Proiectul „Geta Brătescu-Apariții” va reprezenta România, la ediția de anul acesta a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia. Cea de-a 57-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia va avea loc în perioada 13 mai – 26 noiembrie, iar tema aleasă de organizatori este ”Viva Arte Viva”.

Anunțul proiectului câștigător a fost făcut public pe site-ul Ministerului Culturii și Identității Naționale:

„În perioada 17-18 ianuarie 2017, la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale a avut loc etapa a II-a din cadrul Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 57-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia.

În urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei, a fost desemnat câștigător proiectul: „Geta Brătescu-Apariții”. Autorii: Geta Brătescu, Magda Radu, Corina Bucea, Diana Ursan, Raymond Bobar, Dan Burzo, Frederic Eyl, Steffen Oestreich, Marian Manten. Punctaj 86,71p.

În ordinea punctajelor obținute, locul doi a revenit proiectului „O mie de tranziții. Munca artistului după schimbarea lumii”. Autorii: Cătălin Gheorghe, Cristian Nae, Dan Acostioaei, Matei Bejenaru, Anca Benera, Arnold Estefan, Iulia Toma, Claudiu Cobilanschi. Punctaj 76,85p.

Pe locul trei a fost clasat proiectul „Creatura creative”, al autorilor: Cristina David, Ana-Maria Machedon, Alexandru Bounegru. Punctaj 51,28p.

Participanţii la Concurs pot depune contestaţii privind exclusiv modalitatea în care a fost respectat regulamentul de organizare a Concursului,  până la data de 26 ianuarie 2017, ora 14.00. Acestea vor fi analizate şi soluţionate în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor de către o Comisie de soluţionare a contestaţiilor, numită prin Ordin al Ministrului Culturii”, se arată în documentul publicat pe www.cultura.ro, site-ul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

„Viva Arte Viva”

57 de țări vor participa la Binela de la Veneția 2017. Tema acestei ediții „Viva Arte Viva” a fost anunțată anul trecut de Christine Macel, curatoarea desemnată de Bienala de la Veneţia pentru această ediţie. „Într-o lume plină de conflicte, în care umanismul este în pericol, arta este cea mai preţioasă parte a fiinţei umane. Este locul ideal pentru reflecţie, expresie individuală, libertate şi întrebări fundamentale. Este un «da» spus vieţii, deşi uneori un «dar» îi urmează. Mai mult ca niciodată, rolul, vocea şi responsabilitatea artistului sunt cruciale în cadrul dezbaterilor contemporane”, a spus Christine Macel.

Bienala de Artă de la Venezia 2017, al cărei preşedinte este Paolo Baratta, va prezenta, ca la fiecare ediţie, participările diferitelor ţări sub forma unor pavilioane, organizate în Giardini şi Arsenale şi în centrul istoric al oraşului.

sursa foto: icr.ro