Vernisajul „Comunități transilvane la Centenar- povestea României întregite” ,  a avut loc în data de 18 decembrie, ora 11:00, la Muzeul ASTRA Dumbrava Sibiului, find dedicată programelor Centenar ASTRA, la finalul anului memorial 2018. A fost organizată într-un spațiu simbolic pentru comunitățile și comuniunile etnice ale Transilvaniei: Casa din Șeica Mică, un spațiu de interacțiune culturală, și a trăirii comune a românilor și sașilor din Sudul Transilvaniei.

Va oferi vizitatorilor ocazia să parcurgă în jur de 50 de fotografii originale vechi de peste 100 de ani, două costume săsești din patrimoniul Muzeului ASTRA, uniforme replică ale celor purtate de soldații români în Primul Război Mondial.

,,Elementele cheie din această expoziție sunt piese ce includ povestea Marelui Război și a României Mari. Vorbim despre fotografii din și de arhivă de acum 100 de ani! Lumea  din fotografii cuprinde comunități multietnice  transilvănene și din Regat, țăranii-soldați, frontul din Transilvania, satele confruntate cu efectele și dramele Primului Război Mondial. Narațiunea expozițională a acestei componente se (re)creează din fotografii de colecție – provenite din moștenirea Asociațiunii ASTRA și din cercetările și achizițiile Programelor Centenar ASTRA.”, a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA.

Expoziția dedicată programelor Centenar va include un suport digital relevant ce va cuprinde: fotografii de arhivă,  fotografii ce includ comunități rurale contemporane, participante la programele Centenar (acestea având legături istorice cu evenimentele Războiului pentru Reîntregire dar și cu participarea la Adunarea Națională de la Alba-Iulia din 1918), secvențe cu  ritualuri arhaice, în care  personaj central este țăranul chemat la cătănie, ilustrate cu  puținele momente de repaus ale combatanților, cărți poștale cu gânduri către cei de acasă, imagini cu satele, oamenii și fronturile de pe teritoriul Transilvaniei și Vechiului Regat.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu