…. are talentul acela rar, disprețuit de atât de mulți artiști – vederea normală. Toate lucrurile pe care îi cad ochii capătă valoare și semnificație, o valoare și o semnificație, aș putea spune, până atunci evitate sau ignorate. Când îl întâlnești, observi imediat că n-are ochi obișnuiți. Ochii lui au acea sfericitate perfectă, limpede, acea voracitate atotcuprinzătoare care face din șoim sau rechin o cutremurătoare santinelă a realității. Am simțit penetrarea privirii lui insistente ca pe-o rază a unui reflector care invadează nișele ascunse ale ochiului și deschid ușile glisante ale creierului. Ochiul care privește cu lăcomie și face ravagii. Ochiul care precede calamitatea. Ochiul iscoditor, la pândă al vârcolacului, ochiul amorțit, indiferent de monstruos al leprosului, ochiul nemișcat, atotcuprinzător al lui Buddha, care nu se închide niciodată. Ochiul insațiabil.

India

 

Există întotdeauna Mântuitori și, într-un fel, Mântuitorii sunt întotdeauna pedepsiți. Încă n-a aflat nimeni cum să-i mântuiască pe cei care refuză să se mântuiască singuri. Și totuși – iată încă o micuță întrebare uterină – chiar vrem să fim mântuiți? Și dacă da, pentru ce, de ce, ce este de mântuit?

India

India

Îmi mărturisește stând în cămăruța lui de la hotel „Vreau ca picturile să se uite la mine. Dacă eu mă uit la ele și ele nu se uită la mine, atunci nu sunt bune.”

India

India

Lumea înseamnă naștere și renaștere, iar monștrii iau parte la proces la fel ca și îngerii. Lumea devine interesantă și suportabilă doar când o acceptăm în totalitate cu ochii larg deschiși, doar când o trăim pe deplin.

India

India

Nu poți să călătorești pe cărare înainte de a deveni Cărarea însăși.

India

India

Prin recunoașterea și acceptarea deplină a conflictului și a paradoxului Howe ajunge să împace înțelepciunea cu bunul-simț. În centrul ei se află umorul, veselia, zburdălnicia – nu moralitatea, ci realitatea.

India

India

Oare o fi începând să-și dea seama că toate drumurile de pe pământ duc în rai?

India

India

Vizionarul ține de stele la fel de bine ca și de pământ.

India

India

Omul Mic depinde de bunuri sau de golf ca să poată vorbi de bunăstare, căutând doctori sau alți mântuitori, dar Omul Mare știe, grație procesului profund al convingerilor lui lăuntrice că adevărul e un paradox și că se află în cea mai mare siguranță când e cel mai puțin apărat…

India

India

Oamenii cei mai înțelepți sunt cei care vorbesc despre iluzie: MAGIE. Iluzia este antidotul fricii.

India

India

Lumea în care trăim în prezent este ceea ce Gutkind numește lumea lui Mamser a confuziei, idolilor, spectrelor, lumea lucrurilor orientate spre moarte, o lume în care omul nu-i decât un obiect ce își așteaptă mântuirea. Este o lume în care totul se reduce doar la o succesiune sinistră de evenimente previzibile. Dumnezeu devine un concept golit de sens, omul un individ izolat, iar lumea o colecție de lucruri.

India

India

Omul total acționează nu instinctiv, ci intuitiv, fiindcă dorințele lui sunt una cu legea și așa este și el. Dar, pentru a acționa intuitiv, trebuie să ne supunem legii profunde a dragostei, care este bazată pe toleranță absolută, legea care rabdă și îngăduie lucrurilor să fie așa cum sunt. Adevărata dragoste nu-i niciodată perplexă, nu se modifică niciodată, nu respinge niciodată, nu cere nimic niciodată. Se împlinește grație restaurării circulației nelimitate. Arde pentru că știe adevăratul înțeles al sacrificiului. Este o viață iluminată.

text: Henry Miller, „Înțelepciunea inimii”,

foto: Alex Jaime (https://www.facebook.com/koatlphotography)