V-ați întrebat vreodată cum vom transmite toate amintirile și documentele noastre generațiilor urmatoare? Sistemele de stocare a informației de astăzi vor putea fi accesate și peste 100 de ani? Aceasta e problema pe care a dezbătut-o vicepreședintele Google, Vinton Cerf la Conferința Anuală pentru Progresul Știintei, din San Jose.

Vinton Cerf a afirmat că prin stocarea digitală a cărțile noastre, a documentelor și a fotografiilor, am putea crea o mare problemă pentru viitorii istorici care doresc să studieze secolul 21.

“Îngrijorarea noastră se referă la orice suport, pe care îl folosim în prezent pentru stocarea informației. Cât timp de acum înainte le vom putea folosi, având în vedere evoluția tehonologiei? Viața noastră, amintirile noastre, cele mai prețioase fotografii de familie, există tot mai mult doar ca biți de informație – pe hard-diskurile noastre sau în programele de stocare online. Dar, pe măsură ce tehnologia avansează, toate aceste informații riscă să se piardă în revoluția accelerată a tehnologiei. Îmi fac griji pentru aceasta. Noi toți vom avea aceleași probleme. Documentele, pe care le-am creat într-un anumit format, ar putea deveni incompatibile cu ultima versiune de software, deoarece compatibilitatea nu este garantată întotdeauna, a spus vicepreședintele Google, potrivit Engineering and Technology Magazine.

”Unii oameni invocă argumentul că lucrurile importante vor fi copiate și păstrate în New media, prin urmare, de ce ar trebui să ne facem griji”, spune Cerf. ”Dar istoricii au altă părere, afirmând că, uneori se întâmpla ca importanța unor documente, imagini transferate, ș.a., să nu fie înțeleasă peste ani. Deci, eșecul de a păstra anumite date ar putea determina pierderea perspectivei noastre”.

Ca și soluție, Vint Cerf propune instantaneele digitale, care vor ajuta la reproduceri ulterioare. “Întreaga idee este să captezi cu ajutorul razelor X, instantanee ale conținutului, ale aplicației și ale sistemului de operare, împreună cu o descriere a computerului pe care rulează. Toate acestea vor fi păstrate pentru lungi perioade de timp și vor putea fi folosite la recrearea trecutului în epoci viitoare”.