„Dacă lipsește ceva nu doar în România, ci în Europa și chiar în SUA, este empatia umană. Asta s-a pierdut în ultimele decenii, o constată sociologi importanți. Iar poezia poate ajuta la reconstrucția empatiei umane. Să te pui în pantofii celuilalt, să încerci să vezi cum se vede de la el, să simți durerea lui sau bucuria lui. Asta poate să facă poezia pentru noi și asta încerc atunci când aduc poeți la Sibiu. Să fie poeți care să reprezinte umanul și să facă posibilă empatia cât mai eficient.”
Festivalul de poezie „Poets in Transylvania” a ajuns anul acesta la cea de-a 6-a ediție. Am aflat mai multe detalii de la organizatorul festivalului, scriitorul Radu Vancu.
„Eu țin ca un festival profesionist să plătească drepturi de autor. Din păcate, finanțatorii din Sibiu nu au aprobat niciodată să plătească drepturi de autor pentru poeți. Ni se pare normal să plătim muzicieni când vin și cântă în Piața Mare și e normal, ni se pare normal să plătim actori care vin și joacă și e normal, la fel de normal e să plătim și scriitori care vin și citesc din rezultatul muncii lor. Asta este partea cea mai vulnerabilă a festivalului și am ținut să o spun. Însă dincolo de acest detaliu, e un mixt de poeți care vin din continente diferite, din generații diferite. La ediția aceasta avem un poet care e laureat al Premiului Pulitzer, Lloyd Schwartz, avem un poet care e laureat al Premiului Wolfram von Eschenbach în Germania, Gerhard Falkner, iar astea sunt premii foarte mari. Și avem și poeți tineri cum sunt Elias Hirschl din Austria sau moldoveanca Paula Erizanu, dar care, deși sunt foarte tineri, sunt foarte respectați, au primit deja premii importante. Se așteaptă de la ei lucruri esențiale pentru poezia europeană. Deci, încercăm să fie un festival divers ca poezia însăși, divers ca Sibiul.”
foto: Rareș Helici