Unele dintre cele mai provocatoare spectacole pentru tineri, câștigătoare a mai multor premii, vor putea fi văzute la Sibiu, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, la Teatrul Gong. Această primă ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu face o cronică a realității din jurul nostru prin prezentarea unora dintre cele mai stimulative spectacole puse in scena pentru tineri din România.

Ediția pilot a Festivalului Tânăr de la Sibiu reunește artiști din Franța, Germania, Polonia, România și Spania, ce vor prezenta evenimente în sălile Teatrului „Gong”, la Sala Thalia, la Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar și în Librăria Habitus. Fiecare vârstă are nevoile, problemele, plăcerile ei şi Teatrul Gong încearcă să răspundă tuturor acestora cu spectacole diverse, cu poveşti clasice şi contemporane, formule teatrale noi, cu ateliere, conferinţe interactive şi concerte. Pentru noi a fost important ca prin acest program să definim două secțiuni cheie: copii/kids și tineret/youth, a spus Adrian Tibu, managerul teatrului.

În secțiunea kids vor fi prezentate, printre altele, în premieră, un spectacol pentru copii cu vârsta între 0 și 3 ani, dar și un spectacol cu proiecții speciale pentru care cei mici vor primi ochelari 3D. În secțiunea youth au fost selectate spectacole care se adresează direct adolescenţilor, vorbind despre problemele lor – de la şcoală şi de acasă, cu profesorii, colegii sau părinţii – şi urmate de discuţii cu publicul, show-uri de dans, ateliere de teatru – forum şi conferinţe despre animaţie.

Trei spectacole vor deschide această ediție a festivalului, iar subiectele spectacolelor sunt unele de actualitate. Religia, lumea prin ochii unor adolescenți, precum și relația dintre individ și grup sunt temele producțiilor în acest an. Startul va fi dat de „Profu de religie”, un spectacol care este rodul unui „proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actorii Teatrului Național din Craiova, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național Craiova. Ideea piesei e importantă nu doar ca problemă filosofică (ce e adevărul?), ci mai cu seamă în contextul conflictelor repetate între adevărul propovăduit de educatori (școală, biserică, familie) şi realitatea vieţii de şcolar. E aleasă ca teren al dezbaterii religia nu întâmplător, aici dogma fiind mai puternică, iar poziţionarea faţă de aceasta mai dificilă. Cu atât mai mult când e vorba de adolescenţă, vârsta «de ce»-urilor şi a crizelor identitare, a spus Mihaela Michailov, câștigătoarea unui premiu UNITER pentru cea mai bună piesă românească. „Profu de religie” va fi prezentat la Sibiu miercuri, 30 septembrie, de la ora 18:00, în sala de la parterul Teatrului „Gong”.

Cu premiul „Sică Alexandrescu” pentru cel mai bun spectacol la Gala Tânărului Actor Hop 2013, spectacolul „Pisica Verde” spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie şi a unei seri de sâmbătă care le va schimba vieţile pentru totdeauna. Așa cum declara și Elise Wilk, autoarea piesei, acest spectacol spune o poveste despre o crimă. E o poveste pe care o ştim cu toţii: am citit-o în ziar sau am văzut-o la ştiri. În primul rând însă, piesa vorbeşte despre puterea imaginaţiei, cea care ne salvează de lumea gri în care trăim. Lumea celor șase adolescenți înseamnă cartierul de blocuri din spatele combinatului, şcoala, primele iubiri şi clubul President, unde merg sâmbătă seara. Dar lumea lor mai înseamnă şi îngeri care beau vodkă, vrăji făcute la miezul nopţii, pisici verzi care apar în mijlocul intersecţiei şi pastile colorate pe care le înghiţi ca să uiţi. Este o lume din care părinţii lipsesc: fie sunt plecaţi la muncă în străinătate, fie n-au timp, fie copiii sunt nevoiţi să joace rolul părinţilor. Toţi adolescenţii din această poveste se refugiază în lumi paralele, care par mult mai frumoase şi mai suportabile decât cea în care trăiesc. „Pisica verde” spune o poveste de dragoste. Ca multe poveşti de dragoste din adolescenţă, este vorba despre o iubire neîmpărtăşită. Reprezentația spectacolului va avea loc miercuri, 30 septembrie, ora 20:00, la sala de la etaj a Teatrului „Gong”.

Un show care funcţionează cu multiple coregrafii – inclusiv de sunete – care folosesc intens părţi „nedansante” din corp (dansul cu spatele sau cu palma), cu o sincronizare perfectă şi cu excelente partituri teatrale, ce includ doze consistente de umor este spectacolul lui Ferenc Fehér de la M Studio, „Kampf”.  În spaţiul performativ contemporan, spectacolul este o incursiune coregrafică în zona puterii şi manipulării, a „echilibrului” între dominator şi dominat, a relaţiei între grup şi individ. Trupa maghiară de la M Studio funcţionează organic, într-o sincronie perfectă. În spectacol apare un artist fascinant, de mare expresivitate, Levente Orbán, cu o plastică corporală unică şi o figură aspră şi cameleonică. Spectacolul va fi prezentat joi, 1 octombrie, ora 20:00, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Povestea Apolodor a lui Gellu Naum revine la Sibiu și în cadrul acestui festival. Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Există și personaje (în special animale) care îndată ce ies din ecran pot părea oameni. Se interacționează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului, spune Ada Milea. Evenimentul va avea loc vineri, 2 octombrie, ora 20:00, la Sala Thalia din Sibiu.

Accesul publicului la spectacole se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului (de miercuri până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 și 18:00, iar duminica între orele 10:00 și 14:00) sau online (eventim.ro), la Librăriile Humanitas și în magazinele Germanos, Domo, Orange și Vodafone.