Când devii pasionat de ceva, cauți să afli tot mai multe informații despre acel „ceva” care ți-a stârnit o curiozitate și o dorință pe care n-ai fi crezut să le ai. Vrei să te întâlnești cu oameni din domeniu, care deja au experiență și care îți pot da informații generoase. Vrei să vizitezi, să experimentezi și să stabilești conexiuni. La Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru reușește de 25 de ani să stabilească astfel de conexiuni între artiști și spectatori, între actori și regizori, între finanțatori și producători.

Dincolo de spectacolele de teatru, dans, expoziții, conferințe deschise, lansări de carte, concerte etc, cunoscătorii din domeniul artelor spectacolelor știu că în a patra zi de festival ia startul Bursa de Spectacole. Este tocmai această platformă de întâlnire între artiști, producători, impresari, directori de instituții culturale, manageri de festivaluri și reprezentanți de centre culturale din România și din întreaga lume.

Foto: Adrian Bulboacă

Anul acesta, Bursa de Spectacole va avea loc între 11 și 16 iunie. După 19 ediții, datorită dezvoltării pe care a cunoscut-o, Bursa a devenit structură asociată a FITS, iar astăzi, la cea de-a 22-a ediție este o importantă rețea culturală, mijlocind legătura dintre festivaluri și artiști, companii independente sau instituții de stat, din domeniul artelor spectacolului. „Este singura bursă de spectacole din România cu drept de autor și sunt fericit că am putut să obținem la OSIM acest certificat, pentru că, din păcate la nivelul României și nu numai, dar mai ales la noi, există această formulă de a copia fără a lua substanța și fără a adapta la comunitatea respectivă. Noi suntem foarte fericiți că am luat acest drept în așa fel încât să putem garanta deschiderea către o piață sănătoasă, către ceea ce înseamnă încurajarea actului creației în care vorbim de artiști, de programatori, de directori de festival sau finanțatori. Bursa de Spectacole de la Sibiu este această zonă organizată în care orice doritor de relație cu parteneri din lume, orice creator care are nevoie de promovare, de suport financiar, dar și de suport de imagine, poate să își găsească parteneri aici. Vom avea și în acest an secțiunea «Speed networking», un proiect pe care l-am dezvoltat prima dată anul trecut, această întâlnire rapidă pentru toți cei care doresc să întâlnească mari personalități. Vor avea 10 minute la dispoziție să spună „uite, eu sunt tânăr, sunt talentat, n-am avut posiblitatea să fiu promovat, ia-mă în festivalul dumitale sau vreau să lucrez cu dumneata”. E o șansă uriașă de care ar trebui să profite cât mai mulți.

De asemenea, continuăm programul special dedicat Festivalurilor secolului XXI, în care aducem mari directori de festival, mari finanțatori care să ofere informații prețioase tinerilor care purced la acest drum de a face un festival. Totodată, organizăm anul acesta un eveniment dedicat arhitecturii și clădirilor din zona artelor spectacolului, care va fi înainte mergător pentru ceea ce va însemna Centrul de congrese și spectacole și Institutul de cercetări în artele spectacolului și management cultural, marele obiectiv pe care îl avem în următorii 10 ani. Vom aduce nume excepționale de arhitecți, dar și nume mari de conducători de instituții, pentru că vrem să arătăm Sibiului modele de bună practică și cum ar trebui să gestionăm spațiul pe care îl avem”, spune președintele FITS, Constantin Chiriac.

Foto: Adrian Bulboacă

La prima ediție a evenimentului dedicat arhitecturii și clădirilor din zona artelor spectacolului, vor vorbi Andrzej Kosendiak, director – Narodowe Forum Muzyki (Forumul Național de Muzică) din Polonia, arhitectul Eric Bunge, unul dintre fondatorii celebrei firme ARCHITECTS din SUA, Jean-Guy Lecat, care a fost scenograful lui Peter Brook la celebrul Bouffes du Nord și a conceput, alături de alți arhitecți și oameni de teatru, aproximativ 200 de spații de joc, în 25 de ani și Tateo Nakajima, reprezentant Arup, lider internațional în design și planning de spații de artele spectacolelor.

Întâlnirile „Speed networking” vor avea loc în 13 iunie, la Hotel Ibis, unde participanții își prezintă oferta culturală producătorilor, programatorilor, directorilor de festivaluri, liderilor culturali de talie mondială. Ei pot opta să aibă întâlniri cu Ása Richardsdóttir, director – Ice Hot Reykjavik Nordic Dance Platform (Islanda), Sabrina Chen, director de program – Shanghai International Dance Center Theater (China) și J. Kong, fondator și director – Guangzhou International Outdoor Performance Festival (China) sau Tommy Kriegsmann, președinte ArKtype, printre alții. Scopul evenimentului este de a conecta profesioniștii cu participanții înscriși, oferindu-le acestora oportunitatea de a-și prezenta activitatea și obiectivele legate de parteneriate și a-și extinde lista de contacte, în cadrul discuțiilor dintre doi interlocutori.

Festivaluri în dialog

Când Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu aniversează 25 de ani de existență, în programul Bursei de Spectacole va avea loc conferința „Festivaluri în dialog”. Timp de două zile, în 12 și 13 iunie, oameni cu experiențe și pasiuni foarte diferite în materie de festivaluri discută despre ele și legătura lor cu orașele și clădirile în care au loc. Divya Bhatia, director artistic și producător creativ – JODHPUR RIFF & G5A din Mumbai, va veni la Sibiu și va povesti despre experiențele sale ca director de festival de muzică, de festival de teatru și meseria
de profesor. Și actorul Alexandru Ion, co-președinte al Asociației T.E.T.A. și a Festivalului de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” din Alexandria, va vorbi în cadrul acestor conferințe.

Foto: Adrian Bulboacă

„Festivaluri în dialog” pune în discuție modul în care alte festivaluri se inspiră din împrejurimi și felul în care clădirile și mediul urban ajută la definirea unui festival și creează o experiență unică. Se va discuta, de asemenea, despre cum folosește un festival atuu-rile pe care le are pentru a depăși anumite obstacole și cum pasiunea și grija pentru public și artiști conturează un festival.

Capitale Europene ale Culturii

Și anul acesta vor continua discuțiile despre viitoarele capitale europene ale culturii, la Sibiu. Conferința își propune să-i aducă împreună pe reprezentanții Capitalelor Europene ale Culturii (CEaC), desemnate pentru perioada 2018 – 2022. Anul acesta, conferința Capitale Culturale ale Culturii se desfășoară pe parcursul a două zile, 11 și 12 iunie, în direcția a două subiecte principale: importanța culturii ca motor pentru dezvoltarea comunității și voluntariatul – impactul educației non-formale asupra tinerilor și a societății. Printre invitați se numără Joanne Attard Mallia, coordonator de program Valetta 2018 European Capital of Culture și Vojislav Prkosovacki, coordonator al programului de voluntariat – Novi Sad 2021 European Capital of Culture, Serbia. La conferință va fi reprezentată și Comisia Europeană, pilon fundamental în susținerea programului Capitală Europeană a Culturii, unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Europene, o inițiativă care aduce un aport cultural și economic semnificativ în rândul orașelor.

Întâlniri cu mari coregrafi

Seria masterclass-urilor din cadrul întâlnirilor cu mari coregrafi, prezenți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, se află deja la cea de-a patra ediție. Evenimentul a prezentat până acum nume importante din arta coregrafică mondială, precum Noa Wertheim, Rami Ba’er, Guillaume Gabriel, Gigi Căciuleanu sau Ohad Naharin. Masterclass-ul, conturat ca o oportunitate de a pătrunde în culisele actului creator, este structurat în două părți, una teoretică – de introducere și prezentare succintă a conceptelor și principiilor de mișcare folosite în crearea unui spectacol și o parte practică – experimentarea metodelor de lucru.

Foto: Adrian Bulboacă

Nu vor lipsi din cadrul Bursei nici Conversațiile Culturale cu Noel Witts, profesor în artele spectacolului la Universi­tatea Leeds Beckett, care vor avea loc zilnic în Piața Mică, la Atrium Cafe. Conversațiile vor fi purtate cu oameni care au avut un rol important în dezvoltarea festivalului de la Sibiu, dar și cu artiști și manageri de la diferite companii internaționale care vor povesti despre experiențele lor și despre felul în care reușesc să găsească finanțări și să-și susțină proiectele.

Anul acesta, Bursa de Spectacole de la Sibiu va reuni 300 de participanți din 26 de țări din Europa, dar și din SUA, Canada, China sau Africa de Sud. Ediția viitoare va avea loc în perioada 17-22 iunie 2019.

 

[for English translation, click here]

*articol apărut în Capital Cultural nr. 12 – ediție specială FITS 2018