O inițiativă ambițioasă dezvaluită recent de Secretarul Britanic pentru Sănătate, Matt Hancock, ar putea permite în curand medicilor țării să prescrie tratamente terapeutice pe bază de artă sau hobby pentru afecțiuni variind de la demență la psihoză, afecțiuni pulmonare și probleme de sănătate mintală. Campania este așteptată să apară în întreaga Uniune Europeană până în 2023.

Kat Lay a explicat pentru New York Times faptul că această strategie neconvențională, descrisă de Guvernul Regatului Unit ca fiind „prescripție socială”, ar putea presupune pacienți înscriși la cursuri de dans și lecții de canto sau, probabil, bucurându-se de  playlist-ul personalizat de muzică.

„Am  încurajat o cultură care pompează pastile și Prozac, atunci când ar trebui să facem mai multă prevenție”, a declarat Hancock într-un discurs la o strângerea de fonduri pentru  sanătate. „Prescripția socială ne poate ajuta să luptăm împotriva  medicalizării în exces a oamenilor”.

Beneficiile medicale ale utilizării artei sunt bine definite. După cum notează Lay, o colaborare între Orchestra Filarmonicii Regale și supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale care trăiesc în Hull, Anglia, a încurajat pacienții să cânte la instrumente. 90% dintre acești participanți au raportat îmbunătățiri ale sănătății fizice și mentale. În Lambeth, lecțiile de dans s-au dovedit utile în a îmbunătăți concentrarea și abilitățile de comunicare printre cei care prezintă semne timpurii de psihoză, iar în Gloucestershire, spitalele au început să indice persoanelor cu afecțiuni pulmonare  să meargă la sesiuni muzicale.

Vizitele la muzeu ridică nivelul de serotonină

O campanie similară a fost lansată în Canada la începutul acestei luni, raportează Brendan Kelly pentru  Montreal Gazzette. Începând cu 1 noiembrie, fiecare membru al Asociației Medicale de Medicină Francofonă a  Canadei (MdFC) din Montreal a câștigat opțiunea de a distribui 50 de prescripții care să permită pacienților și unui număr limitat de prieteni, familii și îngrijitori să viziteze Muzeul de Arte Frumoase din Montreal din Quebec gratis. În mod normal, intrarea costă până la 23 $ dolari canadieni (aproximativ $ 18 USD). După cum spune vicepreședintele MdFC, Hélène Boyer Kelly, inițiativa se bazează pe cercetări care sugerează că vizitele la muzeu ridică nivelul de serotonină pentru a oferi o schimbare rapidă a dispoziției.

„Un aspect cheie, pe care propunerea nu îl abordează pe deplin este modelul de finanțare susținut pentru a sprijini serviciile locale”, spune Paul Farmer, Directorul Executiv al Organizației pentru Sănătate Mintală „Mind” pentru BBC News. Mark Rowland, Director Executiv al Fundației pentru Sănătate Mintală, adaugă că accesibilitatea este un alt obstacol. „Preocuparea noastră este că opțiunile de prescriere socială, inclusiv muzica, artele și voluntariatul, nu sunt accesate de cei mai săraci din comunitatea noastră”, spune el. „Dacă vom face cea mai mare diferență în ceea ce privește prevenirea și recuperarea, guvernul trebuie să demonstreze cum va ajunge la cei mai expuși riscului”.

În completarea formelor tradiționale de tratament

Prescrierea socială intenționează să complementeze, mai degrabă, decât să înlocuiască formele mai tradiționale de tratament. După cum, Sally Coplley, Director al Reglementării pentru Societatea de  Alzheimer explică faptul că muzica și artele trebuie să funcționeze împreună cu „accesul la sprijinul adecvat și medicație atunci când este necesar și, crucial, guvernul asigurând finanțarea adecvată pentru îngrijire.”

Prescrierea socială se preconizează a fi implementată în Marea Britanie până în 2023, conform planului recent al guvernului privind „strategia de singurătate”. (În ianuarie 2018, Marea Britanie l-a desemnat pe Tracey Crouch să devină drept primul „Ministru al Singurătății” pentru a combate „realitatea tristă a vieții moderne”, ca urmare a unui raport revelator emis de Comisia pe Singurătate „Jo Single Cox” din anul precedent.)

În nord-vestul Angliei se desfășoară deja programe pilot, unde există o schemă de prescriere socială specială pentru proaspetele mămici și copii din Țara Galilor, unde Serviciul Național de Sănătate s-a alăturat Consiliului de Artă al țării.

„Ar trebui să apreciem artele deoarece sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea noastră”, a spus Hancock în remarcile sale la începutul acestei săptămâni. „Accesul la ele îmbunătățește sănătatea mentală și fizică a oamenilor. Ne face mai fericiți și mai sănătoși.”

Sursa: Smithsonian.com