoare pătimașă), despre tehnologie și sport, despre muzică și filme. Despre oameni și viață, în general. Iar farmecul acestui serial este dat de felul degajat și savuros în care vorbește Fran Lebowitz. Cel care o provoacă la dialog este regizorul Martin Scorsese, prietenul ei de-o viață. El râde cu atâta poftă în timpul discuțiilor, că uneori spectatorul se amuză nu numai de ceea ce spune Fran, ci și de râsul lui Marty.

Mini-seria ”Pretend it’s a city” s-a lansat la începutul anului 2021 și este disponibilă pe platforma Netflix.

*articol publicat prima dată pe radiocluj.ro.

credit cover foto: Netflix