Două spectacole de teatru muzical și un concert interactiv, sunt propunerile organizatorilor Classic Junior Festival, pentru 18 și 19 noiembrie. Evenimentele vor avea loc la sala Thalia și vor fi  puse în scenă cu ajutorul partenerilor de la Asociația Clasic e Fantastic și Teatrul Odeon din București.

Cele trei reprezentații fac parte din categoria de spectacole pentru întreaga familie sau destinate publicului larg (festivalul conține și evenimente adresate exclusiv școlilor). Prin intermediul ei, organizatorii doresc să scoată în prim-plan importanța expunerii celor mici la conținutul media de calitate, care contribuie la formarea viitorilor consumatori de cultură. În același timp, conturează necesitatea creării unor contexte variate pentru aceștia, care contribuie la dezvoltarea gândirii critice. Și, nu în ultimul rând, amintesc de rolul pe care îl joacă părinții/tutorii în demersul cultural-educațional al copiilor, lăsat, uneori, doar în grija profesorilor, precum și de exemplele pe care le oferă cei mari.

Spectacolele adresate familiilor/publicului larg sunt:

  • „Copilăria lui Beethoven” (teatru muzical interactiv, seria „Copilăriile marilor muzicieni”) – 18.11, ora 19:00 și 19.11, ora 10:00.

 „Copilăria lui Beethoven invită copiii și părinții să viziteze, timp de o oră, Germania secolului XVIII, un bun prilej de a-l cunoaște pe micuțul Ludwig van Beethoven. Spectacolul prezintă povestea celui care va îmbogăți tezaurul universal al muzicii clasice atât prin marile simfonii, prin sonatele și concertele sale pentru vioară și pian, cât și printr-un nou procedeu tehnic muzical: variațiunea pe temă dată”, specifică Monica Ciută, căreia îi aparține regia.

Povestea este spusă de bătrânul Sol și de șoriceii Sică și Rică, locuitori, pe rând, în vioara lui Vivaldi, orga lui Bach, biblioteca lui Mozart, clavecinul lui Beethoven și pianul lui Chopin. Cei prezenți vor afla despre copilăriile, tristețile, bucuriile, munca și călătoriile copiilor minune, pe care toată Europa dorea să-i audă.

  • „Despre instrumentele de percuție” (concert interactiv, seria „Cum să înțelegem muzica”) – 19.11, ora 12:00

„O  călătorie în lumea instrumentelor de percuție se dovedește, de fiecare dată, interesantă, surprinzătoare și spectaculoasă. Mulți nici nu-și pot imagina cât de numeroasă și de diversă este familia acestor instrumente, ce produc sunete prin lovire de la un simplu băț, la figurine ingenios cioplite în lemn, de la o simplă piatră, la piei de animale întinse pe cadre rotunde, de la mici clopoței de metal, la complicate instrumente cu tuburi amplificate electric, de la palmele noastre goale, la  uriașe instrumente care, lovite, produc sunete, unele cu puterea unui tunet asurzitor… Concertul nostru Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica vă propune să încercați să cunoașteți cel puțin o parte a acestei uriașe familii:  toba mică, timpanul, xilofonul, vibrafonul, marimba, jocul de clopoței…”, Dr. Cristina Bohaciu Sârbu, inițiatorul și coordonatorul proiectelor.

Prețul unui bilet este de 10 lei. Acestea pot fi procurate la Librăria Habitus, la Agenția Teatrală sau online pe kompostor.ro și pe facebook/classicjuniorfestival. Mai multe informații despre program și festival pot fi găsite pe pagina de facebook Classic Junior Festival.

Classic Junior Festival este un proiect cultural-educațional menit să prezinte muzica clasică într-o manieră interactivă și accesibilă celor mici, să stârnească interesul pentru instrumentele muzicale, dar și să amintească de această alternativă a petrecerii timpului liber. În același timp, se dorește ca părinții să conștientizeze importanța muzicii în dezvoltarea copiilor. Festivalul a rezultat din nevoia găsirii soluțiilor alternative la situația educației muzicale din școli, care suferă de teoretizare, este rigidă și nu răspunde nevoilor reale ale copiilor.

Classic Junior Festival este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.