Islanda ar putea fi  cel mai bun loc din lume pentru a fi  iubitor de carte – iar Crăciunul în Islanda ar putea fi cel mai bun moment al anului. Islandezii au o tradiție frumoasă în a-și oferi cărți unii altora în ajunul Crăciunului și mai apoi, petrec noaptea citind.

 Acest obicei este atât de adânc înrădăcinat în cultura lor, încât este motivul pentru „Jolabokaflod”, atunci când majoritatea cărților din Islanda sunt vândute între septembrie și decembrie, anual și se fac pregătirile necesare pentru a fi dăruite de Crăciun.

În acest moment al anului, majoritatea familiilor primesc un catalog anual gratuit de cărți cu publicațiile nou apărute numit „Bokatidindi”. Cu acest prilej, isladezii vor discuta despre noutăți și vor alege ce vor să cumpere, alimentând ceea ce, Kristjan B. Jonasson, președintele Asociației Editorilor din Islanda, descrie ca fiind „coloana vertebrală a industriei editoriale”. În Islanda, unul din zece persoane va publica o carte în timpul vieții, iar în 2011, Reykjavík a fost desemnat  „Orașul Literaturii” de către UNESCO.

the Book Flood

the Book Flood

Tradiția numităThe Book Flood sau „Jolabokaflod” datează pe pe vremea celui de-al doilea război mondial, când Islanda trecea printr-o perioadă critică din punct de vedere financiar. Multe familii erau în imposibilitatea de a cheltui prea mult pe cadouri. Cu toate acestea, hârtia și, prin urmare, cărțile rămase erau destul de ieftine. Astfel, acestea au devenit primul cadou de Crăciun pentru majoritatea familiilor islandeze  și a rămas la fel până în prezent.

93% dintre cetățenii islandezi au citit cel puțin o carte pe an. România, în schimb, se află pe ultimul loc din Europa în ce priveşte consumul de carte, aminteşte Matei Martin într-o analiză din Dilema Veche , care are la bază datele publicate recent de Federaţia Editorilor Europeni. În concluzie, nu este o surpriză faptul că Islanda se situează ca fiind  a treia țară cu cel mai ridicat nivel de  cultură generală din lume (Finlanda și Norvegia ocupă primele două locuri, potrivit acestui studiu).

 

Surse: mentalfloss.com, treehugger.comReader’s Digestreaditforward.com

Photo credit: Reader’s Digest,readitforward.com