Jocurile stimulează creativitatea, dezvoltă imaginația, iar Albert Einstein spunea că: „Jocul este cel mai elevat tip de cercetare.”

Zilele acestea ne-am aflat în mijlocul copiilor, i-am găsit relaxați, pe unii alături de prieteni jucând fotbal, alții vorbind pe Facebook, pasionați de jocuri online, console, telefoane, cât și jocuri în aer liber sau de jocuri la modă precum Kendama.

Kendama Ninjas

Jocul kendama a apărut în Japonia și s-a extins cu o iuțeală amețitoare. Una din cele mai bine cotate trupe de artiști Kendama din Japonia, Zoomadanke îi aduce la Sibiu pe Takeshi Kodama (Kodama) și Hiroki Iijima (Easy) într-un spectacol în premieră europeană. „Kendama Ninjas” a fost prezentat astăzi, 12 octombrie, de la ora 11:00. O a doua reprezentație este programată tot astăzi, de la ora 16:00, la Teatrul Gong. Evenimentul are loc în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului Tânăr de la Sibiu (7 – 15 octombrie a.c.).

Ne-am întâlnit cu artiştii şi am povestit despre Kendama si despre ce o sa vedeţi la spectacol. Folosind elemente din hip-hop, beatbox și chiar muzică tradițională japoneză, Takeshi Kodama și Hiroki Iijima efectuează o serie de trucuri și acrobații cu Kendama într-o combinație de mișcări ce îţi taie respirația. Grupul a fost fondat în anul 2010 și se evidențiază ca pionieri ai acestei mișcări globale de promovare a jucăriei Kendama.

Iijima a învăţat kendama în urmă cu 17 ani, de la profesorul din şcoala primară. Primul model cumpărat a fost 2000 + şi a costat 20 de dolari. Astăzi o kendama e peste 100 de dolari. Kodama şi Iijima s-au întâlnit în urmă cu şapte ani, iar Kodama, cu acelaşi model de kendama a învăţat trick-uri de la Iijima. În prezent, băieţii folosesc kendama făcută dintr-un lemn valoros şi bine construit.

Trebuie să te antrenezi în fiecare zi, cât de mult poţi (…)

Pentru a face performanţă, Kodama spune că: „Trebuie să te antrenezi în fiecare zi, cât de mult poţi, cel puţin o oră.” Iijima e de părere că astăzi e mai uşor pentru un jucător kendama să ajungă cunoscut: „Acum poți să postezi filmări pe Instagram, ele te ajută să devii cunoscut şi recunoscut de grupurile deja existente.”

Kendama Ninjas

Kendama Ninjas

Este important să lupţi şi să câştigi

Comunitatea kendama e din ce în ce mai mare. Kodama crede că acest lucru se datorează faptului că „jocul e super distractiv şi poţi să progresezi. Îţi poţi face o grămadă de prieteni care au aceeaşi pasiune. Spre exemplu, în Japonia, kendama era o jucărie tradiţională, iar acum a devenit un hobby pentru cei mai mulţi dintre adolescenţi şi adulţi.” Iijima completează ideea şi spune că e diferenţă între jocul kendama şi show-ul cu kendama: „În jocul kendama este important să lupţi şi să câştigi, pe când show-ul kendama are rolul de a promova jocul printre tineri, de a explica regulile, de a ajuta comunitatea kendama să crească şi de a ne simţi bine jucând.”

Atunci când nu are o kendama în mână, Iijima filmează, editează filmuleţe şi le postează pe Youtube, iar Kodama se ocupă de cafeneaua sa de boardgames. Înainte să ne înâlnim cu ei, am povestit cu câţiva copii pasionaţi de kendama, a căror vârstă nu depăşeşte majoratul.

Copiii şi kendama

Larisa (13 ani) a văzut prima dată kendama într-un video pe Youtube, apoi la un coleg de clasă, după care și-a cumpărat propria kendama, ,,pentru că e un joc super mișto, nou și cu toate că pare că are scheme limitate, poți combina sute de tehnici, de la cele mai simple până la cele mai complexe.’’

Larisa

Larisa

Majoritatea colegilor Larisei se joacă, ,,jumătate din școala ei’’, iar în perioada în care s-a desfășurat Școala altfel, au fost organizate concursuri de Kendama: ,,Noi, cei care aveam kendama, făceam trick-uri, iar cei care nu aveau erau în juriu. La care se striga mai tare, acela era câștigător”, ne povesteşte Larisa.

Cristina Dumitrescu are 14 ani, joacă tenis de masă de performanță, a fost campioană națională, iar în prezent se pregătește pentru Campionatul European din Portugalia. Cristina este și ea pasionată de kendama: ,,Îmi place pentru că e un joc la care trebuie să te concentrezi, îmi ocupă timpul liber și se joacă toți prietenii mei. Ai posibilitatea să îți faci propriile scheme, te poți inspira din tutorial sau ne mai ajutăm între noi”.

Andrei are 10 ani, este pasionat de tot ce înseamnă jocuri, de la fotbal, tenis de masă, la kendama, spinner, dar marea lui pasiune sunt jocurile video. Joacă kendama pentru că ,,e un joc de competiție, poți face multe scheme, le poți și inventa, eu de la prietenii mei am învățat cam 50 de trucuri.”

Pe Tudor (7 ani) l-am întâlnit afară, avea la el Kendama și o consolă. Kendama îi place ,,pentru că poate face foarte multe combinații de scheme’’, dar îi plac și jocurile video, Call of Duty2, Roblocks, Township și Minecraft, însă pe Tudor cel mai mult îl pasionează fotbalul si karate.

Top trei trick-uri kendama

Copiii au fost curioşi să afle de la Iijima şi Kodama top trei kendame, top trei trick-uri şi un sfat pentru ei, ca amatori. Cei doi au răspuns: „ În spectacole folosim o kendama mai mare, iar în fiecare zi folosim o kendama de la firma Mugen Musou.”

Top 3 trick-uri Kodama: 1. Lightning Drop Swap Ken; 2. Double Gunslinger; 3. Flying Clipper. Top 3 trick-uri Iijima: 1. Moshikame; 2. Trucul său personal; 3. Juggling. Kodama în sfătuieşte pe copii: „Dacă vedeţi că nu vă iese, încearcaţi până reuşiţi.” Iijima adaugă: „Continuați să exersaţi fără să vă daţi bătuţi, chiar şi eu mai am multe de învăţat.”

Kendama este foarte iubiă atât de copii, cât și de adulți. Presupune a­run­care mingii și prinderea ei în băț sau în una din cele trei cupe, iar pentru a putea folosi sutele de tehnici de prin­dere jucătorul trebuie să își co­ordoneze mișcările întregului corp. Este un joc care dezvoltă puterea de concentrare și perseverența. Pentru necunoscători, la prima vedere pare un joc simplu, dar schemele jocului kendama sunt legate de teh­nici de jonglerie practicate în circuri sau de karate.

Cei doi performeri, Takeshi Kodama și Hiroki Iijima au promis trick-uri, distracție şi participarea activă a publicului, iar spectacolul e sold out.

Autori: Alina Pănăzan & Elena Călinescu

sursă foto: Teatrul Gong