Itinerariul Festivalului ICon Arts se desfășoară anul acesta în 12 localități din Sudul Transilvaniei ce ascund spații de patrimoniu fermecătoare pentru publicul iubitor de istorii, arte contemporane, muzică clasică și jazz.

Patru dintre cele mai spectaculoase evenimente ale Festivalului vor avea loc în Sibiu, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat și la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA. Programul evenimentelor, în rândurile ce urmează și pe www.iconarts.ro 

„Inspirație”. Luni, 29 iulie, ora 19:00: A Touch of Tango and Classical Fusion Variations

Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA

Un inspirat amestec de muzică, emoție și cutezanță artistică se vor regăsi în concertul susținut de Reinbert Evers (GER) – chitară, Ciprian Dancu – clarinet, Ilia Rusnac – vioară și Fumiko Sakuraoka (JPN) – nai. Din program, lucrări de: Heinrich Neumann, Joseph Kreutzer, Manuel de Falla, Hans Werner Henze, Ernesto Nazareth. 

Întâlnirea rarisimă dintre cele patru instrumente va oferi publicului o experiență acustică specială ce va îmbrăca forma unei călătorii în saloanele boeme ale secolului 19, către exotismul muzicii braziliene din anii ’20, până la momentul apariției tangoului în America de Sud care mutat muzica din saloane în cafenele și baruri. Concertul va continua cu lucrări de inspirație clasică și influențe ale renașterii spaniole întrețesute cu elemente de flamenco. Concert invitat, parte din proiectul „Transylvania Live”, co-finanțat de AFCN.

Intrarea este liberă, prin rezervare la adresa reservations@iconarts.ro

„Creație”. Vineri, 2 august, ora 19:00: The Creative Power of Marimba – concert extraordinar 

Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA

Duo Daya Cipta Marimba


Concertul susținut de Koya Nakatani și Yukiko Nakatani la marimbă, instrument de percuție cu o versatilitate aparte. Cei doi artiști sunt invitați din Japonia și concertează împreună de 20 de ani. 

Marimbafonul (denumit și marimba, marimbă sau balafon) este un instrument de percuție de proveniență africană, foarte asemănător cu xilofonul și vibrafonul, construit din plăci de lemn de palisandru. Asupra lui se acționează cu baghete de lemn, pentru sunetele puternice, și cu baghete de cauciuc, pentru cele moi.

Intrarea este liberă, prin rezervare la adresa reservations@iconarts.ro

„Expresivitate.” Luni, 5 august, ora 19:00: 12 Secunde de Lumină

Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu

Concert Modulus Quartet: Jonathan Truscott – vioara I, Craig Stratton – vioara a II-a, Mircea Belei – viola, Nick Allen – violoncel. Un concert excepțional care promite să schimbe paradigme despre măsura posibilităților infinite ale muzicii de cameră. 

Programul artiștilor va cuprinde lucrări originale pentru cvartet de coarde scrise de mai mulți compozitori remarcați la scenă internațională, albumul „12 Seconds of Light” explorând teritorii acustice noi din care nu lipsesc influențe jazz și drum and bass, ritmuri africane cu textură minimalistă, riff-uri electrice și sampling-uri preluate de la știrile de radio.

Concertele Modulus Quartet se remarcă prin ingeniozitatea și efervescența stilului muzical, la care se adaugă efecte speciale spectaculoase prin arte vizuale și multimedia. 

Concert invitat, parte din proiectul ”4 Anotimpuri. Vara”, co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Bilete prin www.Entertix.ro și www.Myticket.ro Prețul unui bilet este în valoare de 20 de lei.

„Inspirație”. Joi, 8 august, ora 19:00: Cello AllStars 

Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu

Concert – eveniment susținut de patru muzicieni de excepție ai scenei internaționale: Denis Severin, Atanas Krastev, Răzvan Suma, Ella Bokor și invitații lor, participanți ai master class-ului de violoncel din cadrul Academiei ICon Arts. Din program: lucrări de A. Piazzolla, M. Ravel, G. Bizet, D. Popper, G. Sollima, J. Klengel, K. Lindemann et al.

Un instrument care fascinează încă de acum patru secole, violoncelul seduce fiecare ascultător prin versatilitatea-i aparte și infinitele posibilități de expresie. Iar în mâinile unor pasionați muzicieni, violoncelul poate reda muzica unei întregi orchestre în vastele nuanțe ale emoției umane.

publicul din Sibiu se va putea bucura de o întâlnire rarisimă dintre patru violonceliști distinși cu valoroase premii internaționale și, mai presus, cu un talent ieșit din comun și apetit pentru depășirea limitelor cunoscute ale expresivității instrumentului atât de apropiat de vocea umană. Iar tinerii pe care aceștia îi îndrumă vor concerta pentru prima dată pe scena unei filarmonici importante și cu siguranță că vor avea multe de spus, inclusiv pe viitor, în cariera strălucită care îi așteaptă.

Bilete prin www.Entertix.ro și www.Myticket.ro Prețul unui bilet este în valoare de 20 de lei.

Despre Festivalul ICon Arts Transilvania 2019

Festivalul ICon Arts va ofei publicului un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale.

ICon Arts, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate artelor contemporane din România, va avea loc în acest an în perioada 22 iulie – 10 august la adăpostul bisericilor fortificate din Sudul Transilvaniei, în saloanele conacelor istorice și în grădinile cetăților din 12 localități de poveste: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaș, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri, unde aproape în fiecare zi un loc aparte va găzdui un eveniment special. 

Inspirație. Creație. Expresivitate. Revelație. Începând cu acest an, evenimentele de la ICon Arts vor avea loc sub semnul celor patru tematici care vorbesc despre valori ale Festivalului ce s-au creat firesc în cele 17 ediții organizate până în prezent. Publicul, format din turiști, comunități locale, artistice și internaționale, va avea prilejul să se bucure de concerte de muzică clasică și jazz în aer liber sau în incintele fortificate, dar și pe scenele consacrate din Sibiu precum Sala Thalia și Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA. 

Înapoi în satele istorice, muzica și artele se împletesc la Șezători postmoderne, după audiția unor concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, concerte în primă audițe absolută sau recitaluri de percuție. Muzica de jazz va putea fi descoperită și altfel în rezonanță cu dansul contemporan, iar publicul va avea parte de multe alte experiențe de excepție ce stau să se împlinească, de există curiozitatea de a le descoperi.