Festivalul dedicat culturii maghiare se desfășoară, la Sibiu, între 11 și 20 noiembrie. Cea de a XVII-a ediție „Ars Hungarica” vine cu diverse manifestări dedicate culturii maghiare: expoziții, concerte, reprezentații teatrale, evenimente gastronomice și activități culturale.

Organizatorii estimează prezența unui număr de 3000-5000 de persoane, la cele peste 30 de evenimente cuprinse în program.

Festivalul debutează cu expoziția de pictură  „Tragedia omului” a artistului local Ștefan Orth, mâine,11 noiembrie, în Sala Expozițională a Primăriei Municipiului Sibiu, începând cu ora 12.00. În aceeași zi, de la ora 19, la  Sala Thalia va avea loc un spectacol de gală. În cadrul acestuia, i se va decerna profesoarei Enikő Orth Premiul de Excelență în Cultură al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania (EMEK), pentru merite deosebite în domeniul cultural. Pe scenă vor urca artiști precum Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Luiza Zan, Bajka Brigitta, iar spre finalul serii va avea loc o recepție cu produse ungurești.

 „Ca noutate în acest an, concertul de gală din deschidere, aduce laolaltă artiști din România, din Ungaria și chiar o interpretă din Sibiu, cu origini din Sibiu și cu toții vor fi pe scenă în gala de deschidere a festivalului. Din experiența celor 17 ani de când organizăm festivalul, pot spune că locuitorii acestui oraș iubesc cultura maghiară, o acceptă și sunt interesați de ea; an de an vedem din ce în ce mai mulți spectatori la evenimentele noastre dintre cei care nu înțeleg neapărat limba maghiară. Eu zic că reușim să fim o punte de legătură între cele două etnii, bineînțeles, scoțând în evidență valorile culturale proprii culturii maghiare”, a declarat Levente Serfőző, președintele asociației HÍD, pentru Capital Cultual.

Festivalul „Ars Hungarica” este organizat de Asociația HÍD-Centrul Cultural Maghiar din Sibiu. La ediția de anul acesta a festivalului intrarea este liberă.

Anca Valentin, Paula Popovici,

Jurnalism, anul III