Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, aduce punerea în vânzare a primul set de bilete pentru cea de-a 24-a ediție a Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cât și programul pentru toate cele 10 zile.

Directorul Constantin Chiriac spune că Ziua Mondială a Teatrului este sărbătoarea plăsmuirii frumosului și îndeamnă iubitorii de teatru șă-și procure bilete din timp pentru festival, pentru că locurile sunt limitate, în funcție de spațiile de joc. „Să nu uităm că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a fost construit în primele trei ediții în jurul Zilei Mondiale a Teatrului. Așa a început acest festival. Prima dată au fost trei zile, apoi tot trei, după aceea cinci zile, dar întotdeauna avea loc în jurul Zilei mondiale a teatrului. Așa am dorit să arătăm ce înseamnă pentru noi ziua teatrului. Este sărbătoarea creației, este sărbătoarea care aduce în prim plan faptul că fiecare dintre noi avem o mică părticică a creației divine, că putem la rândul nostru să plăsmuim emoția. Teatrul este o sărbătoare a plăsmuirii frumosului, a miracolului. Să ne bucurăm că putem sărbători acest lucru împreună.”

Constantin Chiriac a declarat că de Ziua Mondială a Teatrului vor fi puse în vânzare bilete pentru aproximativ 50 de spectacole dar și programul festivalului. Următorul set de bilete va fi pus în vânzare cu ocazia Sărbătorilor Pascale, iar ultimul set, în luna mai: „Îi îndemnăm pe toți iubitorii de teatru să se grăbească să-și ia bilete din timp, pentru că locurile nu sunt multe. Nu avem spații mai mari de 300 de locuri, unele sunt de maximum 200. Sala Teatrului Radu Stanca are 300 de locuri, dar având atâția invitați vom pune în vânzare numai 200 de locuri. Deci, toți cei care vor dori să vadă de la Baryshnikov, Pippo Delbono, Batsheva etc, sunt invitați să-și cumpere bilete din timp. Am păstrat prețul biletelor ca și în anii trecuți, de la 10 la 40 de lei. Eu cred că este cel mai frumos dar pe care îl faem iubitorilor de frumos prin acest festival, în condițiile în care și toate spectacolele în aer liber sunt gratuite.”

Pentru că nici în acest an nu poate fi folosit sala mare a Casei de Cultură a Municipiului Sibiu ca spațiu de joc în timpul festivalului, Constantin Chiriac spune că spectacolul Faust se va juca doar în finalul festivalului: „Vom juca numai două spectacole cu Faust în încheierea festivalului, astfel încât spațiul Faust să poată fi folosit de companiile mari care un nevoie de spațiu foarte mare cum e spectacolul Brendei Angiel, pe care am fost nevoiți să-l amânăm anul trecut din cauza sălii de la Sindicate, care nici acum nu e deschisă. Astfel, am fost nevoiți să luăm decizia de a juca Faust doar în finalul festivalului. Pe lângă sala Faust, vom folosi și sala Lulu, folosim și spațiul Matamorfoze și noul spațiu pe care îl cream pentru spectacolul Kabuki. Folosim de asemenea, pentru prima dată un spațiu de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu. În premieră, în România și în lume, un festival va face o secțiune dedicată militarilor NATO”, a mai spus Constantin Chiriac, directorul FITS.

Au mai rămas 10 săptămâni până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care în acest an se desfășoară în perioada 9-18 iunie, sub genericul „Iubire”.