În cadrul proiectului “Școala de arhitectură de la Rășinari”, desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2018, a fost realizat primul ghid de bune practici în arhitectură ce este dedicat Rășinariului. Cele 47 de pagini prezintă exemple pozitive și negative din arhitectura locală precum și modele de reabilitare și refuncționalizare ale clădirilor tradiționale, pentru o conștientizare a elementelor arhitecturale importante ce trebuiesc conservate și restaurate.

„Arhitectura, străzile înguste, porţile înalte, sunt elemente care ţin de identitatea noastră şi vreau să vă spun că cei mai mulţi dintre cei care ne vizitează, caută exact aceste elemente specifice zonei noastre. De aceea, ele trebuie să reprezinte pentru noi adevărate valori de care trebuie să avem grijă. Poate că, acum vom înţelege că acestea sunt motivele pentru care Mărginimea este deosebită şi că modul de organizare al gospodăriei din zonă a contribuit la faima locuitorilor ca buni gospodari.” a spus aseară, la lansarea ghidului, Bogdan Bucur, primarul Comunei Rășinari.

Ghidul de bune practici, denumit “Păstrarea autenticității satului Rășinari”, este structurat în mai multe capitole, pentru a acoperi toate temele importante de restaurare și reconversie funcțională: volumetria clădirilor, paramentul, învelitoarea, casa tradițională, elemente decorative, ornament traforat fronton (vila), poarta, spațiul public, pavaje, tâmplăria și golurile, îmbunătățirea confortului termic, încălzirea prin pereți, iluminatul, baia, dormitorul, bucătăria și locul de luat masa, restaurarea și amenajarea șurilor și șoproanelor. Ghidul va fi distribuit în cutiile poștale din localitate și va putea fi găsit în perioada următoare și la Primăria Rășinari, fiind oferit gratuit localnicilor.

Autorii, Eugen Vaida, Veronica Vaida și Ștefana Paul sunt arhitecți cu experiență în restaurarea de arhitectură, membri ai Asociației Monumentum.

Școala de arhitectură de la Rășinari este un proiect patronat de Federația Transylvanet, inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, având partenere Asociația Monumentum și Fundația Mihai Eminescu Trust. Acesta s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2018 și a avut două componente: realizarea de ateliere dedicate copiilor din Rășinari, elevi ai școlilor O. Goga și S.P. Barcianu și publicarea și distribuirea în rândul localnicilor a ghidului de bune practici în arhitectură.