Am întâlnit-o pe pianista Grace Jee Eun Oh în Iași, chiar înainte de a performa alături de Dragoș Cantea la Classix 2024. „Magic Ritual” a fost programat în cea de-a doua seară a festivalului dedicat muzicii clasice, și a culminat cu un concert pentru două piane, incluzând în repertoriu „Ritualul Primăverii”, de Igor Stravinsky, completat grațios de un balet încântător și un show multimedia.

Născută în Coreea de Sud, Grace Jee Eun Oh și-a conturat traseul muzical academic formându-se în cadre dintre cele mai diverse, începând din Marea Britanie și perfecționându-se în ținuturile scandinave. Aparițiile ei pe scenă ca solistă, cât și ca muzician de cameră, compun un portofoliu foarte variat ce traversează Regatul Unit, Norvegia, Suedia, Belgia, România, Elveția, Canada, SUA și Coreea de Sud.

Parcursul tău de până acum te-a purtat din Coreea spre Regatul Unit, Scandinavia și dincolo. Cum te-au influențat aceste experiențe culturale diverse în abordarea ta față de muzică și ce perspective ai câștigat din fiecare loc în cariera ta artistică?

Grace Jee Eun Oh: Dacă ar fi să simplificăm, am învățat disciplina din cultura coreeană, gândirea analitică din educația britanică și libertatea de expresie în Scandinavia. Cultura coreeană este foarte mult orientată spre obiective, adesea necesită disciplină pentru a realiza lucruri, și aș spune că aceasta a fost o bază bună pentru a practica muzica. Educația muzicală din Marea Britanie m-a învățat să văd muzica din diverse perspective, încurajând mereu o perspectivă mai profundă și să văd logica în muzică. Acest gândire critică m-a modelat într-o oarecare măsură să înțeleg muzica la un nivel mai conștient, care oferă claritate pentru interpretare.

În Scandinavia, suntem încurajați să fim „noi înșine”, iar componentei de individualitate i se oferă un mare respect. Acest lucru oferă spațiu vast pentru expresie și imaginație!

Ai fost beneficiara unor burse prestigioase. Ne-ai putea împărtăși un moment important sau o oportunitate în carieră care au fost direct influențate de acestea?

Grace Jee Eun Oh: Primul meu pas mare în lumea muzicii a fost când am câștigat o bursă pentru a studia la Școala Catedralei Wells în Anglia. A fost o școală internat care avea un departament de muzică foarte specializat, care mi-a oferit atât de multe oportunități și experiențe prețioase. Bursa a fost acoperită pentru patru ani de studiu la această școală prestigioasă, fără de care cu siguranță nu aș fi unde sunt acum.

Crezi că muzica transcende cu adevărat limitele culturale și geografice?

Grace Jee Eun Oh: Muzica este limba mea universală și mă unește cu fiecare loc în care merg. Cred că ar fi fost mai provocator să trăiesc în Norvegia dacă nu eram muzician. Atât cât iubesc cultura norvegiană, natura și oamenii, este diferit de ceea ce sunt obișnuită, dar fiind muzician, muzica oferă o cale de a depăși diferențele, deoarece mă pot conecta cu alții prin muzică.

Ce proiecte sau inițiative te entuziasmează cel mai mult în ultima vreme, de când ai obținut rezidența artistică din partea Consiliului Artistic al Norvegiei?

Grace Jee Eun Oh: În timpul rezidenței mele am fost în mod special entuziasmată de aprofundarea colaborărilor interdisciplinare care combină muzica clasică cu alte forme de artă, cum ar fi artele vizuale și literatura, și sper să dezvolt acest lucru în proiecte viitoare. Explorarea unor noi teritorii muzicale implică nu numai depășirea limitelor muzicii clasice tradiționale, dar și crearea de legături între diferite expresii artistice.

Ai fost un promotor al compozitorilor contemporani. Ce te atrage către muzica contemporană și cum abordezi provocarea de a interpreta și prezenta lucrări noi publicului tău?

Grace Jee Eun Oh: Muzica contemporană m-a fascinat întotdeauna datorită capacității sale de a reflecta contextele culturale și sociale ale timpului nostru. Sunt de asemenea atrasă de creativitatea și inovația compozitorilor contemporani care continuă să împingă limitele expresiei muzicale. Când interpretez și prezint lucrări noi publicului meu, abordez provocarea cu un profund simț al curiozității și respect pentru viziunea compozitorului.

De asemenea, mă străduiesc să înțeleg contextul și intenția din spatele piesei, permițându-mi să transmit esența acesteia în mod autentic publicului, oferindu-le totodată un punct de intrare pentru a se angaja cu limbajul muzical contemporan.

Ce a adus nou Masterul în Teoria Muzicii în înțelegerea și interpretarea pieselor tale? Ai vreun sfat pentru tinerii muzicieni legat de importanța teoriei muzicale?

Grace Jee Eun Oh: Masterul în Teoria Muzicii, susținut în timpul pandemiei, a fost o experiență transformatoare, care mi-a adâncit înțelegerea elementelor structurale, armonice și stilistice ale muzicii. Această cunoaștere teoretică mai profundă mi-a îmbogățit interpretările și performanțele, oferindu-mi o perspectivă mai profundă asupra alegerilor compoziționale ale compozitorului. Mi-a permis să abordez repertoriul cu o perspectivă mai analitică și informată, dezvăluind straturi de semnificație și nuanță în muzică.

Urmează să performezi în seara aceasta în concertul „Ritual Magic”, la festivalul Classix din Iași, alături de muzicieni români talentați. Care sunt așteptările tale pentru această experiență pe scenă?

Grace Jee Eun Oh: Performarea în concertul „Ritual Magic” la Festivalul Classix este o oportunitate entuziasmantă pentru mine de a colabora cu muzicieni români extrem de talentați. Anticipez o experiență muzicală imersivă și transformatoare, în care vom explora elementele mistice și evocative ale repertoriului clasic.

Știm că nu este prima oară când vei cânta în fața publicului din România. Având o experiență internațională vastă, te rugăm să ne spui cum ai descrie scena muzicii clasice românești în comparație cu alte țări în care ai performant.

Grace Jee Eun Oh: Percep scena muzicii clasice românești ca fiind vibrantă și dinamică, cu o mare apreciere pentru tradiție, precum și un puternic spirit de inovație. Aștept cu nerăbdare să contribui la evoluția sa continuă prin schimburi artistice semnificative.