Cu un spațiu de 1300 mp, 14 metri înălțime și 113 ani de istorie, Uzina Electrica Filaret este gazda festivalului de new media, RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities. Între 1 și 3 noiembrie, peste 50 de artiști new media și lucrările lor vor readuce la viață acest monument istoric din centrul Capitalei, cu proiecții de 150.000 de lumeni care vor lumina scena festivalului, iar după ora 23 proiecțiile se vor muta la Expirat Halele Carol.

În fiecare seară un line-up diferit de artiști de video mapping și sound design vor folosi interiorul locației ca un canvas vizual pentru efecte spectaculoase.

Vineri – Festivalul debutează cu formele organice ale lui Pacheta, care se vor anima auditiv cu ajutorul lui Vlaicu Golcea. PACH va continua experiența imersivă RADAR la Expirat Halele Carol după ora 23.

Sâmbătă – Aural Eye aduce un set de live visuals ca o călătorie vizuală. Conceptul lor, „Plantship”, va descrie vizual o utopie vegetală ce reflectă dorința de întoarcere la natură în aspectul melancolic al spațiului industrial. Experiența va fi ghidată muzical de un live realizat de Fluidian și de către un set ambiental al lui Zen. La afterparty-ul de la Expirat, atmosfera vizuală va fi asigurată de Senpai stuff. Participanții se pot întâlni și cu creatorii scurtmetrajelor Anim’est, prezentate în secțiunea de animații sau pot asista la aLive Drawing, unde artiștii grafici de la Ubisoft Romania vor desena personaje din jocuri video îndrăgite pe tot parcursul festivalului.

Duminică vor fi prezenți cei de la studioul de video mapping Noetic, într-o redescoperire a formelor fluide în videomapping și sound design, alături de Moduler.

Pe lângă proiecțiile de video mapping, care vor fi diferite în fiecare seară a festivalului, vizitatorii sunt așteptați zilnic să experimenteze conținutul permanent, printre care și instalațiile interactive, cum ar fi MovingLight – o instalație în care publicul este invitat să exploreze, să descopere și să experimenteze joaca cu lumina, respectiv absența ei sau Interactive Garden care se bazează pe simțul tactil, respectiv auditiv al participanților și pe interacțiunea natură-om-computer.

În fiecare seară, o dată pe oră timp de 5 minute, publicul va putea urmări un live performance de lumini al instalației suspendate pe tavanul Uzinei. Montajul instalației a durat peste 30 ore, iar aceasta a fost gândită și realizată de studioul de creație local H3.

Experiențele art & tech vor fi disponibile și într-o categorie dedicată celor mici prin secțiunea RADAR Kids, prezentată de Lidl Romania. Ei vor avea ocazia să interacționeze cu inteligența artificială (AI) și să se transpună într-o lucrare vie a Alinei Marinescu, Anei Banică sau Pren, dar și să exploreze pădurile virgine în realitate virtuală (VR), aduse la RADAR de WWF. Mai mult, copiii vor avea la dispoziție, printre altele, și o cameră care simulează un ocean cu ajutorul unei proiecții imersive.

PROGRAMUL FESTIVALULUI: 

Vineri (1 noiembrie): 18:00 – 23:00 @Uzina Electrica Filaret | 23:00 Afterparty @Expirat
Sâmbătă (2 noiembrie): 18:00 – 23:00 @Uzina Electrica Filaret | 23:00 Afterparty @Expirat
Duminică (3 noiembrie): 18:00 – 22:00 @Uzina Electrica Filaret