Am întâlnit-o pe Hermina Goia în studioul ei elegant și armonios, unde s-au împărtășit până acum poate sute de visuri legate de „cum mi-aș dori să arate casa perfectă pentru mine”. Visuri care au prins contur întâi pe foaie, apoi în realitate. Hermina Goia este designer de interior și acum cinci ani și-a ascultat intuiția și a schimbat la 180 de grade viața sa.

După 12 ani petrecuți în echipa Unimat, unde a învățat tot ce se putea despre proiectarea băilor și bucătăriilor, comunicarea cu clienții, ce înseamnă materiale de calitate atunci când construiești, și-a lansat provocarea de a deveni designer de interior și antreprenoare.

De cinci ani reușește să îmbine creativitatea cu funcționalitatea, în sutele de proiecte pe care le-a realizat împreună cu echipa sa, de la locuințe complete până la spații publice. Crede că sinceritatea este un pilon important în colaborarea cu clienții, comunicarea este esențială și calitatea serviciilor pe care le oferă trebuie să fie la cele mai înalte standarde.

Am vrut să aflu mai multe despre omul din spatele brandului Hermina Goia Studio, și-am invitat-o să-mi povestească parte din visurile ei, provocările, bucuriile și noutățile din lumea designului de interior.

Oana Ciucă Lázár: Cum ai început povestea cu designul de interior?

Hermina Goia: Am căutat constant să-mi descopăr chemarea în domeniul profesional, iar toate acțiunile mele au fost ghidate de pasiunea momentului respectiv. O perioadă semnificativă a fost dedicată echipei Unimat, o companie specializată în comerțul cu materiale de construcții. Aici, am dezvoltat com petențe solide în proiectare, concentrându-mă asupra amenajării băilor și bucătăriilor și abordând cu încredere orice provocare.

Experiența mea la Unimat a devenit funda mentul specializării mele viitoare. Am evoluat în mod deosebit în abilitățile de comunicare, punând un accent pe înțelegerea profundă a nevoilor clienților și căutând întotdeauna soluții potrivite în diverse situații. Pe parcursul activi tății mele, am descoperit că am o viziune distinctivă asupra designului de interior și că postura în care mă aflam la serviciu îmi limita creativitatea în amenajări.

În căutarea evoluției profesionale, am simțit cu determinare că a sosit momentul schimbării și am luat decizia cu toată convingerea că sunt pe calea cea bună. Îmi amintesc cu drag vorbele unei prietene care spunea: „Hermina, ai aripi, poți zbura.” Acela a fost momentul în care am simțit că pot face oricând ceea ce îmi doresc cu adevărat.

Și cum a venit schimbarea asta în viața ta, după 12 ani de lucru într-o echipă?

Hermina Goia: Inițial, mi-a fost dificil să mă desprind de o echipă minunată, iar începutul călătoriei mele a fost plin de provocări. Am trecut de la o poziție confortabilă de angajat la cea de antreprenor, luând decizii dificile. Reflectând asupra trecutului, îmi dau seama că am avut o energie remarcabilă, ceea ce ar putea explica de ce am simțit că toate lucrurile se aliniau pentru mine. Primele etape au fost atât frumoase, cât și provocatoare. Am început cu proiecte mici, clienți cu așteptări înalte și colaboratori diversificați. Am întâlnit numeroase necunoscute care, în final, au contribuit la consolidarea cunoștințelor mele.

Și cu cine te sfătuiai, mai ales pe partea tehnică?

Hermina Goia: Evoluția mea s-a desfășurat armonios prin colaborarea strânsă cu frații mei în domeniul construcțiilor. Având un frate specializat în finisaje și un altul în instalații, întotdeauna am beneficiat de sprijinul necesar pentru consultări. Soțul meu se dedica managementului operațional al afacerii și etapelor tehnice ale proiectelor. Am fost hotărâtă să înțeleg partea tehnică și să aduc plus valoare, contracarând percepția că designerii de interior propun idei dificil de implementat.

Am investit timp în a învăța detalii tehnice despre montarea ceramicii, obiecte sanitare și finisaje. Inițial, aveam cunoștințe limitate despre mobilier și poziționarea electrică, dar am depus eforturi considerabile pentru a le înțelege. Odată cu fiecare nou membru adăugat în echipă, am evoluat semnificativ, predând informațiile necesare proiectelor de amenajare într-un format profesionist. Fiecare colaborare a adus satisfacții profunde în dezvoltarea noastră continuă.

În al doilea an, proiectele noastre au atins un nivel superior, iar în al treilea an, am fost nevoiți să refuzăm proiecte noi pentru a ne concentra asupra celor existente. Am acordat o atenție constantă îmbunătățirii procesului de lucru și comunicării, iar fiecare nou membru al echipei a contribuit la această evoluție pozitivă.

Mai simți că sunt meseriașii reticenți când le spui anumite lucruri tehnice pentru proiect?

Hermina Goia: Nu. Să știi că am simțit asta prima oară pentru că nu aveam încredere în mine și nu eram stăpână pe ceea ce făceam. Totuși, mereu am fost deschisă la sfaturile meseriașilor, deoa rece astfel știam că pot învăța și implementa… Simt că întotdeauna am avut oamenii potriviți alături de mine.

Cum vezi lucrurile acum, după cinci ani?

Hermina Goia: În prezent, abordez totul cu o perspectivă pozitivă. Am experimentat atât momente frumoase, cât și dificile. Sunt recunoscătoare pentru fiecare experiență alături de clienți și colaboratori, apreciind contribuția tuturor celor implicați în implementarea proiectelor noastre. Meseria mea este extrem de provocatoare și plină de frumusețe, cu condiția să te implici în mod activ.

Cât contează comunicarea din tot procesul, în cadrul unui proiect?

Hermina Goia: Comunicarea este vitală, fără doar și poate. În relația cu clienții, comunicarea reprezintă calea corectă către un concept de design interior adaptat nevoilor funcționale și estetice ale familiei care urmează să beneficieze de serviciile noastre. De asemenea, o comunicare eficientă cu echipa este la fel de crucială. Aceștia preiau întreaga etapă tehnică după acceptarea conceptului de amenajare de către clienți. Am evoluat profesional și am învățat să înțelegem dorințele și necesitățile fiecărei persoane implicate în procesul de amenajare, cu care avem ocazia să interacționăm.

Cum se procedează, de câte ori vă întâlniți cu posibilii clienți până vă puneți de acord să colaborați?

Hermina Goia: Este necesară o primă întâlnire pentru a înțelege așteptările unei viitoare colaborări. Este esențial să fim convinși că sunteți clientul cu care putem dezvolta armonios o viitoare colaborare. La fel de important este ca cel care dorește să apeleze la serviciile noastre de design interior să fie convins că suntem echipa potrivită pentru îndeplinirea visului. Forțarea unei colaborări fără principii comune poate afecta relația într-un mod negativ.

Dar ți s-a întâmplat?

Hermina Goia: Da, am experimentat asta. În acele momente, am avut proiecte în care am decis că este mai benefic să întrerupem colaborarea, priorizând respectul reciproc și aprecierea serviciilor oferite, nu doar aspectele financiare. Așadar, am renunțat la unele proiecte în mod colaborativ cu clientul, simțind că există anumite neconcordanțe.

Cum adaptezi conceptele tale pentru a indeplini cerințele specifice ale clienților?

Hermina Goia: Fiecare proiect de design interior are o poveste care stă la baza sa și reprezintă sursa noastră principală de inspirație în dezvoltarea conceptului de amenajare.

Ce tip de proiecte iți plac cel mai mult? Proiecte pentru locuințe sau pentru spații publice?

Hermina Goia: Deși se afirmă că ar fi benefic să te axezi pe un anumit tip de client sau stil, eu nu sunt de acord cu această perspectivă. Inițial, m-am concentrat pe proiecte rezidențiale, dar mai apoi am simțit dorința de a explora și alte provocări. Spațiile de birouri au avut un impact pozitiv asupra noastră, iar Scriptics Decisions este un proiect important și de referință pentru noi, inclus într-unul din cele mai importante albume de design interior la nivel național. Amor Perfecto reprezintă proiectul nostru de referință în domeniul HORECA. În concluzie, ne place să acceptăm provocări și să simțim impactul pe care îl avem asupra oamenilor prin intermediul spațiilor din domeniul HORECA și office.

Care e mulțumirea ta? Când simți că e clientul mulțumit?

Hermina Goia: Eu funcționez doar pe baza sincerității absolute și a dedicării totale, cu o implicare de 100% și o atitu dine plină de iubire. Nu pot să adopt o abordare falsă, pentru că transparența este esențială. Este crucial să existe o conexi une autentică, iar dacă aleg să mă implic într-un proiect, este din dorința reală de a oferi calitate, nu doar pentru a obține beneficii materiale. Întotdeauna ofer spațiu clientului pentru exprimare, încurajându-l să comunice orice nemulțumire sau sugestie, pentru că scopul meu este să furnizez un serviciu care să îl satisfacă pe deplin, de aici vine și mulțumirea mea și a echipei din care fac parte.

Ce vă recomandă ca echipă?

Hermina Goia: Portofoliul nostru de lucrări care este remarcabil. Acesta este rezultatul provocării pe care am acceptat-o – să asigurăm o concordanță perfectă între ceea ce oferim și realitate. Dacă examinezi portofoliul, vei observa că acesta reflectă în totali tate realitatea în comparație cu randarea inițială. Acest lucru indică faptul că am înțeles și am satisfăcut în mod eficient nevoile clienților, având încredere deplină în ceea ce oferim.

Câte proiecte ați făcut până acum?

Hermina Goia: Wow! Foarte multe proiecte! La un moment dat, m-am gândit la câte bucătării am proiectat și mi-a fost dificil să găsesc un numar corect. Fiecare proiect a adus cu sine o provocare distinctă, de aici ne și păstrăm în continuare entu ziasmul.

Spune-mi ce s-a schimbat în viața ta personală, în familia ta, de când ai Hermina Goia Studio?

Hermina Goia: S-au schimbat multe aspecte. Fără să conștientizez, constant îmi antrenez mintea în căutarea inspirației pentru proiectele la care lucrez. Mă alimentez cu energia pozitivă din momentele de liniște și armonie pe care le regăsesc în familia mea. În rest, funcționez cu o forță creativă nesfârșită și sunt recunoscătoare oamenilor frumoși care îmi sunt alături necondiționat.

foto: Delia Petrișor

Interviul a apărut în numărul 36 al revistei tipărite.