ESTE Film Festival (17-21 aprilie 2019) își așteaptă spectatorii, copii și adolescenți, la cea de-a patra ediție.

„Anul acesta am pregătit în cadrul secțiunii CinExplorez două filme românești – unul pentru publicul foarte tânăr și unul pentru adolescenți, în premieră la Sibiu. Cei mici se vor bucura și de o animație, în avanpremieră la ESTE FILM Festival. Experiența cinematografică a adolescenților va continua într-un atelier de storytelling, facilitat de Nicoleta Coșoreanu și Elena Văduva, reporteri la Școala 9, parte din organizația media DOR dedicată domeniului educațional.”, spun organizatorii.

Străjerii (2018, România, 73’, r. Liviu Marghidan, Vârsta recomandată: 6+) este primul film românesc pentru copii, prin care se dorește întoarcerea acestora spre natură și aventură. Aflați în vacanță, în tabără, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc. Filmul este primul dintr-o serie ce va cuprinde cele mai importante regiuni ale României, filmate în toate anotimpurile.

Când se poate vedea? Miercuri, 17 aprilie 2019, ora 10:00 – Centrul Cultural Ion Besoiu – Sala Mică.

Alice T. (2018, România, 105’, r. Radu Muntean, Vârsta recomandată: 15+) este un film prezentat în parteneriat cu Caravana Zilele Filmului Românesc. Alice este o adolescentă cu o relaţie dificilă cu mama ei adoptivă, Bogdana. Problemele pe care le are la liceu şi reacţiile ei imprevizibile o exasperează pe Bogdana, dar toate aceste neplăceri devin insignifiante atunci când fata lansează bomba: este însărcinată şi vrea să păstreze copilul. Reacţia Bogdanei, nuanţată şi de faptul că aceasta nu a putut avea niciodată copii, şi contrareacţia lui Alice devin coloana vertebrală a unui lungmetraj ce îmbină drama de familie şi povestea unei maturizări.

Filmul, premiat la categoria Cea mai buna actriță (Andra Guți) a Festivalului Internațional de Film de la Locarno 2018, poate fi văzut în premieră, la Sibiu. Andra Guți va fi prezentă la sesiunea Q&A.

Când se poate vedea? Joi, 18 aprilie 2019, ora 10:00 – Centrul Cultural Ion Besoiu – Sala Mică.

Manou the swift (2018, Germania, 88’, r. Christian Hass și Andrea Block, Vârsta recomandată: 6+) este o animație dublată în limba română, prezentată în avanpremieră națională la ESTE FILM Festival. Manou crește crezând că este un pescăruș, asemeni părinților săi. Se luptă din răsputeri să înoate, să pescuiască și să zboare asemeni lor, dar nu pare prea înzestrat. La cursa de vară, descoperă de ce. E un șoc imens să afle că a fost adoptat și că aparține unei alte specii de păsări, nu prea iubită de pescăruși. Familia îi este în continuare alături, considerându-l de-al lor. În special Luc, fratele său pescăruș, îl admiră teribil. Într-o noapte însă, Manou eșuează într-o sarcină importantă și este alungat de acasă. Începe o călătorie în care are multe de învățat de la alte păsări și de la cei asemeni lui, iar în final primește de la viață șansa să-și manifeste frumusețea caracterului.

Când se poate vedea? Miercuri, 17 aprilie 2019, ora 12:00 – Centrul Cultural Ion Besoiu – Sala Mică; Vineri, 19 aprilie 2019, ora 10:00 – Centrul Cultural Ion Besoiu – Sala Mare.

La Atelierul de storytelling de duminică (Centrul Cultural Ion Besoiu -Sala Mare, ora 10) adolescenții vor primi instrumentele necesare pentru a scrie scurte eseuri personale, pornind de la tema filmului Alice T., vizionat în cadrul festivalului. Vor afla ce înseamnă să scrii nonficțiune, cum te documentezi chiar și atunci când scrii povestea personală și cum alegi cea mai bună formă de a-ți spune povestea.

Anul acesta, la Secțiunea CinExplorez,  compania Colt sponsorizează o proiecție specială pentru copiii din centrul de plasament din Orlat.

“Din 2009, Colt este Digital Cinema Partner al Festivalului Internațional de Film Berlinale, asigurând transmisiunea de date. Anul acesta, suntem parteneri ESTE FILM Festival fiind onorați să sprijinim astfel de evenimente și în România. Susținem multiculturalitatea, comunicarea și tehnologia, iar cinematografia le împletește magic. Sunt convins că festivalul filmului european de la Sibiu aduce experiențe și trăire de cea mai bună calitate pentru cinefili”, a spus Teo Galea, Country Manager Colt România.

Prețul unui bilet este de 10 lei. Participarea se face exclusiv pe bază de rezervare, la adresa de e-mail: marciana@estefilm.ro.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa online pe https://www.kompostor.ro/evenimente-este-film—665. Programul complet se regăsește pe site-ul festivalului http://estefilm.ro și pe pagina Facebook.com/EsteFilm.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Un eveniment susținut de postul de televiziune TNT.

Partener de tradiție: Marquardt.

Sponsori: Guentner, Colt, KeepCalling.

Parteneri: Teatrul Gong, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Complexul Național Muzeal ASTRA, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor, SaltSib, Printcenter, Autonom, Restaurant Pasaj, Nod Pub, Atelier Good Wood.

Parteneri media: Cinemagia, CineFan.ro, Școala 9, Capital Cultural, Zile și Nopți, Sibiu City App.