De ce investim în cultură? Ce companii private investesc în cultură? Ce au sponsorii de câștigat sau câtă vizibilitate  li se oferă în cadrul unui eveniment cultural? Sunt întrebări pe care le auzim des, mai ales dacă am participat la organizarea unui eveniment și am ajuns să aflăm câte ceva despre cum se calculează bugetul și de ce este important ca sponsorii care se alătură proiectului tău, să înțeleagă valorile pe care le promovezi.

Iar când o companie privată nu doar că susține evenimente culturale, ci generează și platforme culturale, atunci știi că asocierea a doua branduri nu ține doar de imagine, ci există oameni care înțeleg importanța susținerii educației prin cultură. BRD Groupe Société Générale este partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Este una dintre companiile care are obiective clare când vine vorba de responsabilitate și implicare în comunitate. Nu ne oprim la brand, ci vrem să cunoaștem oamenii care fac lucrurile să meargă în direcția bună. Flavia Popa este Secretar General, BRD Groupe Société Générale, una dintre persoanele care crede că noua generație de artiști trebuie susținută, iar proiectele culturale inovative sunt un pas important către dezvoltare.

Ați sprijinit și sprijiniți nenumărate festivaluri și evenimente artistice la care, din păcate, de multe ori nu puteți să ajungeți. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această investiție uriașă pe care ați ctitorit-o și pe care o susțineți cu atâta pasiune, Scena9?

Flavia Popa: Chiar dacă nu am timp, încerc să ajung la toate şi sunt hotărâtă să vin la Sibiu pentru FITS! Scena9 este o poveste frumoasă care se află încă la început. Este adevărat că este şi o investiţie, nu doar financiară, ci care ține de efort şi de inteligenţă. Credem în forţa creativă a acestei ţări, credem în puterea de a schimba lucrurile a generaţiilor care vin din urmă, pentru că totul începe de la mentalităţi. Scena9 este, în mod foarte denotativ şi literal, chiar un loc pe care l-am creat pentru ca noua generaţie de creatori în teatru, jurnalism, literatură să aibă o scenă pe care să se poată produce, ea reprezentând în acest moment una dintre principalele noastre orientări în materie de responsabilitate socială.

Sunteți iubită și respectată în domeniul bancar de colegi, de conducere, dar, în același timp, – și acest lucru este cel mai important – și de artiști. Ce reprezintă poezia pentru dumneavoastră?

Flavia Popa: Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant, spunea Nichita Stănescu, şi nu cred că cineva ar fi putut spune mai bine. Îmi place să cred că scriu şi eu, ca noi toţi, cu fiecare răsărit de soare, poezia mea, aşa că un răspuns simplu la întrebarea dvs. ar fi: totul!

Poezia poate fi alternativă la realitate sau realitate alternativă. Munca într-o corporaţie nu este pe de-a-ntregul lipsită de poezie, chiar dacă unora – probabil iubitorilor de clasici – aşa li se pare. Dar poezia, ca şi societatea, a evoluat şi ea, iar acum nu mai citim şi ascultăm neapărat doar eufonii cu ritm, rimă, măsură atent cântărită, ci şi mult vers alb, care merită cel puțin la fel de multă atenție?Revenind, fiecare dintre noi, cei care iubim poezia, se foloseşte de ea contextualizând-o. O bancă, lasând la o parte imaginea de corporaţie, este şi un loc de observaţie, un punct de unde societatea se vede foarte bine. Şi atunci uneori ţi se întâmplă să faci analogii între situaţii de viaţă şi istorii din literatură, chiar din poezie. N-aş spune că poezia e o evadare sau un refugiu, ci mai degrabă o realitate secundă, la care te raportezi atunci când poţi s-o recunoşti.

Aveți copii cărora le dorim să crească sănătoși și împliniți, într-o țară bună. Știu să spună poezie? Știu povești? Credeți că vor deveni artiști sau finanțiști?

Flavia Popa: Da, am două fete minunate, care ştiu poveşti, sunt mereu doritoare de alte şi alte poveşti, şi cărora le plac şi poeziile. N-aş risca acum să fac un pronostic despre viitoarele lor profesii şi cred că este mai puţin important pentru că, până la urmă, la fel ca toţi copiii, vor face doar ceea ce le va plăcea, vor merge acolo unde le va fi chemarea. Sper doar că, atunci când vor fi mari, vor trăi într-o Românie mai bună.

Ați întâlnit oameni care să vă determine să credeți, dincolo de forța și profesionalismul băncii și al colegilor cu care lucrați, că România are motive să aibă încredere într-un viitor bun? Vorbiți-ne despre ei.

Flavia Popa: Dacă n-aş crede asta, mi-ar fi greu să continui să trăiesc în România; sunt un om al convingerilor puternice şi cred că există speranţă pentru ţara noastră, în ciuda faptului că mulţi concetăţeni aleg să plece spre alte ţări. Simplul fapt că Festivalul de Teatru la Sibiu, creat de Constantin Chiriac, a reuşit să se impună, şi nu doar în România, ci în Europa şi în toată lumea, este o dovadă că printre noi există destui oameni inteligenţi, îndrăzneţi şi perseverenţi, capabili să facă un viitor bun pentru România.

*articol apărut în ediția tipărită Capital Cultural nr. 7-ediție specială FITS