Într-o atmosferă primitoare și ca între prieteni, așa au fost lansate cele două cărți ale unuia dintre cei mai importanți scriitori contemporani. Acte originale/ Copii legalizate și Mecanica fluidului au fost îngrijite și reeditate de fiica scriitorului, Oana Crăciun și de Carmen Mușat, cea care a și prefațat ambele volume. Concretețe, materialitate și unicitate sunt cuvintele care ar descrie cel mai bine proza lui Gheorghe Crăciun, un scriitor perfecționist care nu lăsa nimic la voia întâmplării, totul completându-se într-o armonie perfectă. Scriitorul s-a stins din viață pe 30 ianuarie 2007, dar a lăsat în urma sa cea mai de preț avere, proza.

Lansarea a fost una ușor neconvențională, un motiv fiind acela că autorul nu a fost prezent, iar celălalt motiv a fost acela că s-a desfășurat în cadrul unei mici expoziții, fiind expuse o parte dintre lucrările de grafică ale scriitorului. Pasionat de fotografie, Oana Crăciun spunea despre tatăl său că puțini sunt cei care știau de această latură a scriitorului. „Uneori își lua câte o foaie de hârtie și ieșea un desen frumos, alteori renunța la ce începuse el acolo, dar multe dintre aceste încercări ale lui sunt interesante și valoroase. Tatăl meu era un pasionat fotograf, iar în Mecanica fluidului se pot vedea câteva din preocuparile lui fotografice, are chiar și un text unde explică cum vede el fotografia, o denumește „scriere prin lumină”.

„Și în curtea aceea comună, în casa de pe stânga, pe strda Podului la numărul 3, becul a ars toată noaptea, dar asta nu a alarmat deloc pe nimeni. Vecinii și-au adormit obișnuitul somn și nu și-au făcut probleme, nu i-a interesat ce face el acolo. Nu era prima dată când se întâmpla așa. În casă nemișcare și lumina și mâna care poartă cu degetele strânse un stilou pe o foaie. Apăsarea peniței foșnind, respirația lui și fâșâit de haine. Foile se umpleau, se înegreau(…)” Fragment din cartea Acte originale/Copii legalizate

Scriitorul și-ar fi dorit ca volumul său de debut să fie Mecanica fluidului, dar nu s-a putut, astfel  a publicat Acte originale/Copii legalizate în 1982. „Am publicat cele două cărți apărute la distanță de 20 de ani pentru că ne-am gândit că e foarte important să se vadă cum își gândea debutul – Mecanica fluidului și cum arată debutul – Acte originale/ Copii legalizate. Sunt două cărți care îl arată pe autorul lor”, a mărturisit Carmen Mușat.

„E dezarmant, cum poți să scrii așa când debutezi?”

Complexitatea stilului său creator pare că a fost prea mare, iar astazi ne confruntăm cu o proză ușor stingheră. „Avem o proză mult mai timidă și mai săracă din punctul meu de vedere, foarte puține romane, lucrări de proză de după 2000 din literatura noastră mai îndrăznesc să avanseze pe această directivă experimentalistă pe care o ilustrează cu brio Gheorghe Crăciun”, este de părere conferențiarul universitar Andrei Terian. Scriitorul avea o minte teoretică extraordinară și un mod unic de a descrie natura, fapt ce l-a făcut pe Dragoș Varga să spună că „ atât de bine știe să construiască frazele, e un stilist extraordinar, e dezarmant cum poți să scrii așa când debutezi? E indecent, unde mai crești după aceea?”

S-a vorbit și despre faptul că anumite voci au susținut că proza acestuia este una plictisitoare, însă acest lucru a fost imediat contracarat de cei prezenți. „Prejudecata plicticosului în literatură e specifică unor oameni, cred eu, care nu înțeleg literatura. Literatura mare și plicticoșenia nu sunt exclusive. Anvergura prozei lui Crăciun se vede printre altele și din deschiderile pe care le propune. E un prozator care oferă atâtea capete de pod în proza lui, atâtea unghiuri de atac încât e limpede că proza asta nu poate să fie decât proza unui om care înțelegea literatura la o cu totul altă miza decât cea a prozatorilor din generația noastră”, a explicat Radu Vancu, conferențiar universitar.

La final, atât Oana Crăciun, cât și Carmen Mușat au spus că își doresc să poată reedita toate cărțile scriitorului apărute în timpul vieții și că vor alterna cărțile de proză cu cele de poezie.

Expoziția cu cele 15 desene ale lui Gheorghe Crăciun va putea fi vizitată până pe data de 8 martie 2015, la librăria Habitus.

Sursă foto: www.facebook.com/Gheorghe Craciun