Interviu cu Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh din București

„Bohemian Jazz | Bucharest Classix” a fost o fuziune culturală între muzica clasică și inserții spontane de jazz, prin care s-a sărbătorit Anul Muzicii Cehe din 2024. Evenimentul a avut loc în 26 februarie și a reprezentat o extensie a Festivalului Classix 2024 din Iași, aducând astfel experiența de live performance și show multimedia pentru prima dată în București.

Spectacolul ansamblului ceh Trio Bohémo a fost organizat de Asociația Industriilor Creative, Showberry, împreună cu Centrul Ceh din București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe în România.

Cu această ocazie, am stat de vorbă cu Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh din București despre misiunea centrului pe care îl coordonează, contribuția culturală pe care o aduce, diplomație culturală și cultura cehă.

Participanți ai evenimentelor organizate în București de către Centrul Ceh percep aceste activități ca depășind diplomația culturală convențională, deoarece evidențiază diversitatea și promovează o atmosferă relaxată. Cum ați descrie pentru publicul nostru cititor principiile care vă ghidează în aceste activități? Vă rugăm să ne împărtășiți perspectiva dvs. asupra misiunii Centrului Ceh și a contribuției sale la peisajul cultural din România.

Robin Ujfaluši: Și eu simt la fel; este o tradiție care există în Centrul Ceh de cel puțin 15 ani, alături de diferiți directori și sunt fericit s-o pot continua. Încercăm să fim deschiși, proactivi, ușor nonconformiști și apropiați de partenerii locali, fie că sunt din domeniul cultural sau al societății civile. Publicul nostru pare să se bucure de asta, la fel și noi.

Ce l-a motivat pe studentul Robin Ujfaluši să urmeze o astfel de carieră? Ce visați să deveniți când erați foarte tânăr?

Robin Ujfaluši: Trebuie să spun că sunt destul de nou în diplomația culturală, Bucureștiul este prima mea experiență; înainte de asta am lucrat în principal în sectorul non-profit, și ca profesor la universitate. În general, nu am văzut niciodată parcursul profesional ca pe o „carieră”. Este mai mult vorba despre oportunități variate, care vin ad-hoc și au sens pentru mine în momentul respectiv.

Aveți experiență în lucrul cu ONG-uri, în educație și în prezentarea perspectivelor asupra istoriei moderne a Republicii Cehe. Cum au influențat toate aceste aspecte abordarea dvs. față de schimbul cultural și diplomație?

Robin Ujfaluši: Ca diplomat cultural, cred că este un avantaj să ai domenii pe care le înțelegi mai profund și de la care poți beneficia – în cazul meu fiind vorba despre istoria modernă, filosofie și filologie (datorită educației mele), și apoi de un interes pentru problemele sociale, societatea civilă și lucrul cu tinerii. Acest lucru influențează în mod evident alegerea temelor din programul Centrului Ceh, dar în același timp este parte a misiunii noastre să fim deschiși – să abordăm subiecte și domenii despre care nu știm multe, dar știm cine le înțelege și presupunem că ar putea avea un ecou.

Cum ați descrie parteneriatul cu Festivalul Classix din Iași? Cum percepeți efectele răspândirii muzicii și culturii cehe în inima regiunii nord-estice a României prin această colaborare?

Robin Ujfaluši: Festivalul Classix a fost una dintre descoperirile culturale pentru mine în România și apreciez foarte mult colaborarea. Ne-am întâlnit pentru prima dată la sfârșitul anului 2020, în mijlocul unui an când activitățile culturale au fost foarte limitate, mai ales în timpul iernii. Classix a reușit să treacă peste această perioadă și chiar mai mult, i-am văzut crescând în fiecare an. Nivel internațional, profesionalism, energie proaspătă și ambiții, într-un sens bun al cuvântului. Admir cu adevărat echipa festivalului, și în modul în care implică comunitatea locală și voluntarii, și pentru noi este o plăcere să facem parte din asta.

Spuneți-ne mai multe despre istoria din spatele celebrării anului 2024 – Anul Muzicii Cehe și evenimentul dedicat care a avut loc pe 26 februarie la Sala Gloria – „Bohemian Jazz | Bucharest Classix”.

Robin Ujfaluši: Tradiția Anului Muzicii Cehe a început acum 100 de ani, în 1924, când celebrul compozitor ceh Bedřich Smetana a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare a nașterii sale. De atunci, tradiția a continuat și este sărbătorită în fiecare deceniu, și anul acesta din nou cu aniversarea rotundă a lui Smetana. Dar important pentru noi în acest moment este că nu e vorba doar despre muzică clasică și nume celebre din trecut. Ca Centre Cehe, dorim să promovăm cu această ocazie și muzica contemporană și abordări inovatoare, artiști tineri și energie proaspătă. De aceea sunt foarte fericit că Trio Bohemo, muzicieni excelenți și entuziaști, au cântat în Iași și București în acest an.

Centrul Ceh din București a avut un rol important în promovarea cinematografiei, în special prin seriile ”Documentary Mondays”, ”Fiction Tuesdays”, și susținând Festivalul de film documentar pentru drepturile omului One World Romania. Ce v-a determinat să acordați o importanță filmului și cum vedeți aceste inițiative contribuind la discuțiile despre drepturile omului și problemele societale?

Robin Ujfaluši: Pot spune că este, parțial, o coincidență, proiectele fiind create în diferite momente și contexte. În același timp, acest lucru arată că Centrul Ceh reușește să lucreze cu o anumită continuitate, pentru că 17 ani de cicluri de filme (”Documentary Mondays”) ajută la crearea unei anumite imagini de brand a instituției. One World Romania este o altă poveste și probabil cea mai mare realizare pe care o poți avea ca institut cultural – introduci evenimentul sau ideea, crește, devine independent și devine o parte importantă a mediului cultural local.

Care au fost cele mai mari provocări în revigorarea cinematografului în aer liber din Eforie Sud, Cinemascop, și cum vedeți evoluția sa în viitor?

Robin Ujfaluši: Întradevăr, Cinemascop este unul dintre proiectele noastre de bază începând cu anul 2018. Una dintre marile provocări, desigur, a fost să menținem continuitatea în timpul anilor pandemici, dar am reușit. Pentru viitor este important că acum avem un partener local puternic în Eforie Sud și spațiul funcționează pe deplin pe parcursul întregii veri, iar cu unele activități chiar și dincolo de aceasta. Aducem, împreună cu alte institute culturale, o dimensiune internațională și europeană, dar proprietatea locală este încă cheia.

Am aflat că aveți o pasiune pentru literatură. De ce credeți că este important să promovați schimbul literar între România și Republica Cehă și cum selectați autorii sau lucrările de tradus?

Robin Ujfaluši: Cred că în general este foarte important să menținem contactele între „limbile mici” în domeniul literar. Pe partea cehă și română avem suficienți traducători excelenti, deci principalul obstacol este interesul editorilor. Și alegerea titlurilor este în mare parte la latitudinea lor, noi venind ocazional cu o sugestie. De exemplu, în acest fel, au fost publicate în română eseurile și discursurile lui Václav Havel sau volumul de povestiri scurte al lui Matej Hořava din Banat.

Știind că membrii aflați la conducerea oricărei instituții culturale internaționale trebuie să se schimbe la fiecare patru ani, credeți că acest lucru are vreun impact asupra strategiei și viziunii pe termen lung a Centrului Ceh?

Robin Ujfaluši: Da. De obicei este de patru sau cinci ani în cazul nostru. Din punctul meu de vedere, este un model bun, care îi permite unui director să aducă și să construiască ceva nou, și asigură în același timp un impuls nou care vine regulat. Pe de altă parte, este important ca persoana nouă să respecte o anumită tradiție instituțională. În București, acest lucru a funcționat și văd o anumită continuitate în abordarea ultimilor patru directori cel puțin, adică începând cu 2006. Cu siguranță merită.

Cum plănuiți să asigurați sustenabilitatea și continuitatea inițiativelor dvs.?

Robin Ujfaluši: Voi părăsi Centrul Ceh București în august, după cinci ani, și sunt fericit să spun că voi avea în principal amintiri minunate și pozitive. Anii următori vor fi responsabilitatea unui nou director, și voi fi atent să fac o predare adecvată, astfel încât ei să fie motivați să mențină această continuitate.

Care sunt aspirațiile dvs. pentru viitor, pentru inițiativele dvs. culturale, dar și pentru perspectiva personală?

Robin Ujfaluši: Este, de fapt, foarte deschis. Principala mea ambiție după ce mă întorc în Cehia este să ne stabilim ca familie (avem doi copii mici) și să ne reconectăm cu prietenii și mediul local. Aș putea să iau o scurtă pauză sau concediu de odihnă. Din punct de vedere profesional și pe termen lung, știu doar că voi rămâne în sectorul non-profit, fie că este vorba de cultură, educație sau alte domenii conexe.