Proiectul educațional „Ce poți face tu pentru a fi în armonie cu natura”, organizat de Muzeul de Istorie Naturală, a debutat în urmă cu câteva zile,  fiind dedicat Orei Pământului. Prima activitate a fost realizată în colaborare cu elevii clasei I, secția germană, de la Școala Gimnazială Nr. 2 „Avram Iancu” din Sibiu, îndrumați de învățătoarea Ramona Untih.

Proiectul coordonat de Maria Sasu, restaurator în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, conține o serie de activități educaționale, având tematici diferite, axate pe principalele resurse ale mediului (apă, lemn, combustibili fosili), iar copiii învață cum pot contribui la utilizarea rațională a acestora. Proiectul se adresează tuturor, începând cu clasele mici, dar și elevilor din învățământul liceal.

Educarea responsabilității copilului față de mediu

Organizarea acestor workshop-uri are ca scop dezvoltarea simțului civic, a responsabilității elevului față de mediul înconjurător și educarea acestuia privind economisirea resurselor naturale. Aceste activități presupun prezentarea unor filmulețe, urmată de partea practică în care cei mici desfășoară activități creative și relaxante în cadrul unui atelier, utilizând materiale reciclate. Prima îndeletnicire la care au luat parte a fost crearea unei felicitări folosind bucăți de ziar. „Mi s-a părut foarte frumoasă activitatea, dar a fost foarte greu să fac acele bețișoare din bucăți de ziar, așa de subțiri”, ne-a spus Denis (8 ani).

„Acest proiect se pliază după politica de mediu a Muzeului Național Brukenthal care cuprinde printre altele educația pentru o viață prietenoasă cu resursele de mediu. Dorința majoră este cea de economisire a acestor resurse. În cadrul activităților de mediu, dorim să formăm la copii sau elevi astfel de deprinderi, iar prin ei ne putem adresa comunității. Copiii sau elevii vor fi învățați cum să recicleze acasă și la școală, dar și cum să economisească apa, curentul electric”, a ținut să precizeze Rodica Ciobanu, Șef Secție la Muzeul de Istorie Naturală.

Ora Pamantului-1

Părinții și profesorii, încântați de inițiativa muzeului

Părinții apreciază colaborarea dintre Muzeul de Istorie Naturală și școlile sibiene și consideră de bun augur aceste proiecte prin intermediul cărora copiii lor învață să aprecieze mai mult natura și viața. „Sunt încântată de această idee”, ne-a împărtășit una dintre mămici.

Proiectul reprezintă o inițiativă a Parohiei Evanghelice C. A. din Sibiu, împreună cu Muzeul Național Brukental  și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, fiind finanțat de Fundația Germană de Mediu și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

La sfârșitul activităților cu elevii, va avea loc o expoziție temporară în incinta muzeului ce va cuprinde obiectele realizate de elevi în cadrul atelierului de lucru.

de Laura Denisia Matei, studentă în anul II, secția Jurnalism, Facultatea de Știinte Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu

foto: Muzeul de Istorie Naturală