Întunericul de sub pleoape se rărește treptat. Albă, marea lasă urme de spumă și sare… Cu ochii închiși, revăd iar și iar imaginile de o frumusețe solemnă, copleșitoare. ”Miez de seară”, piesa și videoclipul nou al trupei islandeze Solstafir, ține butonul Replay cald de zile bune.

Solstafir e o trupă de heavy metal de pe tărâmul de gheață și foc – Islanda. După mai multe albume reușite de black metal, în 2014, islandezii Addi Tryggvason (chitară, voce), Pjúddi Sæþórsson (chitară), Svabbi Austmann (bas), lansează albumul Ótta, o trecere grațioasă spre un rock mai blând – spre atmospheric rock. E una dintre revelațiile personale, când descoperi suflete de rockeri care scot poate cele mai sensibile poezii muzicale. Iar piesa de pe albumul Otta – Midaftann, în traducere aproximativă ”Miez de seară” are poate cel mai frumos videoclip văzut în ultimele luni.

solstafr

Cei 3 membri ai trupei Solstafir, foto: Peter Beste

”M-am întors acasă/După ce-am rătăcit prin mări adânci/Valul era atât de înalt,/Sarea ardea totul în jur…”

Miðaftann sună melancolic și răscolitor, fără chitară sau tobe, doar cu pian și viori și vocea lui Aðalbjörn Tryggvason, care răsună cu disperare și ia chipul actorului Gudmundur Ingi Thorvaldsson. Clipul este opera superbă a lui Harri Haataja și Vesa Rant, care au reconstruit estetic povestea unui marinar naufragiat (aici puteți vedea și alte videoclipuri regizate de Vesa Rant).

”Ne-au spus o istorie despre un marinar care și-a pierdut echipajul în larg și care a fost adus la mal, unicul supraviețuitor”, relatează regizorul pe site-ul casei de discuri Season of Mist. ”Acesta încearcă să-și găsească calea spre casă și pe drum găsește un vas cu apă. Însă apa este înghețată și e nevoit să lovească cu pumnul gheața ca să ia apă cu mâinile goale pentru a-și hidrata corpul istovit. Într-un final, după un drum lung, marinarul ajunge acasă și supraviețuiește.”

În alb și negru, clipul a fost filmat în mare parte pe celebra plajă cu nisip negru Svartir Sandar. Pe fundalul unui peisaj aspru, dar totodată, sublim din sudul Islandei, omul care poartă cu el un steag alb caută salvarea la propriu.

Solistul Tryggvason scrie, redând mesajul piesei Midaftan: ”Acest cântec este despre cum e să rătăcești în întuneric. Să joci șah cu moartea, să fii ars de sare, să te îneci în ultimul val de păcate și să te întorci acasă, navigând după razele lunii.”