Tenorul italian Andrea Bocelli a susținut, marți, alături de orchestra Filarmonicii din orașul Lucca, Italia, un concert mai puțin obișnuit. La pupitrul dirijorului s-a aflat robotul umanoid YuMi. Concertul a avut loc la Teatrul Verdi din Pisa și a fost organizat cu ocazia primei ediții a festivalului internațional de robotică din orașul italian.

Potrivit presei străine, pentru a învăța cum să mânuiască bagheta, YuMi a fost instruit să imite gesturile dirijorului Orchestrei Filarmonice din Lucca, Andrea Colombini.

„Am început prin a-i înțelege mișcările lui. Când am reușit să le înțelegem, totul a decurs de la sine”, a spus pentru agenția Reuters, Andrea Colombini. „Este absolut fantastic. Și tehnicienii au reușit să regleze perfect lungimea și viteza gesturilor, foarte importante”, a continuat Colombini.

YuMi, al cărui nume derivă de la sintagma din engleză „you and me” , a învățat toate mișcările de la Colombini, care a realizat gesturile în timpul repetițiilor astfel încât robotul să „memoreze” corect toate gesturile.

Dirijorul Andrea Colombini alături de robotul YuMi. Sursă foto: The Local Italy

Potrivit Reuters, robotul nu poate improviza sau să interacționeze cu orchestra. El se bazează doar pe gesturile „memorate”.

„Nuanțele gesturilor specifice unui dirijor au fost reproduse în întregime la un nivel la care nu m-aș fi gândit. Este un pas înainte extraordinar, având în vedere rigiditatea gesturilor roboților care au făcut același lucru înainte”, a mai explicat Colombini, potrivit cnbc.com.

YuMi a dirijat celebra arie „La Donna e Mobile” a operei Rigoletto de Verdi, cântată de Andrea Bocelli și interpretări din Puccini ale solistei Maria Luigia Borsi.

YuMi a fost realizat de Compania ABB. Potrivit reprezentanților firmei producătoare, datorită celor două braţe, a mâinilor flexibile, a sistemului universal de alimentare cu piese, a camerei video integrate în braţ şi a controlului de ultimă generaţie a mişcărilor, YuMi poate fi utilizat în orice mediu pentru aplicaţii care vizează asamblarea părţilor mici.

Un alt concert în care dirijprul a fost un robot a avut loc în anul 2008. Atunci, robotul creat de Honda a condus Orchestra Simfonică din Detroit.

Sursă foto principală: Reuters