Vineri, 15 martie, vor avea loc pe întreg mapamondul proteste menite să atragă atenția autorităților asupra promisiunilor pe care le-au făcut cu privire la viitorul planetei și al schimbărilor climatice, cu precădere asupra punctelor agreate în cadrul acordului de la Paris care datează încă din 2015 și prea puține au fost realizate între timp. Nu lăsați copiii să locuiască pe un dâmb de gunoi, transmit protestatarii. 

There is no planet B, You are never too small to make a difference, Trashtag, Youth Strike 4 Climate, Climatestrike, You are burning our future sau Use your power sunt numai câteva dintre sloganurile care inundă săptămânile acestea rețelele de socializare.  Scopul acestora este conștientizarea ultimatumului cu privire la încălzirea globală și la faptul că acest lucru nu mai este o glumă și va trebui tratat ca atare și prioritizat pe agendele autorităților.

Încă de la începutul anului 2019, adolescenți preocupați de problemele ridicate de încălzirea globală au început protesteze în timpul zilei, chiar dacă era o zi obișnuită de școală. Treziți-vă oameni, și voi sunteți în pericol, Timpul se scurge, Suntem mai speriați de schimbarea climatică decât de încălcarea legilor, Suntem aici, suntem gălăgioși pentru că ne furați viitorul, sau Nu învățăm pentru un viitor ruinat, sunt câteva dintre mesajele pe care le promovează. Totul a început cu luni în urmă în Suedia, unde eleva Greta Thunberg a decis să nu mai participe la cursurile școlare vinerea, în semn de protest împotriva autorităților de la Stockholm care nu au luat atitudine cu privire la probematica încălzirii globale. Mesajul tinerilor este unul clar: prin lipsa inițiativei cu privire la acest subiect vă jucați cu viitorul nostru.

Fridays for Future

Eleva Greta Thunberg a inițiat mișcarea Fridays for Future în luna August 2018, la vârsta de 15 ani, ca urmare a unui protest împotriva lipsei de inițiativă a autorităților cu privire la criza climatică. Greta a petrecut cu acest scop fiecare zi, timp de 3 săptămâni în fața Parlamentului Suediei, în loc să meargă la școală. A postat tot parcursul acestei acțiuni pe rețelele de socializare, iar povestea a devenit virală.  Pe data de 8 septembrie Greta a decis să continue protestul în fiecare zi de vineri, până când autoritățile suedeze decid să își îndeplinească promsiunile făcute în cadrul acordului de la Paris. Mesajul #FridaysForFuture și #ClimateStrike a inspirat apoi și alți elevi și adulți din diferite țări ale lumii să se alăture protestelor, iar acum se protestează în principalele orașe ale Europei, Australiei, Asiei și Americii. De ce protestează tinerii, și mai ales de ce o fac în timpul școlii? Argumentul lor este că degeaba se mai duc la școală dacă oricum nu vor mai avea niciun viitor și degeaba vor deveni oameni educați dacă guvernele nu îi ascultă pe cei educați.

“Cred că majoritatea oamenilor au realizat acum cât este de absurdă această situație. Suntem în mijlocul celei mai mari crize din istoria umanității și nu facem nimic pentru a o opri. Cred că ceea ce vedem acum este numai începutul unor schimbări majore, iar acest lucru îmi dă speranță“, crede Greta Thunberg. Aceasta a ținut un discurs în luna decembrie 2018 la Conferința Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice și a mustrat liderii pentru că se comportă “ca niște copii iresponsabili“. “Unii oameni, unele companii,  în mod special unele entități cu putere de decizie, au știut exact ce fel de valori neprețuite au sacrificat pentru a continua să producă sume neimaginabile de bani”, declară Greta pentru publicația The Guardian.

Activiștii spun că problema este una mult mai complexă decât încercarea de a corecta stilul individual de viață al fiecărei persoane, și cer reacții guvernamentale imediate. “Politicienii și guvernele care ne conduc trebuie să înțeleagă că toate acțiunile lor se întâmplă cu un preț pe care îl vor plăti viitoarele generații.”, declară Luisa Neubauer, o activistă în vârstă de 22 de ani.  “Nu facem acest lucru pentru distracție, ci pentru că nu avem de ales”, mai spune aceasta.

15 martie 2019

Mâine se anunță un protest masiv în peste 71 de țări și 700 de orașe. Fridays for Future a anunțat această inițiativă printr-o scrisoare adresată publicației The Guardian. “Noi, cei tineri, suntem foarte îngrijorați cu privire la viitorul nostru. Umanitatea cauzează în acest moment cea de-a șasea serie a disparițiilor speciilor iar clima globală este la muchia unei crize catastrofice. Impactul devastator al acesteia este deja resimțit de către milione de oameni pe glob. Suntem departe de a ne atinge scopurile stabilite în cadrul acordului de la Paris. (…) Trebuie să tratăm criza climatică cu seriozitate. Este cea mai mare amenințare din istoria umanității și nu vom accepta ca cei care iau deciziile să nu ia atitudine asupra unei situații care amenință întreaga civilizație. Nu vom accepta o viață guvernată de frică și devastare. Avem dreptul să ne trăim visele și speranțele. Schimbarea climatică are deja loc, iar oameni mor deja din această cauză, și vor mai muri – însă noi putem opri această nebunie” scriu reprezentanții mișcării de protest ce va avea loc vineri pe toate continentele mapamondului.

Tinerii spun că nu mai este timp pentru a avea răbdare în această privință. “Nu pot să fiu altfel decât îngrijorată când mă refer la viitor” declară Jana, reprezentantă a WWF în vârstă de 16 ani pentru publicația Deutsche Welle. “Seceta extremă, valurile neobișnuite de căldură sunt numai un preludiu pentru ceea ce va urma, iar asta mă sperie”, mai spune ea. “Trebuia să acționăm mult mai devreme. Cu cât trece mai mult timp cu atât devine mai dificil. Nu mai avem mult timp la dispoziție.”

Adulții nu înțeleg 

Este foarte greu să te gândești la viitorul copiilor când știi că mai ai numai 12 ani la dispoziție pentru a salva planeta, conform ultimelor cercetări ale departamentului pentru schimbărilor climatice din cadrul UN. Cine poartă însă responsabilitatea și vina pentru această situație? Și cine trebuie să reacționeze și să acționeze? Răspunsul este: noi toți. “Bineînțeles, unii oameni pot face mai multe iar alții mai puține”, crede Hannah, și ea tânără activistă din Germania. “Nu poți pune toată responsabilitatea pe un singur individ, ci trebuie să fie un efort de grup” o completează Lara într-un articol din Deutsche Welle.

Protestele nu se bazează pe furie, ci pe convingerea că încă se mai poate face ceva pentru a ajuta mediul înconjurător. Iar părinții își susțin copiii – mulți dintre ei au încetat să mai consume produse din carne, sau utilizează mijlocele de transport în comun sau bicicleta pentru a se deplasa, în defavoarea mașinilor personale. „Generația noastră a eșuat în această privință iar copii noști plătesc acum acest preț“, crede Andrew Murphy, tatăl a trei copii care participă împreună cu aceștia la un protest din Bonn. Deasemenea mai multe cercetătoare din Germania, Austria și Elveția au anunțat că vor fi solidare protestului, considerând că argumentele elevilor sunt „îndreptățite și argumentate“. Sub sloganul Scientists for Future, cercetătoarele atrag atenția că avertizările din partea oamenilor de știință cu privire la subiect sunt ignorate.

Promisiuni și acțiuni

Și activiștii tineri, și cei în vârstă au o simplă cerință: Vor ca liderii globali să onoreze acordul climatic de la Paris, în cadrul căruia s-a decis în anul 2015 că toate cele 196 de țări partenere vor face un efort pentru a păstra încălzirea globală sub un prag de 2 grade Celsius. Deocamdată eforturile fiecărei țări lasă de dorit în această privință, parcă îndepărtându-se de la țel. Din acest motiv protestatari de pe întreg mapamondul solicită guvernelor să își îndeplinească promisiunea.

Surse & Foto: Deutsche Welle , The Guardian , TAZ , Mother Nature Network, Fridays for Future