Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va prezenta în cadrul celei de de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru spectacolele „10”,  în regia lui Radu Nica și „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete.

Dacă spectacolul „10” va fi prezentat în București, în 19 și 20 octombrie, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Povestea prințesei deocheate” va aduce pentru o zi Festivalul Național de Teatru la Sibiu. În data de 28 octombrie, de la ora 18:00, publicul FNT va veni din București, la Sibiu, pentru a viziona spectacolul la Fabrica de Cultura, Sala „Eugenio Barba”

„FNT a ajuns la cea  de-a 28-a ediție de când Bucureștiul se bucură să vadă, poate cele mai importante producții ale stagiunii. „10” de Csaba Székely, este unul dintre  cele mai bune texte ale acestui dramaturg, cu care lumea noastră teatrală s-a obișnuit, un dramaturg jucat. În coordonarea foarte inspirată a lui Radu Nica, trupa de la Sibiu va oferi o mare bucurie bucureștenilor și nu numai.” Marina Constantinescu, critic de teatru, director artistic și selecționer oficial al FNT

„10” este un proiect original al echipei de creatori, inspirat de cele zece porunci din Vechiul Testament.

Spectacolul „10”, după textul omonim al lui Csaba Székely, tradus de Sándor László , în regia lui Radu Nica, scenografia, video și light design Andu Dumitrescu, muzica Vlaicu Golcea a avut premiera la TNRS de Ziua Națională a României, în anul 2017, fiind o producție realizată în cadrul „Be SpectACTive!”, proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Spectacolul îi are în distribuție pe actorii Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu: Diana Fufezan, Andrei Gîlcescu, Raluca Iani, Serenela Mureșan, Cristina Ragos, Vlad Robaș, Ciprian Scurtea, Cristian Timbuș, Arina Ioana Trif și Marius Turdeanu. „Într-o Românie în care religiozitatea se află într-o recrudescență atipică față de trendul secular din toate celelalte state din UE, într-o țară în care învățământul, politica și societatea în ansamblul ei nu găsesc ca fiind oportună detașarea de instituția bisericii, consider că un astfel de subiect e cât se poate de necesar și actual. În ce măsură mai sunt valabile azi preceptele morale ale creștinismului? Mai răspund ele necesităților unei societăți extrem de diferite față de cea iudaică de secol I, cum e cea a secolului XXI? E nevoie de religie pentru a duce o viață morală? Iată doar câteva întrebări cu care dorim să stârnim emoția, imaginația, dar și apetitul pentru reflecție al publicului”. Radu Nica, regizor

Festivalul Național de Teatru vine la Sibiu pentru spectacolul „Povestea prințesei deocheate”.

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză. Spectacolul, selectat pentru ediția din acest an a FNT, va fi prezentat la Sibiu, în data de 28 octombrie 2018, de la ora 18.00, la Fabrica de Cultură, Sala „Eugenio Barba” – locație de spectacole special amenajată pentru acest spectacol de teatru.

„Acest spectacol minunat, care păstrează o cheie kabuchi este un spectacol în care Silviu Purcărete are bucuria de a se întâlni din nou cu trupa cu care a lucrat atât, care îi răspunde minunat și care se dăruiește pentru o poveste fantastică în care imaginația și lumile lui Silviu Purcărete sunt absolut incitante și provocatoare, un proiect curajos al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu într-o sală absolut nouă, făcută cu implicarea directorului Constantin Chiriac, a scenografului Dragș Buhagiar și a unor sponsori, special pentru acest proiect, este o sală care se numește de anul acesta „Eugenio Barba”. Marina Constantinescu, critic de teatru, director artistic și selecționer oficial al FNT 

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 28-a ediție, are loc în perioada 19 – 29 octombrie 2018 și este  un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria municipiului Bucureşti. Producători: UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti. Ediţia de anul acesta îi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu și este desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Informații despre spectacole: www.fnt.ro. Bilete la spectacole: www.mystage.ro.

Biletele pentru spectacolul „Povestea prințesei deocheate” pot fi cumpărate din Agenția Teatrală TNRS (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17) sau online, la aceleași prețuri ca în agenție, de pe site-ul oficial al TNRS: www.tnrs.ro/program. Biletele cumpărate online pot fi prezentate în format electronic, la intrarea în sala de spectacol, nu este necesară printarea acestora.

 foto credit: TNRS, Dragoș Dumitru.