Cea de-a XIV-a ediție a Sibiu Opera Festival care are loc anul acesta în perioada 20 septembrie – 4 octombrie, o va avea ca invitată de onoare pe mezzosoprana Viorica Cortez. Artista revine în ţara de origine, într-o suită de manifestări care a debutat încă de la începutul verii, iar ideea de a susţine un recital extraordinar la Sibiu Opera Festival, în compania pianistei Vasilica Stoiciu-Frunză a fost primită cu entuziasm. Evenimentul va avea loc la Sala Thalia, joi, 24 septembrie, ora 19:00.

Repertoriul muzical va cuprinde lucrări din creația universală și românească de lied și operă, fiind, în același timp un omagiu adus compozitorului George Enescu, la 60 de ani de la dispariție. Pentru cei care o cunosc pe Viorica Cortez va fi o încântare să-i asculte glasul și mesajul artistic, iar pentru cei care o ascultă pentru prima dată va fi ceva inedit și surprinzător. Tot în cadrul evenimentului va avea loc și lansarea de carte „Cortez” a realizatorului muzical, Marius Constantinescu. Volumul conturează povestea de viață a Vioricăi Cortez, mărturisită în cadrul dialogurilor pe care mezzosoprana le-a purtat de-a lungul vremii cu realizatorul TVR de emisiuni muzicale.

Viorica Cortez în rolul Dalilei în "Samson și Dalila"

Viorica Cortez în rolul Dalilei în „Samson și Dalila”

O viață dedicată muzicii

Vocea inconfundabilă, temperamentul scenic, vastitatea repertoriului de operă şi vocal-simfonic conturează cariera unică a mezzosopranei Viorica Cortez, desfăşurată pe toate marile scene ale lumii. Anul 1964 a însemnat pentru Viorica Cortez câştigarea Marelui Premiu de la Toulouse. Au urmat Marele Premiu special „Kathleen Ferrier” din S’ Hertogenbosch (Olanda, 1965) şi Premiul I şi medalia de aur la Concursul Internațional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti (1967). Premiul de la Toulouse a însemnat debutul unei cariere artistice de excepţie, care a început cu rolul Dalilei, la Teatrul Capitol, avându-l ca partener pe Ludovic Spiess. Au urmat Carmen, Amneris, Eboli, Charlotte, Azucena, într-o suită de debuturi rapide, aceste roluri constituind totodată pilonii principali ai carierei sale.

Aceste roluri au făcut ca Viorica Cortez să devină una dintre cele mai apreciate artiste românce ale timpului. Cele mai importante teatre lirice au invitat-o să cânte alături de cei mai mari interpreţi ai momentului, printre numele mari regasindu-se Franco Corelli, Carlo Bergonzi, Mario del Monaco, Alfredo  Kraus, Nicolai Ghiaurov si Luciano Pavarotti. La scurt timp a devenit o prezenţă constantă pe scenele teatrelor lirice ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Teatrul Capitol din Toulouse, Teatro San Carlo din Napoli, Gran Teatre del Liceo din Barcelona, Staatsoper din Viena, Opera Garnier din Paris.

Paralel cu apariţiile pe scenele de operă, Viorica Cortez a susţinut permanent o bogată activitate concertistică, cu un  repertoriu extrem de vast (lied, cantată, oratoriu, poem vocal-simfonic), prezentat în săli prestigioase ca Albert Hall din Londra, Scala din Milano, Carnegie Hall din New York, Opera din Paris, Ateneul Român din Bucureşti.

„Cortez Miraculous” sau „Fabuleuse Viorica Cortez”

Titlurile ziarelor semnalează toate apariţiile pe un ton elogios şi vorbesc despre extraordinara rezistenţă vocală a artistei. Odată cu rolul Carmen care  i-a fost încredinţat la Covent Garden, s-a făcut auzită una dintre cele mai mari şi mai frumoase voci de mezzosoprană din a doua jumătate a secolului XX. Seria debuturilor marii artiste a continuat cu rolul interpretat la Opéra Comédie din Montpellier la începutul lui februarie 2009, Dieu (Dumnezeu) din opera Affaire étrangère de Valentin Villenave, în creaţie mondială. Repertoriul bogat şi extrem devariat ca stil este reprezentativ pentru o cântăreaţă a cărei zestre artistică reuneşte perfecţiunea tehnică, inteligenţa interpretativă şi un emoţionant umanism.

Preţul unui bilet la recitalul de joi, 24 septembrie este de 20 de lei. Tichetele sunt disponibile la Casieria Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, str. Cetății, nr. 3-5) și online pe www.filarmonicasibiu.ro, www.bilet.ro, în rețeaua magazinelor Tui Travelcenter şi Eurolines.

Daniela Plopeanu