Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reușește an de an să aducă laolaltă oameni din diferite  domenii. Pe lângă marile întâlniri dintre spectatori și artiști, există și acele momente cheie când organizatorii de la  Sibiu fac posibile întâlniri cu marii parteneri ai festivalului.

Acei oameni care au înțeles că sprijinirea proiectelor din zona artelor spectacolului și nu numai,  reprezintă o investiție sigură pentru viitorul nostru, al tuturor. Parteneriatul cu Therme București este unul de excepție. Stelian Iacob, managerul general al Therme București spune că acest parteneriat se dezvoltă organic datorită unui țel comun: de a transforma lumea într-un loc mai bun, iar asta începând cu România.

Sunteți în situația privilegiată de a avea oferte de proiecte din toată lumea (Canada, China, Marea Britanie, Japonia). Cum prioritizați, în această clipă, toate aceste oferte și cum folosiți în avantajul României experiențele pe care le-ați acumulat și le veți acumula de-a lungul timpului, ca lider mondial de împlinire în acest domeniu?

Stelian Iacob: Încă de la început, intenția noastră a fost aceea de a crea proiecte care să redefinească experiențele de wellness și relaxare pentru milioane de oameni din întreaga lume. În fiecare locație în care suntem prezenți, țelul nostru este acela de a “captura” ADN-ul local, cultura și sentimentul locului pe care, apoi, să le integrăm imperceptibil în conceptele noastre. Suntem într-o continuă căutare pentru cele mai eficiente și ecologice soluții la provocările specifice ce ni s-au prezentat până acum, iar Therme București este încununarea întregii noastre experiențe acumulate în timp. Credem că Therme București a devenit un reper atât pentru România cât și o destinație pentru milioanele de turiști străini care ne vizitează, promovând astfel țara noastră la cel mai înalt nivel.

Care este raportul dumneavoastră cu arhitectura, cu noile tehnologii, cu ceea ce înseamnă construcțiile smart și cu calitatea în domeniul artelor spectacolului și a managementului cultural? Cum împletiți cele două dimensiuni pentru binele, bucuria și sănătatea celor care vă trec pragul?

Stelian Iacob: Credem cu tărie că sinergia dintre arhitectură și noile tehnologii poate avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor din lumea întreagă. Însă, tehnologia nu este niciodată obiectivul final, ci mai degrabă o unealtă pentru a crea mediul potrivit, scena ideală pentru ca oamenii să se bucure de viață, într-o perfectă stare de receptivitate și în armonie cu natura. Sub umbrela „Culture of Health”, Therme pregătește scena pentru manifestările libere ale expresiei artistice și posibilitățile inovatoare de a experimenta arta. Sub auspiciile Therme Art Programme și Therme Architecture, ne aducem contribuția la conversațiile deschise asupra marilor teme de care depinde viitorul umanității. Pentru Therme, rolul tehnologiei va fi tot timpul acela de a complimenta și susține cadrul natural, precum și cel de a permite livrarea unor experiențe spectaculoase, pline de înțeles vizitatorilor.

Ce atenție acordați cercetării, IT-ului și mai ales tinerilor? În acest sens, cum încurajați creativitatea și mai ales posibilitatea ca valorile tinere să rămână în România și să poată produce în acest spațiu în care ar trebui să existe avantaje mai încurajatoare pentru marile valori în comparație cu tot ceea ce înseamnă zona de câștig care vine dintr-o dimensiune politică?

Stelian Iacob Simion

Stelian Iacob

Stelian Iacob: Într-adevăr, România nu profită de potențialul generat de marele număr de inovatori și tinere talente de la nivel național. Noi credem în încurajarea creativității și a dezvoltării personale. Această convingere stă la baza a tot ceea ce facem.

Credem cu tărie în ideea de elite și suntem hotărâți să cultivăm superlativele în orice domeniu cu care ne intersectăm. Concret, oferim o platformă în care se întâlnesc atât oamenii de acțiune, cât și mințile creative / naturile contemplative pentru a genera împreună, noi idei de valoare.

Valorile și credințele ce ne ghidează, cuplate cu oportunitatea de a lucra la concepte de ultimă generație, alături de o echipă de specialiști, într-un mediu ce nu încetează să impresioneze, fac din Therme București brandul ideal pentru colaborări ce vor să schimbe lumea în mai bine.

Cum vedeți Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu?  Care sunt valorile comune care v-au apropiat de Sibiu și de festival?

Stelian Iacob: Festivalul Internațional de Teatru  de la Sibiu este un fenomen de cultură care transcende lumea teatrului și care se bucură de o mare recunoaștere peste granițele țării. Therme promovează valorile, cultura și inovațiile României peste granițe, așa cum FITS reușește să o facă, cu fiecare ediție găzduită. Mai mult, există o filosofie împărtășită ce crează o legătură între FITS și Therme, printr-un set comun de valori.

Tot ce realizăm este ghidat de cele mai înalte standarde de calitate, experiențele pe care le propunem oferă multiple dimensiuni, iar cadrul pe care îl imaginăm deschide sufletul privitorului către conversație.
Therme București, prin platforma culturală în continuă dezvoltare, își propune susținerea cât mai multor proiecte culturale de excepție, cât și a personalităților marcante din lumea artei și nu numai.

Parteneriatul între Therme și FITS reprezintă o dezvoltare organică, naturală către un obiectiv comun: de a transforma lumea într-un loc mai bun, iar asta începând cu România.

for English translation, click here]

*articol apărut în Capital Cultural nr. 12 – ediție specială FITS 2018