Pentru a marca 100 de ani de la Rebeliunea de Paşti, BBC produce un documentar experimental, folosind realitatea virtuală, conceput pentru a duce spectatorii înapoi pe străzile din Dublin, unde sunt martori la tentativa de rebeliune împotriva dominației britanice din mijlocul Primului Război Mondial.

Catherine Allen, producător independent digital la BBC, a declarat la conferinta iDocs din Bristol, că misiunea „Easter Rising: Vocea unui rebel” este de a ajuta publicul să fie conectat cu istoria. „Ne-am dorit să experimentăm o nouă metodă de a obţine cunoştinţe şi de a face conţinut mai accesibil. Într-un sondaj anonim, am cerut unui eșantion din populație să ne spună dacă au auzit de Rebeliunea de Paşti. 67% au auzit, dar doar 39% au putut să ne dea mai multe detalii”,  a spus Allen.

Cu toate acestea, aproape jumatate din cei intervievați au fost interesați în a experimenta realitatea virtuală, astfel încât echipa de la BBC iWonder a avut posibilitatea de a utiliza această metodă pentru a ajuta publicul să înțeleagă cum s-au petrecut lucrurile în timpul rebeliunii și să dea oamenilor o înțelegere mai profundă a contextului politic din jurul evenimentului.
Rebeliunea de Paşti a fost o insurecţie care a avut loc în Irlanda în timpul Săptămânii Paştelui, 1916. Este cunoscută şi sub denumirea de Paştile sângeroase. Rebeliunea a fost plănuită de către republicanii irlandezi cu obiectivele de a înceta conducerea britanică în Irlanda şi pentru a institui Republica Irlanda, într-un moment în care Imperiul Britanic era puternic implicat în Primul Război Mondial. A fost revolta cea mai importantă din Irlanda, de la rebeliunea din 1798.
Sackville Street (Dublin), după Rebeliunea de Paști, din 1916

Sackville Street (Dublin), după Rebeliunea de Paști, din 1916 (en.wikipedia.org)

 

Allen a spusBBC a început să lucreze la proiect după descoperirea arhivei audio a lui William McNiece, care a luat parte la Rebeliunea de Paşti și care a înregistrat experiența sa în Dublin, la mulți ani după ce evenimentul s-a întâmplat.
”Acest martor ocular, care a rămas nedescoperit timp de peste 30 de ani, va ajuta audienţa să fie martoră la Rebeliune, ca şi cum ar fi McNeive însuşi. El a redat povestea atât de clar, pas cu pas, iar când o asculţi cu ochii închişi simţi că ai fost acolo, în mijlocul evenimentelor. Ne-am gândit dacă am putea crea atmosfera din amintirile sale, dacă le-am putea interpreta într-un stil care acea textură, acel sentiment de amintiri, atunci ne-ar arăta o latură nouă și diferită a Rebeliunii, un subiect alcătuit din ambele memorii: memoria colectivă și memoria personală”, adaugă Allen.
Experienta realităţii virtuale este realizată în colaborare cu compania de producție Crossover Labs, din Londra şi artistul Oscar Raby. ”Pentru început am făcut un workshop, unde ne-am adunat şi am discutat probleme legate de rebeliune şi tineret, cum e să fii tânăr şi pasionat de o cauză. Ne-am gândi, de asemenea la amintirile noastre şi dacă acestea sunt coerente într-o prezentare a realităţii virtuale. Putem controla lucruri precum viteza cu care ne amintim lucruri sau putem controla pe ce ne concentrăm? A trebuit să vedem cum se transferă toate acestea într-un mediu VR. Audienţa a devenit familiarizată cu privitul documentarelor pe un ecran, unde ţi se spune pe ce să te concentrezi prin metoda storytelling, prin realitatea virtuală o să fii implicat, vezi din diferite unghiuri”, a spus Allen.
Easter Rising: Vocea unui rebell, va fi disponibil la sfârșitul primăverii 2016 pe platformele Oculus Rift și Samsung Gear VR, iar o versiune videoclip va apărea și pe BBC iWonder.
sursă foto cover: forum.egaming.ro – „Nașterea Republicii Irlanda” de Walter Paget, ilustrație în timpul bombardamentului.