Fiecare ciorbă are povestea ei, iar poveștile aduc întotdeauna oamenii la un loc. Un grup de antropologi vizuali şi sociologi au luat în serios ciorba și ciorbarii și au pornit un proiect de antropologie vizuală de redescoperire și revalorizare a acestui element al patrimoniului gastronomic românesc.

Au pornit un concurs pe pagina de facebook a proiectului, Nația Ciorbei, unde au invitat oamenii să trimită o rețetă de ciorbă, povestea ei și o imagine. Și-au propus să adune cel puțin 100 de rețete de ciorbă cu poveste, din toate colțurile României. 10 dintre ele vor fi premiate cu câte 100 de euro. De fapt, concursul a fost doar un imbold pentru a crea o comunitate, iar oamenii au reacționat imediat.

„Este incredibil câți oameni s-au implicat și cât de mare e dorința aceasta de comunitate. Vrem rețete și poveștile lor. Pe lângă diversitatea culinară ne interesează și diversitatea culturală. Vrem să aflăm cât de intimă e relația pe care o avem cu ciorba și cât de mult putem să ne intersectăm poveștile și să spunem ceva despre istoria României și despre cum e ea în prezent.

E un proiect serios pentru că are multe dimensiuni. Poate să fie un proiect distractiv, și nu văd de ce nu ne-am distra cu Nația Ciorbei, dar poate să ducă în multe direcții. Poți să vorbești de exemplu, despre frontierele fantomă între regiunile din România și cum se intersectează (diversele influențe culturale, dar și ingredientele). Sunt multe povești pe care le-am primit, mai ales despre bunici. De lângă Sibiu ne-a trimis cineva rețetele ciorbelor gătite de copii. E o poveste despre comunitate și despre cum se implică copiii în comunitate”, spune sociologul Ruxandra Gubernat, unul dintre membrii echipei.

În prima fază a proiectului, 10 povești despre ciorbă vor fi premiate. Însă echipa nu se va opri aici cu documentarea: „Cred că proiectul va continua câțiva ani buni de acum încolo. Avem planuri mari, vrem să mergem pe teren, prin toată țara, de ce nu și în comunitățile de români din diaspora. Vrem să facem un film documentar despre acest subiect, o expoziție foto și poate să strângem poveștile într-o carte. Sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute despre ciorbă și despre România”, adaugă Ruxandra.

Cele 10 povești câștigătoare vor fi anunțate luni, 19 noiembrie. Chiar dacă concursul s-a încheiat, organizatorii proiectului îi încurajează pe oameni să trimită în continuare rețete cu povești. Acestea vor fi publicate pe pagina de facebook, Nația Ciorbei.

Juriul care va alege cele 10 reţete câştigătoare este format din Mona Petre (Ierburi Uitate), Monica Stroe (antropolog SNSPA), Tiberiu Cazacioc (Slow food, observatorul gastronomic), Cosmin Dragomir (istoric culinar, gastroart.ro) şi Dragoş Tudoran (chef Ciorbărie). Naţia Ciorbei este un proiect al Documentaria.ro şi DEMODOCS, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Echipa proiectului Nația Ciorbei este formată din: Ruxandra Gubernat (sociolog), Irina Dobriţă (antropolog), Bogdan Dincă (fotoreporter), Adrian Cîtu (antropolog) şi Henry Rammelt (sociolog).