Teatrul Național „Radu Stanca” este partener într-un nou proiect european  Power of Diversity – The Crossing Lines Project, alături de alte nouă instituții din state ale UE, în perioada 2016-2018. Scopul final al acestui proiect este crearea unei companii multinaționale, formată din tineri cu un fond social diferit, care au posibilitatea să-și dezvolte abilitățile individuale și să joace la standarde internaționale ridicate.

La Sibiu, a avut deja loc faza inițială a proiectului, adică organizarea unui workshop de două săptămâni, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani. Regizoarea Sigrun Fritsch, coregrafa de hip-hop Veronica Schell și responsabilul cu managementul educațional, Nima Feyzi Shandi, au organizat un atelier preliminar de teatru, dans și rap. „După aceste 3 zile de workshop, în care ne-am distrat foarte tare muncind, am întâlnit tineri foarte entuziasmați și deschiși. E un oraș fantastic și mă bucur că pot să lucrez aici. A fost destul de greu să găsim un spațiu outdoor pentru reprezentație, deoarece ne suprapunem cu celelalte evenimente din festival. M-am îndrăgostit de un loc mic, din Piața Huet, dar nu s-a putut, fiindcă e o parcare alături. După care am găsit niște scări interesante, dar nu erau exact ce căutam… Și, într-o zi, ne-am întrebat ce putem face, pentru că asta e o decizie foarte importantă. Locul trebuie să se potrivească tinerilor, este foarte important și va influența întreg proiectul. Într-una din zile am mers printr-un parc și, dintr-o dată, m-am gândit că acesta e locul nostru. Așa că acum trebuie să aflăm dacă e posibil să folosim Parcul Astra. Ar fi fantastic pentru tineri, pentru că oferă foarte multe posibilități. Fiind mic, oferă senzația de confort, iar natura ajută și ea. Ar fi perfect”, a declarat Sigrun Fritsch.

Workshop ”The Crossing Lines Project” la Sibiu

Workshop ”The Crossing Lines Project” la Sibiu

În faza inițială a proiectului, desfășurată până în luna iunie 2017, fiecare partener va organiza câte un workshop. Temele producțiilor individuale variază în fiecare din cele zece orașe implicate, fiind stabilite de comun acord cu reprezentanții conducerii artistice de la compania germană Aktionstheater PAN.OPTIKUM – coordonatorul proiectului – și RAPucation – partener artistic. Scopul acestora este montarea unor spectacole, de dimensiuni relativ mici, care să fie prezentate în spații publice neconvenționale: piațete, piețe, parcuri, gări, diverse clădiri etc.

Workshopul va continua în intervalul 8-17 iunie 2016, iar în data de 18 iunie va avea loc prezentarea publică a spectacolului, în cadrul celei de-a 23-ea ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10-19 iunie 2016).

Următoarea etapă a proiectului constă în producția spectacolului final, cu maxim câte trei participanți din fiecare oraș partener, la Freiburg, timp de șase săptămâni, în perioada iunie-iulie 2017. Acest spectacol va porni într-un turneu European, în perioada august 2017-septembrie 2018, fiind găzduit și de toți partenerii implicați în Power of Diversity – The Crossing Lines.

Workshop Sibiu The Crossing Lines Project

Workshop Sibiu The Crossing Lines Project

Limbajul teatral folosit va fi o combinație între diverse forme de dans, hip-hop și rap. Astfel, tradiția teatrului stradal și interdisciplinar va fi extinsă, din punct de vedere artistic, dorindu-se ca noi categorii de public – un public pentru care cultura nu este o prioritate – să fie atrase înspre această formă a artelor spectacolului. Organizatorii mizează pe transmiterea entuziasmului și a unui interes ridicat, prin intermediul folosirii teatrului-acțiune, a unui teatru de stradă spectaculos și de mari dimensiuni. Hip-hop-ul este una dintre cele mai puternice forme de artă inspirate din cultura străzii și îmbinarea acestuia cu teatrul tradițional de stradă poate pune bazele unor noi oportunități de colaborare.

Se estimează că spectacolul final va putea fi urmărit de un public total de peste 100.000 de persoane.

Instituțiile partenere ale Teatrului Național „Radu Stanca” în acest proiect sunt: Aktionstheater PAN.OPTIKUM (Freiburg, Germania), Promoción de la Ciudad de Las Palmas de Gran Canaria (Spania), Pikene pa Broen (Kirkenes, Norvegia), Bytomskie Centrum Kultury (Bytom, Polonia), Cyprian Kamil Norwid Theater (Jelenia Góra, Polonia), The Creative Foundation (Folkestone, Marea Britanie), The Corn Exchange Trust (Newbury, Marea Britanie), Gerhart Hauptmann-Theater Görlitz-Zittau (Görlitz, Germania) și Passage Festival (Helsingør, Danemarca).

Power of Diversity – The Crossing Lines Project este cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.