Ediția cu numărul 95 a Galei Premiilor Oscar a avut loc duminică seara, la Teatrul Dolby din Los Angeles. Sci-fi-ul „Everything Everywhere All at Once”, al lui Daniel Kwan și Daniel Scheinert a câștigat marele premiu, clasându-se în topul majorității categoriilor, printre care cea pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, alături de premiul pentru Cel mai bun director. A primit, în total, 7 premii.

Filmul aduce în fața spectatorilor povestea lui Evelyn Wang, o imigrantă cu origini american-indiene care, în timp ce este audiată de Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite (IRS), descoperă că este nevoită să se conecteze cu versiuni ale ei din universuri paralele pentru a împiedica o entitate puternică să distrugă multiversul.

Lui Michelle Yeoh i s-a acordat premiul pentru cea mai bună actriță pentru contribuția adusă acestei creații cinematografice. Cu ocazia primirii distincției, actrița a transmis un mesaj tuturor femeilor, lansând următorul îndemn: „nu lăsați niciodată pe cineva să vă spună că ați trecut de prima tinerețe”.

Yeoh s-a raportat la premiul care i-a fost înmânat drept „un far al speranței”, pe care a transmis că îl va duce cu ea acasă, în Malaezia, dedicându-l totodată „tuturor mamelor din lume, pentru că ele sunt super eroinele”, a adăugat actrița.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal i-a fost înmânat lui Brendan Fraser, care s-a remarcat prin performanța scenică din filmul „The Whale”, fiind prima dată când i se acordă o astfel de recunoaștere. Acesta a apărut pe scenă în lacrimi, mulțumind echipei filmului și familiei sale și exprimându-și recunoștiința pentru distincția oferită.

Studioul de film A24 a realizat ambele creații cinematografice.

foto: All Quiet on the Western Front, IMDb

„All Quiet on the Western Front” a câștigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj internațional, considerat a fi cel mai important premiu dintre toate cele primite de filmul german, printre care se numără cel pentru Cea mai bună cinematografie și Cea mai bună scenografie.

În ceea ce privește restul categoriilor, câștigătorii sunt următorii:

Cea mai bună actriță într-un rol secundar

Distincția i-a fost acordată acriței americane Jamie Lee Curtis, pentru contribuția adusă filmului „Everything Everywhere All at Once”. Aceasta a declarat: „Mama și tatăl meu au fost amândoi nominalizați la Oscaruri la categorii diferite – eu tocmai am câștigat un Oscar!”.

Cel mai bun actor într-un rol secundar

În cazul acestei categorii, actorul și coregraful de cascadorii american Ke Huy Quan, cunoscut și sub numele de Jonathan Ke Quan, s-a clasat pe poziția fruntașă, fiind recunoscut pentru interpretarea sa din „Everything Everywhere All at Once”.

Cel mai bun documentar (scurt)

Premiul a fost câștigat de documentarul indian „The Elephant Whisperers”, bazat pe povestea unui cuplu din sudul Indiei, Bomman și Bellie, care își dedică viața creșterii unui elefant orfan pe nume Raghu, reușind să creeze o familiei cu totul atipică.

Cel mai bun film documentar

Distincția i-a fost acordată filmului ,,Navalny”, care explorează complotul pus la care pentru uciderea militantului anticorupție și a fostului candidat pentru funcția de președinte, Alexey Navalny. „Fascinantul thriller bazat pe fapte reale”, după cum este numit de cei de la CNN în prezentarea făcută, urmărește ascensiunea politică a lui Navalny, modul în care acesta a supraviețuit tentativei de asasinare a sa prin otrăvire și ulterioara sa arestare. Filmul a primit, de asemenea, un premiu în cadrul festivalului de film Sundance, în ianuarie 22 și un premiu BAFTA pentru cel mai documentar, în februarie.  

Cel mai bun cântec original

Premiul a fost câștigat de cântecul „Naatu Naatu”, din filmul „RRR”, intrând în istorie ca prim film indian căruia i-a fost decernat un Oscar, surclasând astfel artiști precum Rihanna sau Lady Gaga.

Cel mai bun film de animație

,,Guillermo del Toro’s Pinocchio” a ieșit învingător, aducându-i regizorului și scenaristului Guillermo del Toro al treilea lui premiu Oscar și primul său premiu la această categorie.

Toro a declarat că „Animația este cinematografie. Animația nu este un gen anume, iar animația e pregătită pentru a fi dusă la un alt nivel. Suntem cu toții pregătiți pentru asta. Ajutați-ne, vă rog, să menținem animația pe agenda de discuție”.

Cel mai bun scenariu adaptat

Regizoarea canadiană Sarrah Polley a fost distinsă cu acest premiu pentru producția „Women Talking”. Revendicându-și premiul, Polley a mulțumit jovial Academiei pentru faptul că membrii acesteia nu s-au simțit ofensați de modul în care au fost întrebuințate cuvinetele „femei” și „discutând”, prin plasarea lor unul lângă celălalt, în același context.

Cele mai bune costume

Premiul a fost înmânat producției „Black Panther: Wakanda Forever”. În cadrul aceleiași categorii au mai fost nominalizate și filmele „Babylon”, „Elvis”, „Everything Everywhere All at Once” și „Mrs. Harris Goes to Paris”.

Cele mai bune producții sonore

Câștigătorul premiului din cadrul acestei categorii a fost Top Gun: Maverick, creație cinematografică americană de dramă și acțiune, a regizorului Joseph Kosinski și a scenaristului de Ehren Kruger, Eric Warren Singer și Christopher McQuarrie, ce are la bază o poveste a lui Peter Craig și Justin Marks.

Cele mai bune scurtmetraje animate

Dintre cele 5 producții nominalizate, „The Boy, the Mole, the Fox and the Horse” a ieșit învingător, poziționându-se în fața lui „The Flying Sailor”, „Ice Merchants”, „My Year of Dicks” și „ An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It”.

Imagine reprezentativă: Engin Akyurt / Pexels