După succesul cu producția de dans contemporan „YouTopia”, regia Edith Buttingsrud și Florian von Hoermann, care a avut premiera în toamna anului trecut la Sibiu și ale cărei ecouri se aud încă printre iubitorii de teatru și dans din Sibiu, secția germană a Teatrului Național „Radu Stanca” pregătește publicului o nouă premieră, de această dată un spectacol ce are la bază un text din repertoriul dramatic clasic, „Macbeth”, de William Shakespeare, în regia lui Botond Nagy.

Daniel Plier (Macbeth), foto FB/TNRS

A salva pe cineva de o greșeală este un dar al paradisului. Oare în ce măsură ne mai putem apropia de acest dar?

Botond Nagy, regizor

Pentru „cea mai faimoasă călătorie în iad a lui Shakespeare, concentrată pe istoria cuplului Macbeth și Lady Macbeth”, regizorul Botond Nagy, care a mai montat la Sibiu „Hedda Gabler” (2018, la secția română) și „Yvonne” (2019, la secția germană), a lucrat cu actorii Daniel Plier (Macbeth), Emőke Boldizsár (Lady Macbeth), Benedikt Haefner (Banquo | Macduff) și Ioana Cosma (Sayton). Spectacolul va fi prezentat în avanpremieră joi, 17 martie 2022, la Sala Mare a Naționalului sibian (Bdul Corneliu Coposu, nr. 2), premiera fiind programată pentru data de 1 aprilie 2022.

Emőke Boldizsár (Lady Macbeth), foto: FB/TNRS

„Misterul vieții nu este o problemă pe care s-o rezolvi, ci o realitate pe care s-o experimentezi. Viața mereu ne dă șansa să câștigăm ceva și în același timp să pierdem ceva. Este o cursă continuă. Nu mă interesează să fac un spectacol plin de topice macbetiene, precum fuga spre putere, asasinări, înșelăciuni, conspirații, etc. Mă interesează acel băiat care plânge în Macbeth, când el se simte singur și furios pe toată situația în care se afundă cu o viteză incredibilă. Mă interesează acel sentiment în interiorul unei femei lăsate singură cu visele și instinctele ei înăbușite în neputință, fără posibilitatea de a crea o familie, fără a da viața mai departe. Mă interesează acel om care credea în ceva atât de greu de definit, precum o prietenie. În Macbeth vorbim încontinuu de poluri îndepărtate, opuse și de linia subțire ce le separă. Vorbim de adicții. Avem o poveste arhicunoscută, dar care a devenit ca un film porno, public, la îndemâna oricui. Vreau să redescopăr acele intimități prin care ajungem foarte aproape de ceva numit decădere umană și lumină Dumnezeiască. Adevăratele tragedii din viețile noastre nu le putem niciodată identifica și distinge de serile banale cu un pahar de vin roșu sec, altfel probabilitatea de a ne arunca fetusul propriei noastre vieți ar deveni o realitate mult prea apropiată nouă. A salva pe cineva de o greșeală este un dar al paradisului. Oare în ce măsură ne mai putem apropia de acest dar?” Botond Nagy

Benedikt Haefner (Banquo | Macduff), foto: FB/TNRS

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul TNRS, din rețeaua Entertix sau de la Agenția Teatrală (Strada Nicolae Bălcescu, nr. 17, Sibiu). Costul unui bilet este de 30 de lei, respectiv 25 de lei, pentru elevi, studenți și pensionari.

MACBETH

Text: William Shakespeare

Adaptare text: Botond Nagy

Regia: Botond Nagy

Distribuție: Daniel Plier, Emőke Boldizsár, Benedikt Haefner, Ioana Cosma

Ioana Cosma (Sayton), foto: FB/TNRS

Scenografia: Cosmin Florea
Muzica & Sound Design: Claudiu Urse
Visual Design: Andrei Rancz
Light design: Cristian Niculescu

Manager de proiect: Hunor Horvath
Asistent regie: Pia Carla Ionescu-Liehn

Foto cover: FB/Botond Nagy