Într-un oraș medieval, precum Sibiul, întâlnirea cu vechiul și semnele perisabilului pare una firească. Firesc pare să te întâmpine în centrul orașului un palat cu ferestrele șubrezite de vreme. Pășești în curtea interioară a Palatului Brukenthal, îmbrățișând cu recunoștință liniștea atemporală. Cauți cu privirea piese din colecțiile importante ale muzeului și s-ar putea să nu ajungi să simți că acea liniște cu iz de mucegai se metamorfozează treptat, alunecând spre moartea unui loc încărcat de istorie.

1

Viața acestui univers în risipire este întreținută parcă de puterea contrastelor. Vizitatorii gălăgioși și amorțirea zidurilor. Tăcerea sălilor muzeului și scârțâitul înfiorător al pașilor pe parchet. Panouri colorate și pete cenușii pe fațada fisurată. Verdele ierbii din curte și fețele statuilor, ciuntite și alterate de săruri cristalizate. Albastrul cerului și acoperișul care capătă fâșii negre, de putregai.

DSC_0025

Pereții palatului, de ani buni, își rup vechile haine de tencuială, le aruncă în stradă cu fiecare ploaie, așteptând o secundă de atenție din partea noastră. Ochiurile de sticlă ale geamurilor, zgârâiate și sparte pe alocuri, și-au pierdut claritatea și speranța că vor scăpa timpului, care le roade, care își folosește toate armele pentru a șterge ceea ce oamenii acoperă cu uitare și indiferență.

DSC_0131

Dincolo de poarta palatului, viața orașului curge, obișnuită și zgomotoasă. Trecutul încearcă în zadar să se agațe de prezent. Cineva se grăbește cu plasa de cumpărături sau de griji, trecând prin pasajul dintre străzile Xenopol și Mitropoliei.

DSC_0155DSC_0175

Oare câți trecători, ridică ochii spre pereții dezgoliți? Oare câți știu că odinioară, pe Ulița Balului, cum este numit pasajul, treceau participanții la sărbătorile organizate de familia Brukenthal. Astăzi, pasajul este pentru cei mai mulți doar o scurtătură pentru a ajunge mai repede la serviciu. Cine să caute un fir de dialog cu trecutul, când noul și culoarea prezentului au o putere atât de mare?! Cine să-și ia răgaz câteva clipe pentru a asculta ritmul solemn al acelor vremuri trecute?! Oamenii au renunțat la poveștile trecutului și se țin cu strictețe de o rutină care le fură libertatea de a transcede epoci.

DSC_5388


Fotografiile fac parte din pictorialul ”Brukenthal Palace`s true colors” și poartă semnătura Gabrielei Cuzepan, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Naturală și unul dintre cei 3 fotografi, care au documentat campania pentru restaurarea Palatului Brukenthal. O expoziție ce cuprinde 27 imagini din cuprinzătorul album fotografic al campaniei „White Palace – Dark Story” poate fi vizitată până la sfârșitul acestui an în curtea interioară a Palatului Brukenthal.