Biblioteca Județeană Astra este prima bibliotecă din România care oferă utilizatorilor posibilitatea să împrumute și să citească cărți în variantă electronică, cu ajutorul aplicației cloudLibrary.

Serviciul este gratuit și poate fi descarcat din Google Play sau de pe site-ul cloudlibrary.com. Pentru a putea citi o carte direct în aplicație sau să o descarce pe alt dispozitiv, cititorul trebuie să aibă permis la Biblioteca Astra. O carte poate fi împrumutată pentru 15 zile.

„Am pornit acest proiect în parteneriat cu o societate comercială din străinătate, Bibliotheca (care a realizat această aplicație), o colecție de publicații destul de mare, aș putea să o compar chiar cu Amazon. Editorii pot să își încarce acolo versiunile electronice ale publicațiilor în mod gratuit, iar bibliotecile le achiziționează contra cost și le oferă mai departe utilizatorilor lor. Noi le oferim gratuit, singura condiție e să aibă permis de bibliotecă. Practic, accesul la aceste publicații se face cu ajutorul ID-ului de pe permis și al unei parole care poate fi generică sau particularizată. Cititorii pot face recomandări de cărți care să fie achiziționate de bibliotecă, în viitor. Deocamdată multe dintre carțile pe care le avem acum disponibile sunt în engleză și franceză. Am avansat această idee și la nivel național în cadrul bibliotecilor județene cel puțin, să cream un consorțiu, în așa fel încât să putem achiziționa mai multe publicații și la un preț mai redus. Deocamdată este implementat doar la Sibiu, este un proiect pilot. Până acum am achizițonat cărți în valoare de 10 mii de dolari”, spune directorul Bibliotecii Județene Astra, Silviu Borș.

Aplicația cloudLibrary este accesibilă de la începutul acestui an. Publicațiile puse la dispoziție de Biblioteca Astra sunt împărțite în mai multe secțiuni: Literatură, Religie, Istorie, Sport, Politică, Drept &Legislație, Economie &Afaceri,Turism, Gastronomie etc.