La Sighișoara a fost lansat în 9 martie, programul Transylvania Live cu scopul de a  promova turismul responsabil în Transilvania prin intermediul evenimentelor culturale.

Inițiativa aparține societății civile prin eforturile unite a două instituții cu meniri complementare: Fundația Mihai Eminescu Trust și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR.

Sub egida programului Transylvania Live, cele două instituții au anunțat organizarea a numeroase evenimente culturale în regiune cu scopul de a promova patrimoniul și tradițiile locale, pentru a încuraja comunitățile să devină parte activă în acest demers și, totodată, de a promova muzica bună, artele contemporane, oferind oportunități de afirmare și scene inedite tinerilor artiști din România.

Lansarea programului Transylvania Live a avut loc nu din întâmplare la Sighișoara, fiind considerată o poartă pentru vizitarea regiunii, turiștii numind-o „Perla Transilvaniei”. Primul eveniment din program a avut loc sâmbătă, 9 martie, la Sala Sander – situată într-una dintre căile de acces în cetate, astăzi găzduind Centrul de informare turistică.

Au fost invitați să concerteze doi dintre cei mai apreciați artiști ai scenei tinere de jazz din România: Viorica Pintilie acompaniată de Ciprian Pop la chitară. Concertul lor a celebrat venirea primăverii prin nuanțele calde ale vocii cântăreței invitate și prin acordurile de chitară jazz, împreună reușind să transmită celor prezenți emoția unei stări de bucurie și contemplație față de tot ce este autentic în natura umană.

Despre Transylvania Live

Transylvania Live este un program de organizare și promovare a evenimentelor culturale în Transilvania, o inițiativă Mihai Eminescu Trust și UCIMR creată cu scopul de a îmbogăți experiența turistică în regiune și de a implica activ comunitățile locale în vederea dezvoltării lor, contribuind, totodată, la promovarea scenei tinere de artiști români. Cum atât MET cât și UCIMR organizau evenimente în regiune, fie împreună, fie separat, și-au reunit eforturile și mai asumat sub egida programului Transylvania Live.

Întregul calendar de evenimente va fi disponibil curând la adresa www.transylvanialive.ro

Din experiența proiectelor organizate de MET în sânul comunităților locale s-a evidențiat atât nevoia unui acces mai facil la cultură și educație, dar și nevoia vizitatorilor de a beneficia și de evenimente culturale o dată aflați în zonă.

Cum Experience Transylvania este divizia MET care gestionează oferta de cazare în satele transilvănene, acest program vine în completare pentru a trimite turiștilor interesați și oferta culturală din perioada în care își doresc să viziteze regiunea, acordându-le și mai multe motive de a vizita Transilvania. Prin aceste eforturi unite se urmărește în continuare atât promovarea satelor transilvănene prin spațiile și tradițiile sale unice, cât și produsele locale, obicectivul fiind acela de a crea pachete turistice care să cuprindă atât cazarea, masa, cât și evenimentul cultural, promovând astfel turismul cultural și sustenabil, pentru a contribui la dezvoltarea comunității și încurajarea economiei locale prin proiecte culturale și educaționale.

Organizatorii își doresc ca aproape în fiecare week-end să se întâmple ceva interesant, atât pentru comunități, cât și pentru turiști, însă pentru ca acest lucru să fie posibil prin toate valorile descrise până acum, este nevoie de implicarea activă a sponsorilor care sunt invitați să se alăture demersului. Iar o dată ce acest program își atinge prestigiul așteptat, și fără îndoială că îl va avea, organizatorii și localnicii își doresc să găzduiască și grupuri de vizitatori care să solicite evenimente private cuprinzând concerte și experiențe culturale în regiune, în spațiile de patrimoniu pe care le îngrijește Mihai Eminescu Trust.