Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu va găzdui în această seară de la ora 19:00 concertul – eveniment Cello AllStars, publicul având ocazia rară de a asculta un program inedit pentru 12 violoncele, parte din itinerariul Festivalului ICon Arts Transilvania.

Concertul va fi susținut de patru muzicieni de excepție ai scenei internaționale: Denis Severin, Atanas Krastev, Răzvan Suma, Ella Bokor și invitații lor, participanți ai master class-ului de violoncel din cadrul Academiei ICon Arts, care se desfășoară în aceatsă perioadă la Biertan. Artiștii, invitați din Belarus, Bulgaria, Elveția, Kazahstan, România și Ucraina vor interpreta un program spectaculos care va cuprinde lucrări de referință pentru instrumentul cel mai apropiat de vocea umană, dar și lucrări de muzică simfonică în aranjamente speciale. Biletele la concert pot fi achiziționate prin MyTicket.ro sau la intrare la eveniment, prețul unui bilet fiind de 20 de lei.

Răzvan Suma: „Ideea comunității unite este exprimată de violonceliști în toată lumea, prin festivaluri dedicate acestui minunat instrument. Evenimentul de la Sibiu – Sala Thalia este un model viu al acestei atitudini. Participarea cursanților ICon Arts alături de maeștrii crează oportunități extraordinare și unice. Suntem siguri că pentru publicul sibian va fi un eveniment fantastic alături de cei 12 violonceliști invitați din șase țări.”

Programul va cuprinde lucrări de A. Piazzolla, M. Ravel, G. Bizet, D. Popper, G. Sollima și K. Lindemann.

Un instrument care fascinează încă de acum patru secole, violoncelul seduce fiecare ascultător prin versatilitatea-i aparte și infinitele posibilități de expresie. Iar în mâinile unor pasionați muzicieni, violoncelul poate reda muzica unei întregi orchestre în vastele nuanțe ale emoției umane.

Publicul din Sibiu se va putea bucura de o întâlnire rarisimă dintre patru violonceliști distinși cu valoroase premii internaționale și, mai presus, cu un talent ieșit din comun și apetit pentru depășirea limitelor cunoscute ale expresivității instrumentului atât de apropiat de vocea umană. Iar tinerii pe care aceștia îi îndrumă vor concerta pentru prima dată pe scena unei filarmonici importante și cu siguranță că vor avea multe de spus, inclusiv pe viitor, în cariera strălucită care îi așteaptă.

Denis Severin (Elveția) este laureat al Premiilor Grammy (2007) și Echo Klassik (2015) și al numeroaselor Locuri I obținute la concursuri de prestigiu din Grecia, Italia și Spania. A susținut concerte, în calitate de solist, cu reputate orchestre precum European Youth Symphony Orchestra (EU), Basel Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande (Elveția), State Symphony Orchestra și Kiew Chamber Orchestra (Ucraina), St. Petersburg State Capella Orchestra, Archangel State Chamber Orchestra (Rusia).

A concertat, de asemenea, pe marile scene ale lumii și la festivaluri internaționale precum: Queen Elizabeth Hall, Concertgebouw, Musikverein Wien, Konzerthaus Berlin (Germany), Radio France Concert Hall, Victoria Hall ș.a.  Este profesor la Universitatea de Muzică din Geneva și la Universitatea de Arte din Berna unde susține cursuri de violoncel major, violoncel baroc minor și muzică de cameră. Totodată, este profesor invitat la numeroase alte universități de prestigiu, face parte din mai multe ansambluri camerale și este președinte al organizației caritabile „Art Without Borders” și membru al European String Teachers Association.

Atanas Krastev (Bulgaria) s-a născut într-o familie de muzicieni, concertând încă de la vârsta de șapte ani. Este laureat cu peste 14 premii naționale și internaționale obținute până la vârsta de 30 de ani, dintre care se disting Locul I Extraordinar (obținut cu 100 de puncte din 100) la Petar Konjovič Competition în Belgrad, Serbia, Locul I la International Cello Competition of Liezen (2014), la Young Virtuosos International Contest; Music and the Earth International Competition (secțiunea de solo); Music and the Earth International Competition (secțiunea de muzică de cameră); ”Mahler and his followers” ș.a. Pentru merite deosebite, Atanas Krastev a primit Premiul Ministerului Culturii din Bulgaria. A concertat, sub bagheta a faimoși dirijori, în țări precum Austria, Brazilia, Republica Cehă, Grecia, Franța, Italia, Olanda, Serbia, Slovacia, Spania și pe cele mai importante scene de concert din Bulgaria. Atanas Krastev este finalist al Concursului „George Enescu”, publicul din România având ocazia să-l asculte pe scena Ateneului Român.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai apreciați violonceliști din România. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” –  Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” –  Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, în cariera competiţională începută la şase ani. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Richard Galliano, Wen Sinn Yang, Yi-Bing Chu, Cristian Măcelaru, Philippe Graffin, Cvartetul Borromeo, Justus Franz, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

În ultimii ani, Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” România, “Acasă” TV,  Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului naţional “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. Artistul a generat și organizat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach? ,Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango,  cu proiectele Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango LA CETATE.

Ella Bokor este una dintre cele mai aprecitate violonceliste ale generației tinere. A obținut de curând doctoratul la Universitatea Națională de Muzică din București cu lucrarea „Violoncelul solo în muzica românească a secolului XX”. Este parte din Orchestra Română de Tineret de 11 ani și din cunoscute ansambluri camerale precum Violoncellissimo, Duo Cello Jaya, 4Cellos, ICon Arts sau Ludens Piano Trio.  Dintre premiile obținute se remarcă Premiul II și Premiul special la Plovdiv International Chamber Music Competition alături de Ludens Piano Trio, premiul „Ion Voicu” şi premiul „ICon Arts” la etapa trio cu pian și etapa cvartet de coarde din cadrul concursului „Drumul spre celebritate”, Premiul II și Premiul special al concursului Paul Constantinescu, premiul pentru interpretare în cadrul Festivalului ICon Arts, Premiul II la concursul Mihail Jora. În anul 2009 obține Bursa Erasmus care îi oferă privilegiul de a studia la “Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” în Frankfurt am Main, Germania, la clasa profesorului Daniel Robert Graf.

De-a lungul carierei artistice a susținut concerte și a studiat alături de muzicieni de prestigiu precum: Alexander Bouzlov, Marin Cazacu, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Bjørg Lewis, Sergey Malov, Adrian Mantu, Alissa Margulis, Ovidiu Marinescu, Helmut Nicolai, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Robin Pharo, Marcin Sieniawski; și alți artiști precum: Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Virgil Ogășanu, Alexandru Repan, Valeria Seciu. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, alături de Duo Cello Jaya, și a Televiziunii Române, participând la emisiunea Garantat 100% și la numeroase concerte/evenimente televizate. Totodată, este profesor la Colegiul Național „George Enescu”.

Despre Festivalul ICon Arts Transilvania 2019

Festivalul ICon Arts va ofei publicului un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale.

ICon Arts, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate artelor contemporane din România, va avea loc în acest an în perioada 22 iulie – 10 august la adăpostul bisericilor fortificate din Sudul Transilvaniei, în saloanele conacelor istorice și în grădinile cetăților din 12 localități de poveste: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaș, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri, unde aproape în fiecare zi un loc aparte va găzdui un eveniment special.

Inspirație. Creație. Expresivitate. Revelație. Începând cu acest an, evenimentele de la ICon Arts vor avea loc sub semnul celor patru tematici care vorbesc despre valori ale Festivalului ce s-au creat firesc în cele 17 ediții organizate până în prezent. Publicul, format din turiști, comunități locale, artistice și internaționale, va avea prilejul să se bucure de concerte de muzică clasică și jazz în aer liber sau în incintele fortificate, dar și pe scenele consacrate din Sibiu precum Sala Thalia și Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA.

Înapoi în satele istorice, muzica și artele se împletesc la Șezători postmoderne, după audiția unor concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, concerte în primă audițe absolută sau recitaluri de percuție. Muzica de jazz va putea fi descoperită și altfel în rezonanță cu dansul contemporan, iar publicul va avea parte de multe alte experiențe de excepție ce stau să se împlinească, de există curiozitatea de a le descoperi.

Evenimente în comun cu Transylvania Live, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov
Una dintre misiunile principale ale Festivalului ICon Arts este, încă de la fondarea sa din anul 2003, aceea de a încuraja inovația artistică – prin cursurile și laboratoarele Academiei ICon Arts – și, totodată, de a apropia publicul de artele noi, promovând, astfel, și spațiile de patrimoniu. ICon Arts a devenit la scurt timp festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane, iar în completarea acestei evoluții firești, ICon Arts promovează evenimente organizate în parteneriat cu alte trei proiecte: Transylvania Live – în colaborare cu Mihai Eminescu Trust, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov, găzduind, totodată evenimente din seria „4 Anotimpuri” și „5 pentru Vieru”. Mai multe amănunte în program.

ICon Arts Transilvania, Ediția a XVII-a, este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni, program prin intermediul căruia aceștia găsesc reale oportunități de afirmare acasă, pe scenele din România.


Unele evenimente incluse și în Festivalul ICon Arts fac parte din proiecte culturale co-finanțate de AFCN și de Primăria Municipiului Sibiu, conform programului.


Parteneri culturali: Exces Music, Mihai Eminescu Trust, Primăria Biertan, Filarmonica de Stat Sibiu, Biblioteca Astra Sibiu, Primăria Merghindeal, Sibiu, Săptămâna Haferland, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Experience Transylvania, Colinele Transilvaniei, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Hotel Ibis Sibiu, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine.

Parteneri de mobilitate: Ares Travel, Aris

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Tribuna Sibiu, Agenția de Carte, Știrile Transilvaniei, ProfilCultural Sibiu, Ora de Sibiu, România Pozitivă.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.