Regizorul Radu Jude și criticul Radu Vancu se întâlnesc duminică, 20 noiembrie, la ora 18.00, la  Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu. Publicul este invitat să participe la o discuție despre Max Blecher și adaptarea cinematografică a operei lui literare. Evenimentul fi urmat de premiera de gală a filmului „Inimi cicatrizate”, la ora 20.00, la Teatrul Gong,

Editura Humanitas a publicat o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului. În Max Blecher, suferința autentică întâlnește curajul de a experimenta al avangardei literare, cu un stil uneori greu de clasat pentru critică, aflat la granița sensibilă între autobiografie și reverie.

Un bolnav care nu se martirizează, singurul autor care a jucat, așa cum singur o spune, „până la ultimele jetoane“, Blecher a devenit subiect de reflecție în jurnalele altor scriitori ai generației lui. „Voi mai avea vreodată curajul să mă vait de ceva? Voi mai avea neruşinarea să am capricii, indispoziţii, enervări?… El trăieşte în intimitate cu moartea. Nu cu o moarte abstractă, nebuloasă, cu termen lung. E moartea lui, precisă, definită, cunoscută în detalii, ca un obiect. Ce îi dă curaj să trăiască? Ce îl susţine? Nu e nici măcar disperat. Nu înţeleg, mărturisesc că nu înţeleg.“ (Mihail Sebastian)

Atu-ul lui literar este chiar felul în care își privește propria viață. „Faţă de colegii de generaţie, atât de vitali, trăind atât de intens şi meditând de departe, chiar dacă obsesiv, la străina moarte, Blecher este prizonierul unei lumi pe dos: pentru el moartea e intensă, familiară, apropiată şi viaţa e străină. Blecher nu se complace în suferinţă. Întreaga lui viaţă este o contrazicere a ideii că boala umileşte.“ (Ioana Pârvulescu)

„Inimi cicatrizate”, premieră de gală la Teatrul Gong

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a câștigat Premiul Special al Juriului dar și Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno dar și o Mențiune Specială în cadrul Haifa International Film Festival.

Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Șirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociați Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.

 Prezentarea de gală a filmului la Sibiu este programată pentru data de 20 noiembrie. Evenimentul va avea loc în prezența regizorului Radu Jude și va fi urmat de o sesiune Q&A  moderată de Oana Stoica, critic de teatru și curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu, anunță Teatrul Gong.

Filmul va fi proiectat în premieră națională vineri, 18 noiembrie, de la orele 14:00, 17:00 și 20:00, iar sâmbătă, 19 noiembrie și duminică, 20 noiembrie, de la orele 14:00 și 20:00.

Și la Librăria Habitus  va  fi proiectat  filmul „Inimi cicatrizate”, în cadrul proiectului „CINE M-A văzut la Habitus”, vineri, 18 noiembrie, de la ora 20.00.