Goethe Institut din Bucureşti va găzdui în perioada 8-23 noiembrie 2019, expoziția de fotografie UNFINISHED : REBELS WITH A CAUSE, ce aduce în atenția publicului noi imagini ale eroilor neștiuți ai Revoluției Române. Semnată de Dobrivoie Kerpenisan, expoziția prezintă fotografii inedite, nepublicate până acum, surprinse în zilele tulburi ale Revoluției Române, la Timișoara și în împrejurimi.  Vernisajul va avea loc vineri, 8 noiembrie de la ora 19:00.

Student al Universității de Arte Folkwang, din Germania, tânărul fotograf se întoarce în decembrie ’89 în satul bunicilor săi, Sânpetru Mare, de lângă Timișoara, pentru a petrece împreună sărbătorile de iarnă. Evenimentele din acele zile produc o puternică emoție asupra sa, el imortalizând cu ajutorul aparatului de fotografiat rebeliunea maselor, entuziasmul general și trupurile neînsuflețite ale celor care au căzut uciși de gloanțe.

Bazându-se pe aceste fotografii cu valoare istorică, Dobrivoie Kerpenisan revine după 30 de ani în satul natal, pentru a lua legătura cu eroii acelor zile în cel mai nou documentar al său, REBELI CU O CAUZĂ, film ce a avut premiera internațională la Astra Film Festival 2019 iar în lunile ce urmează va fi proiectat și în afara țăriii, la Berlin, Paris, Bruxelles, etc.

Cu prilejul vernisajului expoziției de la Goethe Institut Bucureşti va fi prezentat de asemenea și un film scurt, de 8 minute, o fotocronică pe alternează imagini surprinse în urmă cu 30 de ani cu portretele în mișcare ale protagoniștilor.

Expoziția și filmul documentar vor ajunge în SUA pe data de 6 decembrie 2019, la Institutul Cultural Român din New York, iar pe 16 decembrie 2019 ele vor putea fi văzute pentru prima dată în Timișoara în dechiderea Muzeului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Date despre autor

Dobrivoie Kerpenisan este un cineast fotograf, absolvent al Universității de Arte Folkwang, din Germania. Filmele sale documentare au ca temă principală tranziția și eforturile de ieșire din trecutul statelor totalitare.

Lucrările Comisiei de reconciliere din Africa de Sud, rolul mass mediei în recentele Războaie Balcanice, schimbările aduse de Revoluția Română, importanța Tinerilor Luptători de Rezistență în timpul Celui de-al Treilea Reich sunt câteva subiecte care i-au atras interesul în domeniul evoluției social-politice mondiale.

A fost distins cu premii importante la Tokyo, Chicago, Oberhausen, în Portugalia ș.a.

Filmele sale, prezentate și comentate de Alexander Kluge, au fost proiectate la MoMa New York, Centre Pompidou Paris, Barbican Centre London, Art Biennale Sao Paolo, centre Goethe Institut.