Experiențe, energie și entuziasm

de Teodora Minea

Dacă în luna iulie Asociația pentru Înfrumusețare a Orașului Sibiu a organizat Școala de Vară pe teme de arhitectură și urbanism, în august Rășinariul a devenit punct de întâlnire pentru tinerii artiști vizuali. Astfel, 8 tineri de până în 30 de ani au participat la ateliere teoretice și practice despre tehnici și direcții în arta contemporană.

Timp de o săptămână, între 23-29 august 2020, artistul vizual Mihai Zgondoiu a fost mentorul Școlii de Vară de la Rășinari.

„Școala de vară este o altfel de școală. Împreună cu Tudor Popa am stabilit ca aceasta să fie o prelungire mai relaxată a cursurilor, o completare a ceea ce se face în școli. Am ales tema votului, pentru că ne apropiem de alegeri. Am pornit cu un brainstorming despre ce înseamnă votul, ce putere mai are el, și așa am avut mai multe direcții în care s-au dus cursanții”, spune mentorul  Zgondi, așa cum este strigat de cursanții săi. Apoi îmi descrie ceea ce au reușit deja studenții săi să facă, un mini-mural în spatele Căminului Cultural din Rășinari.

Mihai Zgondoiu este lector universitar și doctor în arte plastice, dar și artist și curator independent, pasionat de street art. Din acest motiv a ales să le predea studenților Școlii de Vară tehnica stencil-ului, a șablonului. „Cred că cei care vor vedea lucrările vor fi și amuzați și intrigați în același timp.”

Cum ți se pare diferența dintre experiența de predare online și cea de reîntâlnire cu studenții?

Este o diferență ca de la cer la pământ. Dacă unele cursuri teoretice pot avea sens în online, cele practice sunt extrem de afectate. Dincolo de faptul că trebuie să ajuți și să schimbi idei cu fiecare student, mai lipsește interacțiunea unu-la-unu, energia dintre elev și profesor. Lucrurile astea nu pot fi înlocuite și digitalizate în intregime. Aici se pierde pofta de a crea. Sper să ne reîntâlnim în ateliere.

Cum simți pulsul generației de tineri artiști?

Fiecare generație vine cu energie și entuziasm. Îi văd intensitatea, mai ales după izolarea aceasta. Ei își doresc să se reîntâlnească între ei, și cu atelierele, și cu dascălii… Chiar dacă un artist este „izolat” la el în atelierul în care crează, nu toți pot face asta. La nivelul lor, mai ales, este încă importantă interacțiunea, schimbul de idei.

foto: Adi Bulboacă

În ce direcție crezi că o ia arta post pandemică?

Nu știu dacă neapărat există o direcție anume. Evident, fiecare mișcare socială și politică produce schimbări, dar cred că sunt doar trecătoare. Nu cred că această pandemie influențează așa de mult estetica artei contemporane. Ideea izolării poate schimba ceva profund în mentalitate.

Regulile de distanțare nu au fost o problemă pentru tinerii artiști, deoarece sunt numai 8 studenți împreună cu mentorul, atelierul este spațios, iar spațiul a fost mereu ventilat.

Pentru studenți pandemia nu s-a dovedit a fi o problemă. Ruxandra, fostă studentă la Universitatea Națională de Arte din București spune că nu a afectat-o atât de mult izolarea din primăvară. „Am stat mai mult în atelier, ceea ce nu a fost rău. Am stat mai mult cu mine ceea ce mi-a permis să-mi clarific proiectele pentru viitor. Noi oricum stăm foarte mult în atelier”. Deși a terminat și licența și masterul, Ruxandra a ales să vină în Școala de Vară de la Rășinari pentru a se simți din nou ca în facultate: „Îmi era dor de colectiv, de ideea de a face un proiect împreună. Am zis că trebuie să ajung aici, să lucrez din nou ca la facultate”.

foto: Ana-Maria Nichițelea

Andrei a făcut naveta zilnic Fundulea – București pentru a participa la cursurile de la Universitatea de Arte din București. A aflat de eveniment de la profesorul lui, mentorul din tabără. I se pare mai ușor să lucrezi online „că nu trebuie să mă deplasez și că pot să fiu mai eficient. Pe de altă parte, să fiu la școală cu colegii mei și cu profesorii mă ajuta mult să îmi rezolv problemele pe care le aveam”.

Și Sandra s-a împăcat cu perioada de izolare. A ajutat-o mult să-și descopere arta și ceea ce poate ea să transmită prin ceea ce face. „M-a ajutat pentru că am avut mai mult timp să creez și să fac mai multe lucruri pentru mine”. La Școala de Vară a făcut compoziții pe temă electorală și crede că vor avea un impact puternic asupra privitorilor. „Când ești în grup e altceva decât să fii acasă, singur, și să desenezi”.

Lucrările din cadrul Școlii de Vară de arte vizuale vor fi expuse în Orașul Artiștilor, în Piața Mică.  

foto: Ana-Maria Nichițelea

Şcoala de vară de de la Răşinari este organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu şi se află la a 5-a ediţie. Proiectul reînvie latura cultural-artistică a Răşinariului, prin invitarea a mai multor artişti profesioniști și debutanţi ce îşi exersează abilităţile pe uliţele comunei, surprinzând partea tradiţional rurală şi, bineînţeles, frumuseţile naturii.

“Scoala de Vara de la Rasinari este un proiect cofinantat de Primăria Comunei Răşinari si Consiliul Județean Sibiu.