Să creezi o rețea, să dezvolți o idee, să pui în cuvinte un vis, să ajuți pe cineva să-și îndeplinească visul – să fii uman și omenesc, să fii creativ și să oferi susținere – toate astea le poți învăța la bursa de spectacole”, spune Gina Kafedijan, una dintre invitatele Bursei de Spectacole de la Sibiu, ediția din 2019. An de an, în paralel cu FITS-ul, orașul nu devine doar o mare scenă pentru spectacole, ci și o platformă de întâlnire, o piață de artă unde se stabilesc parteneriate, contracte, se schimbă idei, experiențe și se leagă colaborări. În timp ce sălile de spectacole sunt pline de oameni veniți de peste tot să vadă ce a mai montat Pippo Delbono, Michael Thalheimer sau Emmanuel Demarcy-Mota, în sălile de la Ibis, se fac planuri despre cum va arăta viitorul în artele spectacolului.  În fiecare an, în a patra zi de festival, la Sibiu se deschide și Bursa de Spectacole. Aici, e locul unde se adună producători, artiști, regizori, directori, companii independente, instituții de stat sau finanțatori. Sunt 6 zile intense cu ateliere, conferințe, masterclassuri sau conversații. Cu personalități din toate domeniile artelor spectacolului care vin să ofere din ceea ce au acumulat de-a lungul carierei.

Anul acesta, la cea de-a 23-a ediție a Bursei, participanții au ocazia să se întâlnească, printre mulți alții și cu Julia Amour (Director, Festivals Edinburgh), Sasapin Siriwanij (Director artistic, Bangkok International Performing Arts Meeting), Mia Shen (Producătoare Baiyue Culture Creative (China)), Dr. Danny Tan( CEO & Founding Artistic Director – Odyssey Dance Theatre Ltd) etc. Unii vin pentru prima dată, alții deja cunosc tradiția Bursei, cunosc foarte bine și orașul și ce înseamnă FITS. Coregrafa și dansatoarea Noa Wertheim, directoarea artistică și confondatoarea Companiei de Dans Vertigo revine și în acest an în cadrul FITS, dar o vom putea reîntâlni în cadrul Bursei de Spectacole.

„Sibiul este una dintre cele mai incredibile locații pentru artele spectacolului. Noi am fost invitați de mai multe ori în ultimii zece ani și, de fiecare dată, am remarcat organizarea incredibilă și valoarea artistică care transformă acest frumos orășel pastoral. Sunt fericită să fiu invitată din nou. Sibiul este una dintre locațiile mele preferate. În timp ce eram la Sibiu, l-am întâlnit pe Baryshnikov și ne-a invitat să prezentăm un spectacol la Baryshnikov Center of Arts.”

Iar dacă ar fi să le ofere un sfat artiștilor la început de carieră, acesta ar fi: „Ascultați-vă intuiția. Zona intuitivă este legată de necunoscut – acolo unde există arta.”

Pe lângă Noah Wertheim, la secțiunea „Întâlniri cu mari coregrafi” participanții au ocazia să afle metode de lucru în crearea unui spectacol de dans și de la Jesus Carmona (primul coregraf de flamenco din seria masterclass-urilor) sau Silvia Macrea.

În programul Bursei se va regăsi și conferința „Capitalele Europene ale Culturii”, o secțiune care a luat naștere în 2015. Gina Kafedijan, director adjunct în cadrul programului „Plodviv- Capitală Culturală 2019” (Bulgaria), va fi prezentă în acest an la Sibiu. Am întrebat-o despre necesitatea acestor platforme de întâlnire:. „Să trăiești și să acumulezi cunoștințe și experiență, să-ți lărgești perspectivele, să-ți chestionezi propriile tale opinii, să înfrunți provocările, să fii inspirat, să fii o inspirație pentru altcineva, să devii parte dintr-un grup de colaborare, să-ți găsești o familie, să creezi o rețea, să dezvolți o idee, să pui în cuvinte un vis, să ajuți pe cineva să-și îndeplinească visul – să fii uman și omenesc, să fii creativ și să oferi susținere – toate astea le poți învăța la bursa de spectacole. Aceste oportunități arată cât de important este să întâlnești oameni care gândesc la fel, din același domeniu de activitate, co-creatori și co-spectatori – asta este valoarea acestor forumuri și de asta merită să iei parte la ele. Fiecare întâlnire are potențialul de a deveni una de importanță majoră – și, din fericire, până acum am avut ocazia unor asemenea întâlniri care m-au ambiționat, mi-au stimulat imaginația și dorința de a învăța și de a lucra mai mult într-un anumit domeniu. Suntem activi și creativi tocmai datorită amprentelor pe care le lasă astfel de întâlniri asupra noastră.”

În 2020, Galway (Irlanda) va deține titlul Capitală Culturală Europeană. La Sibiu, în cadrul Bursei de Spectacole va fi prezent Chris Baldwin (care a făcut parte din echipa Galway 2020 – creative director): „În general, dar și în acest caz particular, bursele de spectacole sunt spații esențiale în care oamenii pot să schimbe și să împărtășească idei și inspirație, contacte și cunoștințe și, desigur, locul în care pot să se contrazică și să discute! Artele spectacolului sunt concepute de oameni pentru oameni așa că nu poate fi decât benefic faptul că aceștia se adună cu scopul specific de a discuta despre artele spectacolelor. Ideile migrează, se transformă și renasc cu ocazia unor astfel de evenimente. Eu am avut o serie de mentori și profesori care au avut și continuă să aibă o influență extraordinară asupra muncii mele și a carierei mele. Cei de o importanță deosebită au fost aceia care m-au învățat că teatrul este, în primul rând, un meșteșug și că talentul reprezintă doar 20 la sută dintr-o carieră de succes.”

Festivaluri în dialog

Cum oamenii se inspiră unii de la alții, așa se întâmplă și cu conceptele festivalurilor din întreaga lume. Specialiștii din  domeniu vor vorbi despre cum alte festivaluri se inspiră din împrejurimi  sau despre cum ajută clădirile și mediul urban la definirea unui festival. Totodată, invitații la această secțiune, Julia Amour (Director, Festivals Edinburgh), Goh Ching Lee (Executive & Artistic Director, CultureLink Singapore) și Meera Krishnan (Senior Arts Manager, Prakriti Foundation) vor discuta despre experiențele lor „festivaliere”.

Speed Networking

Pentru ediția din 2019 a Bursei s-au înscris 300 de participanți din 28 de țari. Cu siguranță, mulți vor opta pentru Speed Networking, cel mai de succes eveniment de socializare al Bursei de Spectacole de la Sibiu. Este vorba de o serie de întâlniri scurte (10 minute) între un programator sau director de festival și un artist care își prezintă oferta culturală, în perspectiva unei colaborări.

Pe tot parcursul Bursei de Spectacole, profesorul Noel Witts va realiza renumitele sale interviuri reunite sub formatul „Conversații culturale”. Acest eveniment se întâmplă deja de 10 ani, iar interviurile, care sunt deschise publicului larg, au loc la Atrium Cafe.

Bursa de Spectacole de la Sibiu, structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), este cea mai mare rețea culturală din Europa Centrală și de Est. Cea de-a 23-a ediție se va desfășura  în perioada 17-22 iunie.

Anul acesta este pentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativității artistice din România și Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului.